URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cine sunt interlopii cei mai căutați de poliţiştii din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte:

Greu de găsit

Peste 120 de criminali, traficanţi de droguri şi de persoane, prădători sexuali, evazionişti, inclusiv un preot, escroci, tâlhari și hoți sunt „vânaţi” de poliţiştii din Bihor, unii de peste două decenii.

Unul dintre cei mai căutaţi delincvenți din Bihor este orădeanul Sebastian Nicolae Cionca, căutat încă din 1998 pentru crimă, el aflându-se şi în capul listei „roşii” a Interpol, cu cei mai vânaţi infractori din Europa, alături de Gregorian Bivolaru şi Codruț Marta.

Oradea verde... și nu prea

Tot mai mulți arbori recent sădiți în Oradea mor, dar Primăria întârzie să-și facă o strategie pentru ca pe viitor orașul să aibă suficiente zone umbrite.

În timp ce puieții sădiți pe străzi ori în parcuri se usucă pentru că n-au fost bine puși ori îngrijiți, Primăria face o achiziție record de arbori pentru plantările din toamnă, dar fără să fi comandat măcar masterplanul pentru verdele orașului, promis vara trecută de edilul Florin Birta.

Au furat lacul!

Mii de camioane cu moloz au acoperit, ilegal, cel mai mare lac de acumulare din Oradea, menit să protejeze orașul de inundații.

Procurorii trebuie să ancheteze cum au ajuns cantitățile uriașe de pământ și deșeuri din construcții în lacul Adona, o acumulare nepermanentă aflată la marginea cartierului Grigorescu și care, dezafectată ilegal, ar putea cauza un prăpăd în Oradea.

Proiect de succes

Centrul terapeutic construit de Fundația Mihai Neșu lângă Oradea este aproape gata!

Remarcabil e faptul că instituția destinată copiilor și tinerilor cu dizabilități a strâns peste 5,5 milioane euro, cei mai mulți bani din campania de donații prin SMS și în condițiile în care a refuzat oferte financiare din partea unor afaceri „cu care nu împărtășim aceleași valori”.

Primării fără „cenzori”

O zecime dintre comunele și orașele bihorene nu au secretar general, funcționarul care avizează legalitatea dispozițiilor primarilor și a hotărârilor consiliilor locale.

În municipiul Beiuș și în 11 comune funcțiile de secretar general sunt neocupate de ani întregi, după ce titularii s-au pensionat, s-au transferat ori au demisionat din cauza unor conflicte cu edilii, care nu au mai scos la concurs aceste posturi.

OPINII: 

Mircea Chirilă: Grindeanu nu iubește orădeanu’

Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.

Cel mai cunoscut caz este cel al domnului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Venit în Oradea ca să ungă noua conducere a PSD Bihor, s-a apucat să-l facă țăndări pe Ilie Bolojan, pe motiv că și-ar aroga merite pe care nu le are. Dar, ca un adevărat bărbat ce este, bănățeanul nostru a evitat să-i pronunțe numele.

Adrian Criș: Pierdut gospodari

Se fac parcuri noi, se renovează clădiri, după care nu se mai întrețin. Te plimbi seara, de pildă, pe promenada de pe malul stâng al Crișului, chiar sub clădirea Primăriei, și vezi corpurile de iluminat prinse în plase de păianjen. Pe ornamentele palatelor reabilitate se adună și se întărește praful, încât te întrebi peste câți ani vor trebui zugrăvite din nou. Scuarurile cu vegetație sunt uitate și ele, în multe locuri, de cei care ar trebui să le îngrijească, indiferent că sunt firme plătite de Primărie sau care „adoptă” asemenea spații în schimbul dreptului de a-și face publicitate punându-și numele pe ele. Traversezi un pod sau un pasaj cu bicicleta ori la pas și dai de buruieni crescute pe margini, de trebuie să le ocolești.

De ce se întâmplă asta? Pe proprietățile private, fiindcă cei care le dețin își pierd elanul de început. Treaba lor. În ce privește domeniul public și bunurile publice, însă, e problema tuturor că edililor li se „tocește” simțul gospodăresc.

TIMP LIBER

Filme fără granițe

Cinematografia română şi cea maghiară se întâlnesc pe graniţă, la Salonta. Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră va avea loc între 23 şi 25 august, aducând mai multe proiecții în aer liber și invitați din lumea cinematografiei.

Regizorul salontan Marian Crișan, cel căruia îi aparține inițiativa, spune că „motivația continuă să fie dragostea noastră pentru cinema”.

PREMIILE LUI BIHOREL

Sancționare sau promovare? Tristețe mare: sora directorului Dume de la ABA trebuie să meargă la serviciu...; Președintele pedeapsă: Bolojan e nemulțumit de parlamentarii PNL Bihor. Ar cam vrea alții...; Democrație de Oșorhei: Cine nu-i cu noi... e blocat pe Facebook!; Coridorul soarelui: Noul parc din cartierul Grigorescu are pergole fără plante!; Hai noroc! Poliția Bihor, obligată să reangajeze un agent dat afară după ce a fost prins băut la volan; Un grătar cam scump: Ce a pățit un afacerist orădean care și-a lăsat maşina în mijlocul drumului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Știți ce este ”Bihoreanul”?
Dovada că oamenii vor să trăiască ca lumea ----
Postat 19 August 2024, 12:10 de Just-22
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON