URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2024, 19:02

S-au răzgândit! Primăria Oradea vrea să dea, din nou, iluminatul public în grija unui operator privat

S-au răzgândit! Primăria Oradea vrea să dea, din nou, iluminatul public în grija unui operator privat foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar patru ani după ce a preluat iluminatul public din municipiu de la Luxten, pe considerentul că îl va administra mai bine, Primăria Oradea s-a răzgândit. Consiliul Local a aprobat joi, la cererea municipalităţii, delegarea serviciului de iluminat public, din nou, către o firmă privată, pentru o perioadă de 10 ani.

Experienţa ne arată...

"Experienţa din ultimii patru ani şi un studiu de audit pe care l-am făcut ne arată că, dacă această delegare o vom face către un operator privat, gestionarea iluminatului public va fi mai ieftină şi cu randament mai bun", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul conferinţei de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit primarului, cea mai mare parte a bugetului alocat acestei delegări a serviciilor va fi rezervată investiţiilor. "Valoarea totală a acestui contract este de 176 milioane lei, din care doar 39 de milioane lei valorează întreţinerea sistemului de iluminat public pe un termen de 10 ani, ceea ce înseamnă 3,9 milioane lei pe an. Diferenţa o constituie investiţiile în iluminat public", a explicat Birta.

Printre altele, câştigătorul licitaţiei va trebui să înlocuiască 5.000 de aparate de iluminat clasice şi energofage cu corpuri de tip LED, să modernizeze 242 de puncte de aprindere a iluminatului public, să înlocuiască 476 de stâlpi de iluminat aflaţi în degradare şi să extindă reţeaua de iluminat public cu încă 14 kilometri. Acestea constituie ultimul calup de investiţii necesare pentru modernizarea iluminatului public din municipiu.

Oradea trece pe LED

Compania care va gestiona iluminatul public din Oradea va fi obligată să pună în operă aceste investiţii în 2 ani, acestea urmând să fie plătite prin contract în rate timp de 10 ani.

"Firma care va câştiga licitaţia va avea 6 luni pentru Studiul de Fezabilitate şi proiectul acestor lucrări, iar în termen de 2 ani aceste investiţii vor trebui realizate. Asta înseamnă că noi estimăm că până la finalul anului 2028 toată Oradea va fi iluminată cu corpuri de tip LED", a apreciat Birta.

La un calcul aproximativ, înlocuirea integrală a corpurilor de iluminat din oraş cu altele de tip LED va înjumătăţi cheltuielile oraşului cu energia electrică folosită pentru iluminatul public.

"În anul 2023 Municipiul Oradea a plătit 14,9 milioane lei pentru curentul consumat cu iluminatul stradal, ceea ce înseamnă cam 3 milioane euro pe an. După ce toate investiţiile vor fi finalizate, consumul de energie electrică va scădea la jumătate, la 7,5 milioane lei. Vom avea o economie de 1,5 milioane euro pe an, bani pe care am putea să îi folosim altundeva", a explicat edilul.

Scurtarea timpului de intervenţie la avarii

Dincolo de investiţiile şi economiile la care ţinteşte municipalitatea prin atribuirea iluminatului public unei firme private, primarul de Oradea speră şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor.

"Operatorul va fi obligat să şi deschidă un centru pentru monitorizare şi sesizări în Oradea. Reţeaua va fi monitorizată online, iar sesizările vor fi făcute direct către operator, aşa că intervenţia va fi mult mai rapidă", a spus Florin Birta.

În prezent, soluționarea reclamațiilor durează cu zilele, iar având în vedere avariile repetate calitatea serviciului de iluminat public lasă de dorit.

Potrivit primarului, municipalitatea a decis să renunţe la gestionarea iluminatului public în regim propriu după ce Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a primit mai multe responsabilităţi, odată cu preluarea parcurilor industriale din tot judeţul.

Primăria pare să-și fi atins limitele, din toate punctele de vedere. "Atunci când am preluat serviciul de la Luxten obiectivul era să înlocuim o mare parte din corpurile de iluminat pe fonduri nerambursabile. Acum nu mai sunt fonduri europene pentru aşa ceva. Am făcut tot ce am putut", a explicat primarul Birta.

Până acum, ADLO a înlocuit pe fonduri de la bugetul local 1.000 de aparate de iluminat, pe lângă cele peste 5.100 înlocuite de municipalitate prin proiecte proprii.

Acum, municipalitatea orădeană mai are în diferite stadii de implementare, cu fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu sau împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, încă patru proiecte de înlocuire a peste 13.000 de corpuri de iluminat.

Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind delegarea gestiunii iluminatului public către un operator privat:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nicio astfel de delegare nu scade costurile în România.
Din contră, urmare delegărilor de servicii publice către privați, costurile și tarifele au ajuns să fie mai mari și mai neprofesionist prestate.
Postat 26 Septembrie 2024, 19:51 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON