URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2024, 12:55

Nu locuințe, ci loc de joacă! Protest în Oradea împotriva construirii unui bloc ANL în Dragoş Vodă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean se opune construirii unui bloc ANL cu 9 etaje pe amplasamentul unei fundaţii de imobil din strada Dragoş Vodă abandonate după căderea comunismului, așa cum hotărâse săptămâna trecută Consiliul Local Oradea. Reclamantul, care susţine că și vecinii sunt în asentimentul lui, spune că zona este şi aşa aglomerată, iar riveranii îşi doresc amenajarea unui loc de joacă pentru copii.

"Deja cartierul este plin!"

"Deja cartierul este plin de maşini, dacă ne trânteşte Primăria aici un bloc, va fi şi mai aglomerat. Dacă tot a doua familie din cele 50 de apartamente care urmează să fie construite va avea maşină, nu vom mai avea pe unde trece de ele", a reclamat BIHOREANULUI Alexandru Panaitescu, domiciliat în zonă.

Bărbatul susţine că viitoarea dezvoltare imobiliară va pune presiune pe reţelele din cartier. "Toată infrastructura de utilităţi de la apă şi curent la energie electrică a fost dimensionată pentru anii ʼ90 şi nu va face faţă unor noi construcţii", a spus riveranul.

De altfel, potrivit acestuia, fundaţia din beton existentă pe amplasament, abandonată la începutul anilor ʼ90, nu ar mai putea sta la baza unui bloc. "Eu nu văd cum ar putea fi ridicată o construcţie cu nouă etaje pe fundaţia unui bloc de mai bine de 30 de ani".

Riveranii vor spaţiu verde...

Pe amplasamentul de 2.500 metri pătraţi pus săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea la dispoziţia ANL pentru construcţia unui bloc pentru tineri, riveranii sunt de părere că ar trebui amenajat un loc de joacă pentru copiii din zonă.

"În momentul de faţă fundaţia veche ocupă cam un sfert din amplasament, iar alte trei sferturi din teren este spaţiu verde. Aici s-ar potrivi cel mai bine un loc de joacă pentru copii, fiindcă nu prea există în zonă", a propus Alexandru Panaitescu.

"În anul 2010, când a fost în zonă pentru a le cere riveranilor acceptul pentru amenajarea a 600 locuri de parcare, fostul primar Ilie Bolojan promitea că aici va fi spaţiu verde. Acum, că s-a schimbat destinaţia amplasamentului, nu ne-a mai consultat nimeni", a protestat orădeanul.

De altfel, acesta a depus la Primăria Oradea o plângere prin care şi-a susţinut punctul de vedere încă din toamna anului trecut, când au apărut primele zvonuri legate de intenţia mobilării amplasamentului cu un bloc ANL. "Nu am primit niciodată niciun răspuns, doar am aflat din presă că se va face aici bloc", a spus Panaitescu.

Bloc doreau să ridice comuniştii...

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii municipalităţii spun că încă de pe vremea comunismului amplasamentul din strada Dragoş Vodă urma să fie mobilat cu imobile.

"Acolo erau proiectate blocuri încă de pe vremea comunismului, una dintre fundaţii fiind deja turnată. Acesta este şi motivul pentru care Primăria a pus amplasamentul la dispoziţia ANL pentru amenajarea de locuinţe pentru tineri", a spus Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu.

Potrivit directorului, fundaţia urmează să fie expertizată, iar specialiştii vor decide dacă viitorul imobil va putea fi ridicat deasupra acesteia sau constructorul va turna o alta.

"Urmează să se facă Studiul de Fezabilitate al investiţiei, să se expertizeze tehnic vechea fundaţie, să se facă proiectul imobilului şi abia apoi se vor face demersuri pentru obţinerea Autorizaţiei de Construcţie", a declarat Popa.

... şi bloc vrea şi Primăria Oradea

La rândul său, primarul Florin Birta este convins că amenajarea unui bloc ANL este cea mai bună soluţie pentru amplasamentul în discuţie.

"Spaţiu verde ori loc de joacă putem amenaja şi altundeva în apropiere, dar locuinţe nu avem unde să construim în zonă, în condiţiile în care Primăria are peste 300 de cereri de locuinţe de la tineri şi nici un bloc ANL disponibil", a explicat Birta.

Potrivit edilului, municipalitatea orădeană nu are de ales. "Putem să punem acest amplasament la dispoziţia ANL care să construiască un bloc pentru tineri orădeni printr-o investiţie de circa 3 milioane euro sau să vedem astfel de blocuri construite prin judeţ în localităţi ca Mişca sau Şimian", a spus primarul.

De altfel, municipalitatea şi-ar fi dorit chiar construcţia a două blocuri în zonă. "Pe acel amplasament am discutat cu reprezentanţii ANL pentru amenajarea unui bloc pentru tineri şi a unuia cu locuinţe de serviciu (n.r. pentru funcţionarii publici). În final, a fost aprobat şi prins în lista sinteză doar imobilul pentru tineri", a spus Birta.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptată săptămâna trecută, ANL se va ocupa de construcţia blocului din strada Dragoş Vodă, în timp ce municipalitatea orădeană va suporta costurile cu proiectarea şi execuţia utilităţilor necesare pentru acesta.

Ultimul bloc ANL construit în Oradea, situat pe strada Balogh István din zona Calea Aradului, a fost dat în folosinţă în anul 2018.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sa facă petiție și sa se opună pana în pânzele albe
Dacă tot ne comparăm cu Clujul sa nu facem aceleași greșeli și sa ajungem la aglomerarea blocurilor ca în Cluj sau Florești
Postat 09 Februarie 2024, 20:09 de CivisUlpianum
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru
Bine ca o venit Bolojan in 2008 ca altfel aveam și acum CAI în centru, pe Maniu, Cuza Vodă, Primăriei si adiacente ::::)))) Vladimirescu etc
Postat 08 Februarie 2024, 21:27 de Sandu2100
vasi/adi13
Ai parc pe malul Crisului, poți sa mergi la Silvaș rapid, în Gutenberg rapid. Dar sunt persoane care așteaptă un apartament, ai doctori rezidenți care trebuie stimulați, între timp in centru e plin de ne-stimulati.
Postat 08 Februarie 2024, 21:23 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Nu te auzi cat esti de penibil, prost gramada, ce ineptii vorbesti. Tu faci antipropaganda, tu crezi ca faci propaganda, dar mai tare te uraste lumea
Postat 08 Februarie 2024, 16:40 de vasi13
Felicitari primăriei
Trebuie locuințe ANL in Oradea, sunt muzicale aștepta, propun ca primaria sa cumpere blocuri gata făcute și sa le ofere persoanelor care au nevoie + un 2 locuri de muncă.
Postat 07 Februarie 2024, 21:21 de Sandu2100
alt rahat al primariei
Lasa ca se face blocul, apoi in purul stil al primarie, o sa demoleze casele din zona pentru a face parc, motivand ca e dorinta locuitorilor.
Postat 07 Februarie 2024, 19:39 de sanduivanov
Deci Ceausescu dorea bloc acolo, atunci bloc sa fie
Iar Birta pluseaza ca e singurul loc disponibil din oras pt. ANL, altfel va fi construit in Simian. Fascinanta adunatura de neuroni stingheri.
Postat 07 Februarie 2024, 14:46 de Nufarul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON