URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2024, 12:44

Nu mergeți pe munte oricum! Patru turiști, recuperați de jandarmii din Bihor de pe un traseu care i-a epuizat

Nu mergeți pe munte oricum! Patru turiști, recuperați de jandarmii din Bihor de pe un traseu care i-a epuizat (foto: Jandarmeria Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mersul pe munte nu este atât de ușor precum pare, iar patru turiști din Bihor au simțit-o pe pielea lor.

Ei au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani ca să ajungă în siguranță în Padiș, după ce și-au ales un traseu lung și dificil, pe care nu l-au putut finaliza. Alegerea circuitului n-a fost singura greșeală făcută de turiști, care s-au dus pe munte îmbrăcați necorespunzător și fără condiția fizică necesară.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Jandarmeria Bihor, echipajul din postul montan Padiș a fost chemat în ajutor duminică seară, după ce grupul format din 4 turiști, două femei și doi bărbați, cu vârste între 30 și 60 de ani, a sunat la 112.

Turiștii porniseră la drum în jurul orei 11, hotărâți să parcurgă traseul dus-întors cabana Padiș - Glăvoi - Cheile Galbenei. Circuitul nu este unul pentru amatori, însă, cu o distanță de peste 17 km și cu un grad de dificultate ridicat, cum turiștii ar fi putut afla de pe internet.

„Din cauza unei aprecieri greșite a dificultății traseului, a timpului necesar, dar și a echipamentului inadecvat, aceștia au ajuns epuizați la capătul traseului în jurul orei 18:30. Una dintre persoanele mai în vârstă acuza dureri la un membru, motiv pentru care grupul a decis să nu se mai întoarcă pe același traseu”, a transmis Jandarmeria.

De pe drumul forestier Galbena, turiștii extenuați au sunat după ajutor, mai cu seamă că între timp s-a lăsat întunericul. Jandarmii le-au cerut să rămână grupați, într-o zonă cu semnal, până la sosirea lor.

„Cei patru au fost recuperați de pe drumul forestier Galbena, iar după evaluarea stării lor, aceștia au refuzat ajutorul medical, fiind transportați de către jandarmii montani la autoturismul lor aflat în stațiunea Padiș”, se mai arată în comunicatul Jandarmeriei.

Jandarmii montani reamintesc că turiștii care urcă pe munte trebuie să se informeze despre traseul pe care vor să îl parcurgă, durata acestuia și gradul de dificultate. De asemenea, trebuie să aleagă trasee corespunzătoare pregătirii lor fizice.

Evident, și prognoza meteo trebuie verificată, iar echipamentul să fie adecvat inclusiv pentru schimbări bruște ale vremii, cum se întâmplă adesea la munte.

Pentru a nu fi surprinși pe munte de lăsarea întunericului, când orientarea devine mult mai dificilă, iar riscul de accidentări crește, turiștii trebuie să înceapă drumeția cât mai devreme în cursul zilei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON