URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Ianuarie 2024, 14:02

Noutăți fiscale în 2024: TVA modificată pentru mai multe produse și servicii, pensii și alocații puțin mai mari, impozitele pentru IMM-uri triplate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2024 a adus câteva modificări pe care românii le vor simți în buzunare. Cota TVA a fost modificată pentru mai multe produse și servicii, precum alimente cu zahăr, panouri fotovoltaice, locuințe ori săli de sport, care toate sunt de-acum înainte mai scumpe.

În cazul locuințelor, TVA a crescut de la 5% la 9%. În cazul unui apartament de 60.000 de euro pentru care TVA era până acum de 3.000 de euro, acum taxa a crescut la 5.400 de euro, notează libertatea.ro. Această cotă se aplică la prima locuință, la cele de maximum 120 mp și a căror valoare nu trece de 120.000 de euro. Pentru celelalte locuințe, cota de TVA este și mai mare: 19%.

S-au mai scumpit și dulciurile, o măsură intrată în vigoare prevăzând că alimentele cu zahăr au acum o cotă de TVA de 19%, în loc de 9%, excepție făcând cozonacii și biscuiții. Berea fără alcool va avea și ea o taxă pe valoarea adăugată de 19%, față de 5%.

Cine vrea să își instaleze panouri fotovoltaice și pompe de căldură trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar: TVA a crescut și în cazul lor de la 5 la 9%.

Și sportul este mai scump: sălile de sport au de-acum o TVA de 19%, față de 5%. La 9% crește și TVA-ul pentru acces la evenimente sportive sau în parcuri de distracții.

Începând din 1 ianuarie 2024, Guvernul mai aplică o măsură criticată de mediul de afaceri: triplarea impozitului pentru întreprinderile mici și mijlocii cu venituri de peste 60.000 de euro. Microîntreprinderile cu venituri mai mici rămân cu un impozit de 1%. Tot de-acum se aplică și o taxă de lux, de 0,3% pentru locuințele cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, respectiv pentru mașini mai scumpe de 75.000 de euro.

Anul nou a adus și măriri de pensii, alocații și anumite salarii. Pensia minimă a ajuns la 1.281 lei (de la 1.125 lei), iar punctul de pensie s-a majorat cu 13,8%, la 2.032 lei (față de 1.785 lei). În septembrie, este prognozată o altă creștere a pensiilor.

Alocațiile pentru copii au crescut tot cu 13,8%. Copiii de până la 2 ani vor primi acum lunar 719 lei (față de 631 lei), cei care au handicap vor primi lunar tot 719 lei, dar până la vârsta de 18 ani, iar copiii cu vârste între 2 și 18 ani au o alocație lunară de 292 lei (față de 256).

Guvernul a majorat și salariile bugetarilor, cu 5%, iar ale profesorilor cu 13,8%. Pentru dascăli, creșterea salarială este cu mult sub cea de 40% promisă de Guvern în vara anului trecut, când în învățământ a fost grevă generală.

Salariul minim a rămas la 3.300 lei brut, respectiv 2.079 lei net.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON