URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2024, 17:51

Candidații la prezidențiale, prezenți la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de zeci de mii de credincioși (FOTO)

Candidații la prezidențiale, prezenți la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de zeci de mii de credincioși (FOTO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de mii de persoane au asistat luni dimineaţa la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, între aceștia numărându-se şi principalii candidaţi la prezidenţiale, conform News.ro. Liderul AUR George Simion a trecut pe la racla cu sfintele moaşte, însă fără a sta la rândul ce număra peste 45.000 de credincioşi.

Slujba a avut loc pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi, şi a fost oficiată de un sobor format din 20 de preoţi, între care IPS Teofan - Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nikitas - Arhiepiscop de Thyateira şi de Marea Britanie, IPS Laurenţiu - Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu - Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului şi IPS Casian - Arhiepiscopul Dunării de Jos. 

În mulţimea de pelerini prezenţi la Iaşi s-au înghesuit şi mai mulţi candidaţi la prezidenţiale: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), George Simion (AUR), Ludovic Orban (Forţa Dreptei) şi Cristian Diaconescu (independent), mai scrie sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a însoţit de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de liderul local social-democrat, Bogdan Cojocaru, şi de alţi membri PSD, în timp ce şeful PNL, Nicolae Ciucă, şi-a făcut apariţia alături de edilul Mihai Chirica, de şeful Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi de liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Atât Ciolacu, cât şi Ciucă au ales să asiste la slujbă din mulţime şi nu de pe scena amenajată pentru oficialităţi, cum a făcut Mircea Geoană. 


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

După slujbă, Ciucă a declarat, referindu-se la faptul că a stat în mulţime şi nu a urcat la tribună, că de regulă când merge la slujbă stă unde se simte cel mai bine, punctând că nici anul trecut nu a stat la tribuna oficială, mai notează News.ro.

"Nici anul trecut când am venit la Iaşi nu am stat la tribuna oficială. Am considerat că de fiecare dată, dacă venim şi participăm la astfel de evenimente, este bine să stăm acolo unde ne simţim şi ni se cade să fie cel mai bine. De regulă, când merg la slujbă să ştiţi că stau unde mă simt cel mai bine", a declarat liderul PNL.

La rândul ei, Elena Lasconi, şefa USR a rămas în mulţime, iar după slujbă a transmis un mesaj pe contul ei de Facebook în care a scris că speră ca sărbătoarea Cuvioasei Parascheva "să ne aducă cu adevărat împreună pe noi, românii din România profundă, România tăcută şi România oamenilor care muncesc cinstit".

George Simion, liderul AUR, a venit la slujbă însoţit de Gigi Becali. Cei doi s-au închinat şi la racla cu sfintele moaşte, fără a sta la rând, precum ceilalţi pelerini.

Și Diana Şoşoacă, lidera partidului SOS România, a cărei candidaturi la alegerile prezidenţiale din acest an a fost refuzate, şi-a făcut apariţia la slujbă, unde s-a pozat cu simpatizanţii.


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

Peste 200.000 de pelerini

La momentul slujbei, conform sursei citate, peste 45.000 de pelerini aşteptau să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.  

Jandarmii au anunţat că de marţi, 8 octombrie, de când a început pelerinajul la Iaşi, peste 200.000 de pelerini au trecut, până luni dimineaţa, pe la racla cu sfintele moaşte. Duminică seara coada credincioşi care aşteptau să ajungă la baldachinul cu sfintele moaşte ajungea la aproximativ şase kilometri, ceea ce a însemnat 12 ore de aşteptare pentru credincioşi ca să ajungă acolo, conform publicaţiei Adevărul.

An de an, pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi adună zeci de mii de pelerini, fiind unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România. Desfăşurat în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, acest pelerinaj are o tradiţie de sute de ani şi este considerat un moment de mare încărcătură spirituală pentru ortodocşi. Aceştia vin să se închine la racla cu moaştele sfintei, despre care se spune că are puteri vindecătoare şi aduce binecuvântare celor care se roagă cu credinţă.

Pelerinajul religios de la Iaşi ar urma să se încheie luni seară, când moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva vor fi reintroduse în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Totuşi, organizatorii pelerinajului ar putea să amâne acest moment, dacă la rând se vor mai afla mulţi oameni.


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Magie prin contagiune
Asa se numeste ceea ce fac acesti oameni care nu au inteles inca pe ce lume traiesc. Sunt atrasi la aceasta practica de magie de parazitii mistici profitori. Religia este cea mai veche forma de magie. Sugestia si autosugestia religioasa pot ajuta oamenii creduli sa depaseasca necazurilensi sa astepte vremuri mai bune, insa, atentie, acestea isi au limitele lor. Nici o autosugestie sau sugestie nu te fereste de necazuri daca nu ramai vigilent tot timpul. Unii politicieni accepta religia in mod formal, datorita voturilor ignorantilor. Politicienii care stiu pe ce lume traiesc se tem ca ar pierde voturile ignorantilor mistici daca le-ar spune ca nu au dreptate, ca sunt in eroare. In calitate de liber cugetator, am studiat miturile religiilor actuale si studiez lumea inconjuratoare, fara a fi influentat de vreo dogma religioasa, ori de vreo filosofie adiacenta. Nu sunt de acord nici cu ateii care sustin ca totul se termina in momentul in care omul "moare". Am studiat multe lucrari stiintifice privind viata de dupa moarte. Desi initial am privit aceste lucrari cu scepticism, cu mare greutate, in fata unor probe serioase, am acceptat ideea ca spiritul nostru este nemuritor, si pleaca catre alte lumi, dupa deces. Marturiile pacientilor care si-au revenit din moarte clinica, audiati de cei mai mari specialisti in psihiatrie si psihologie, de la cele mai mari universitati din lume, arata acest lucru. Aproape sigur, corpul nostru eenergetic (sufletul), este nemuritor. La deces, el se desprinde de corpul fizic si pleaca in lumi postume, mult mai multe si mult mai civilizate decat cele prezentate de religii. Intr-o alta ordine de idei, este doar o chestiune de timp pana cand se va (re)stabili contactul cu o civilizatie sau mai multe civilizatii extraterestre mai avasate decat civilizatia terrana. Din acel moment religiile nu se vor mai pastra nici macar in traditii.
Postat 14 Octombrie 2024, 20:12 de TheSolarConnection
Fascinanta Românie
Dezgustător, foarte Dezgustător. Asta e exact similar lui Iliescu cand a chemat minerii, cum să-i faci pe proști, mai proști. Dragi prostalai, nu ne trebuie pomeni si ajutor social, ne trebuie un om tare-n clanță ca Bolojan, care să faca infrastructură, sa facă legile că să nu mai găsești chichițe ca Doseanu. Deocamdată la capitolul investiții România sta prost in ultimii 30.de ani, si din cauza asta acu ar trebui 20 de ani ca sa se recupereze timpul pierdut exemplu Oradea si Bihor, bani sunt destui inclusiv pt șpăgi modeste, forță de munca este cu condiția sa nu-i mai prostești pe asistați cu faina, ulei, mici si bere nu de alta dar asa au făcut " FREZOANE " si le doare capurile ca nu i se arde să muncește.
Postat 14 Octombrie 2024, 18:22 de Sandu2100
Smecheri oportunisti
O armata de ignoranti utila smecherilor (popi si politicieni), care stiu sa exploateze din plin aceasta ignoranta.
Postat 14 Octombrie 2024, 18:07 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON