URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2024, 10:40

Noi cu cine votăm? Cum se raportează Călin Georgescu și Elena Lasconi la problemele de mediu

Noi cu cine votăm? Cum se raportează Călin Georgescu și Elena Lasconi la problemele de mediu Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea, George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, românii vor trebui să-şi aleagă viitorul preşedinte, care va reprezenta ţara în următorii 5 ani, va fi un mediator între stat şi societate şi va promulga sau va "întoarce" legile votate în Parlament.

În tot vacarmul electoral, au lipsit discuţiile despre problemele ce ţin de mediul înconjurător, "pale" în faţa altor urgenţe ale ţării, dar nu lipsite de importanţă. Principalii concurenţi din cursa pentru preşedinţia România, Călin Georgescu şi Elena Lasconi, au viziuni diferite pe această temă.

Chiar dacă propune un program intitulat "Hrană, Apă, Energie", Georgescu nu are în atenţie mediul înconjurător. Cu termeni ecologişti, vrea "valorificarea sustenabilă şi consolidarea patrimoniului natural", "renaşterea micilor comunităţi sustenabile" şi "o ţară curată şi îngrijită", dar nu promovează planuri sau idei legate de poluare ori combaterea efectelor schimbărilor climatice. 

Georgescu sugerează, în mod controversat sau de-a dreptul halucinant, o comuniune om-natură, inclusiv prin încurajarea producţiei locale de alimente şi promovarea apei potabile de la robinete, în detrimentul apei îmbuteliate, dar nu este mânat de grija faţă de mediu, ci de o motivaţie spirituală. Nici n-ar putea să vorbească despre ceea ce liderii lumii vorbesc, pentru că a recunoscut deja că nu crede în schimbările climatice.

Nici Elena Lasconi, în programul ei "O Românie pentru toţi, nu doar pentru unii!", nu pomeneşte măcar problemele de mediu, axându-se exclusiv pe nevoi mai arzătoare, legate de transparenţă, sistemul de sănătate şi educaţie ori consolidarea democraţiei. În schimb, promovează şi ea dezvoltarea fermelor de familie, dar nu în cheia sustenabilităţii, ci cu accente mai pragmatice - nevoia de investiţii în irigaţii şi cadastrare. 

Pe de altă parte, însă, Lasconi nu neagă efectele schimbărilor climatice, de altfel dovedite ştiinţific, şi este o promotoare a politicilor şi programelor europene, or multe dintre acestea, se ştie, au în centru problemele de mediu care se cer rezolvate. Ce vor prefera românii vor arăta urnele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CRIVATUL
Este un vant rece din est, iar iarna asta, bate tare!
Postat 05 Decembrie 2024, 11:51 de FVG
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON