URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a ajuns un medic din Oradea să umfle veniturile secţiei cu operaţii controversate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 15 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Pe muchie de cuțit

BIHOREANUL publică o nouă investigație privind Maternitatea din Oradea, cu dezvăluiri despre acte medicale ale șefului secției de Obstetrică-Ginecologie I care se cer verificate.

Considerat unul dintre cei mai buni profesioniști pe plan local, ginecologul este bănuit că a ajuns „cel mai prolific medic al Maternității” și pentru că face operații nejustificate, după cum o arată chiar documentele medicale ale unor paciente de ale lui și analizate de specialiști care au ajuns la aceeași concluzie: intervențiile fie nu-și aveau rostul, fie ridică probleme de praxis.

Școli în corijență

Sute de elevi din Bihor au eșuat la examenele naționale, chiar dacă profesorii lor au primit bani în plus anume ca să-i pregătească pentru ele.

O zecime dintre absolvenții de gimnaziu din județ au chiulit de la Evaluarea Națională, jumătate dintre ei învățând în școli pe care Ministerul Educației le-a finanțat suplimentar tocmai pentru a preveni abandonul școlar, în timp ce alții au luat 2 și 3, în ciuda mediilor mari date de profesorii de la clasă.

Invazia gândacilor

Hoarde de gândaci invadează apartamentele orădenilor, începând din cartiere ca Rogerius și Ioșia până în centrul orașului, pe străzi ca Iuliu Maniu.

Sesizată de BIHOREANUL și de orădeni, Primăria a comandat pentru săptămâna viitoare încă două dezinsecții pe spațiile publice, pentru a stârpi inclusiv gândacii de bucătărie, care năpădesc locuințele după ce au fost alungați din subterane de lucrările la infrastructură și din câmpuri de temperaturile caniculare.

Cruciadă pentru pământ

Să nu pofteşti casa aproapelui tău şi să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău, spun învăţăturile biblice. Parohul bisericii ortodoxe din Căpâlna recunoaște însă că de mai bine de 20 ani ţine cu dinţii de terenul unei ferme care nu i-a aparţinut niciodată și spune că o va face în continuare, în numele bisericii...

Terenul a fost inclus în inventarul Agenţiei Domeniilor Statului, dar a ajuns în proprietatea Parohiei Ortodoxe Căpâlna în baza unei adeverinţe măsluite, motiv pentru care Parchetul Beiuș anchetează întreaga afacere.

Sărbătoare în vale

Pentru al treilea an consecutiv, un festival din Bihor îi invită pe orășeni și pe săteni deopotrivă să se bucure de natură, să (re)descopere tradiții și meșteșuguri, dar și să danseze și să se distreze alături de artiștii invitați.

Această ediție a SculptFest nu se va mai desfășura pe Valea Dâlbii din Căbești, ci pe Valea Sohodol, un alt loc pitoresc din comună, și programează trei zile pline cu ateliere și concerte.

OPINII

Mircea Chirilă: Bihorul, județ de pantofari?

Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.

Adrian Criș: Am fost la Pride

Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. Am pus ghilimele pentru că, după cum aveam să aflu, în Oradea există nu una, ci două astfel de grupări...

Mircea Ursuța: Nu e bine să refuzi semnarea procesului-verbal

În cazul în care se refuză semnarea procesului-verbal, iar „operațiunea” este înregistrată de către „organ”, legea consideră că s-a realizat procedura de comunicare, începând să curgă termenele prevăzute de lege pentru contestarea procesului-verbal și pentru plata a jumătate din minimumul amenzii.

PREMIILE LUI BIHOREL

Răzbunare à la Puia: Șeful DGASPC Bihor le-a pus gând rău unor angajate și fostei directoare; Candidați nedoriți: Unii aspirați la șefia facultăților orădene s-au trezit boicotați de colegi; Brother Boss: PSD-istul Dorel Dume de la Ape și-a angajat sora casieră la SGA Oradea; Poliția a luat la verificat „bordelurile” din blocurile Oradiei; Nu deranjați! Ce program și-a tras Biroul de eliberare a diplomelor din Universitatea Oradea; Parcarea din șanțul Cetății Oradea, prea mică pentru mașinile localnicilor din zonă...

ACTUALITATE LOCALĂ

Șpaga înapoi! Fostul șef de la Expertiză Medicală scapă de pușcărie, dar rămâne fără bani; Bolojan: Pe 9 august se deschide circulației centura orașului Aleșd; Barajul Leșu este cu un pas birocratic mai aproape de reluarea lucrărilor de reabilitare; Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Re: vineri ...
... vezi că astăzi e Luni și liberalii sunt fierți deja.
Postat 15 Iulie 2024, 10:10 de KP
Gașca. Și capul lor. Lovitura e la capetenie de fapt
Ce nu se da dus. E serial? La Maternitate? Ani ce face? Toți oamenii lor cu acordul umf ului sunt șefi Probabil mai vor și alții la malai mult
Postat 15 Iulie 2024, 10:06 de Feliciana
schMnag Nelu ,de ziua ta:
...multa " placuta suedeza" !Nu te vom uita niciodata! la multi ani...cu executare!
Postat 15 Iulie 2024, 10:00 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON