URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2024, 16:11

Nu e bine să refuzi semnarea procesului-verbal. Modificare legislativă importantă

Nu e bine să refuzi semnarea procesului-verbal. Modificare legislativă importantă (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.

Una dintre acestea vizează comunicarea procesului-verbal în situația în care persoana sancționată refuză sau nu poate să semneze dovada de comunicare. Dacă până acum „organul” avea obligația să comunice procesul-verbal prin poștă sau prin afișare, dacă se refuza ridicarea de la poștă, de la finalul lunii iunie, procedura a fost schimbată radical.

Astfel, conform modificării, în cazul în care se refuză semnarea procesului-verbal, iar „operațiunea” este înregistrată de către „organ”, legea consideră că s-a realizat procedura de comunicare, începând să curgă termenele prevăzute de lege pentru contestarea procesului-verbal și pentru plata a jumătate din minimumul amenzii.

În aceste situații, legea nouă prevede că persoana sancționată va putea obține o copie a procesului-verbal de la autoritatea din care face parte agentul constatator, fără a menționa în cât timp trebuie eliberată acea copie.

Ca atare, pe viitor, cetățenii vor trebui să fie mult mai atenți la această procedură de comunicare și să nu refuze primirea procesului-verbal, pentru a nu intra într-o neplăcută și absurdă procedură birocratică.

Dincolo de aceste aspecte practice, modificarea se înscrie în rândul aberațiilor cu care aceste guverne ne-au obișnuit în ultimii ani atât de mult, încât parcă nici nu mai constați cât de penibile sunt.

În primul rând, o asemenea modalitate de comunicare a unor acte oficiale nu există nicăieri în lume și nu poate fi justificată prin nicio normă sau principiu de drept.

În al doilea rând, modificarea va scoate în evidență o aberație deja existentă: în concret, și până acum, când se refuza primirea procesului-verbal, „organul” emitea dovada de circulație pentru 15 zile, punând practic în executare o sancțiune care nu putea opera decât de la comunicarea legală a procesului-verbal.

Săptămâna viitoare vom continua să vedem și alte „enormități” din OUG 84/2024, în forma în care va fi în vigoare atunci...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Legea Toleranței
Legenda spune că acu doi ani a fost la SENAT un Proiect Lege. Dacă s-ar fi votat, era o Mânușă la situația de azi cu drogul Numai că la Senat s-a respins. Firesc fiindcă Legea promovată era un major aspirator de Voturi în 2024. Trebuia să vină PSD PNL cu Legea nu opoziția. Motivul invocat: Nu vrea UE legea!? Adică: În loc să avem Opinia Poliția Rutieră și punerea legii dezbatere publică am avut nește amărâți care au eliminat L.T.
Postat 21 Iulie 2024, 13:09 de Just-22
COMUNICARE Autoritate - Cetățean
”Înăsprirea legii pentru infracțiunile la legea circulației” este caka maka fiindcă nu va produce decât mânia cetățeanului Când oare se va pricepe: Vestul comunică cu omul! Iar șoferul înțelege și respectă. Aici la banana, se tot vântură cuvântul Asprime. Numai că românul e mai isteț și tot ocolește Rogu-vă scrieți voi pe Site, dacă ați văzut un șofer ucigaș din culpă pățind ceva? Aiurea Suma o plătește Rca șoferul îl pupați voi
Postat 21 Iulie 2024, 13:01 de Just-22
Concluzie
Proiectul și legea cu obligativitate semnat Pr.v. este OK cu precizarea: Șoferul va prezenta C.I. și actele mașinii și va comunica Nr. telefon și adresa E-Mail. Astfel se va comunica prin Mesaj Tel sau Mesaj E-Mail. Astfel toată lumea pricepe!
Postat 21 Iulie 2024, 12:53 de Just-22
Mulțumim pentru că ați citit!
PS: Pentru cei care au o îndoială vă putem indica Nr Dosar și Instanța care trebuie să măture Gunoiul lăsat de Bugetar. Voi rămâneți vă rugăm cu această precizare: MAI este OK. Însă ăia mari la buget sunt măgari. Asta fiindcă ezităm să aplicăm Law
Postat 21 Iulie 2024, 12:48 de Just-22
Explicație
Poliția și Jandarmii sunt Exemplu de instituție Europa. Dacă privim în grădina X observăm cu Bugetarul Y nu comunică pr.v contravenție chipurile îl studiază încă, apoi predă cazul la Biroul de Executor Partener (uns și ăla cu alifii) care nici pomeneală să comunice el pr.v.contrav., în schimb te somează PLATA 1/2 DIN AMENDĂ sau te ia mama dreak. Tu nu contești la instanță în termen că nu știi ce scrie acolo. Când au trecut zilele și s-a împlinit termenul Țup sare BEJ la Cont Bancar. Contravenientul se trezește după ce au plecat banii din cont
Postat 21 Iulie 2024, 12:40 de Just-22
Subiect. greu. Insistăm
Autorul M.U. are bunăvoința să încerce a informa. Mulțumim. Trebuie să vă rugăm să binevoiți a citi și rândurile astea. Treaba este astfel rostuită încât avem pr.v de contravenție COMUNICAT la persoana în cauză, maniera legală obligatorie, însă așa ceva cunoaștem numai la MAI. Deci Poliția/Jandarmi (aceștia fiind după 1990 înjurați) INSTITUȚII EUROPENE care respectă ei legea totul ca la carte. Majoritatea altora tot Bugetari care încalcă legea, premeditat, chiar au dezvoltat Celebrul Grup Infracțional Organizat prin care belesc Omul!
Postat 21 Iulie 2024, 12:35 de Just-22
Important
Autorul aduce necesara comunicare între Autoritate/Cetățean. Probabil se va institui obligativitatea Nr Telefon și E-Mail prezentat de persoana în contact cu Autoritatea. Astfel dacă refuzul va exista, se comunică automat pe Telefon sau E-Mail Concret, să priceapă și inginerii: Șoferul oprit în trafic a prezentat poliției rutiere actele mașinii și C.I. totodată e obligatoriu indicarea Nr Telefon/Adresa E-Mail. Vă mulțumim!
Postat 21 Iulie 2024, 12:22 de Just-22
Pentru KP
Din postarea ta rezultă că poliția ar trebui să se ocupe cu educația civică a infractorilor. Pe cale de consecință părinții, școala, mediul social ar trebui să se ocupe cu pedepsitea acestora. Mi se pare o așezare a căruței în fața cailor.
Postat 17 Iulie 2024, 09:10 de marginan
Re: marginan.
Poți să aplici sancțiuni cât de mari ar fi acestea, că tot degeaba. E ca la salariile magistraților sau medicilor ... ai văzut să se profesionalizeze și să aibă valențe de ireproșabilitate? Din contră. Soluția pleacă de la un singur deziderat și o singură strategie ... educația. Civică la toate nivelurile. De la grădiniță începând, cu învățare pe tot parcursul vieții. Iar la asta se aplică o legislație corectă și proporțională, fără subiectivism. Nu "pentru unii mumă și pentru alții ciumă". Altfel nu vei avea vreo eficiență.
Postat 17 Iulie 2024, 07:23 de KP
Meserie grea
Grea profesia de jurnalist, dacă ai caracter. Azi susții o idee, mâine, fără nici o problemă, susții contrariul. Precum în cazul de față. Când se întâmlă nenorociri din cauza delincvenților la bunul simț, acestea pentru că șoferii conduc beți și drogați, jurnaliștii fac un scandal monstru , reproșând că autoitățille nu iau nici o măsură, sunt insensibile la tragediile care se produc pe șosele, unde mor oameni nevinovați. Iar când se intenționează înăsprirea legii pentru infracțiunile la legea circulației se țipă ca din gură de șarpe în presă. Și pentru că „jurnalistul„ este spiritual, nevoie mare, polițiștii nu mai sunt polițiști, ci „organe„. Jenant!
Postat 16 Iulie 2024, 20:50 de marginan
Guvernul merge cu prostia în toate direcțiile.
Există o Constituția a României, care are în esența ei atât "dreptul" cât și "spiritul" acestuia. Orice act emis împotriva cuiva trebuie comunicat și dovedit că s-a efectuat. Așadar, nineni nu este obligat să umble după un proces verbal de constatare al unui polițist rutier. Punerea în aplicare a unei amenzi dpre exemplu, dacă se face fără dovada comunicării (semnătura acestuia, confirmare de primire directă sau prin poștă, etc), reprezintă un abuz din partea celor care, de la finanțele locale sau ANAF, pun popriri și se apucă de executat acel PV. Orice instanță de fond ate obligația de a desființa acel act care nu îndeplinește procedura comunicării. Că Statul Român este plin de judecători care nu țin cont de lege, de inspectori fiscali și executori care nu respectă procedurile din lenea caracteristică, este perfect adevărat. Că și de aceea România este atât un Stat Mafiot conform opiniei lui Băsescu, cât și un Stat Eșuat conform celei a lui Iohannis. Iar că multor români le e rușine să spună că sunt români, în diverse situații, este adevărat și asta ... pentru că nu are cum să nu-ți fie rușine, cu neamul tău de tontălăi puși doar pe necaz.
Postat 16 Iulie 2024, 16:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON