URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2024, 16:45

Noaptea Muzeelor la Băiţa: S-a lansat un film documentar despre istoria localității (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Învăţătorului din Băiţa s-a bucurat, sâmbătă seară, de un număr mare de vizitatori care i-au trecut pragul în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, marcat la nivel naţional pentru al doilea an consecutiv. Cu acest prilej a fost lansat site-ul povesteabaiteibh.ro, dar şi filmul documentar "Povestea Băiţei".

Muzeul Învăţătorului din Băiţa (jud. Bihor) a luat fiinţă în anul 2021, la iniţiativa Asociaţiei "înv. Bortoş Costea Maria". Muzeul funcţionează în clădirea vechii Şcoli Primare din Băiţa, imobil ridicat în anul 1890. Sâmbătă seara muzeul şi-a deschis porţile pentru zeci de vizitatori sosiţi chiar de la Oradea şi localităţile învecinate.

Aceştia au luat parte la un tur ghidat organizat de Nicolae Bortoş, preşedintele Asociaţiei care administrează spaţiul muzeal. Cu acest prilej, vizitatorii au putut admira patrimoniul generos care este adăpostit de acest muzeu: de la uniformă şcolară, tăbliţă de scris veche de peste 100 de ani, bănci, clopoţel, instrumente de scris, manuale şcolare, alfabetar, socotitoare, ierbare, planşe şcolare, jocuri etc. 

Totodată, în cadrul evenimentului de sâmbăta seara a fost lansat site-ul povesteabaiteibh.ro, dar şi filmul documentar "Povestea Băiţei" disponibil pe YouTube (video jos).

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Nicolae Bortoş care a subliniat importanţa istorică a vechiului orăşel montan Băiţa, încă din cele mai vechi timpuri.

"Băiţa înseamnă şi altceva decât uraniu. Acest episod a fost unul de scurtă durată în istoria milenară a ceea a însemnat de fapt comunitatea din Băiţa", a precizat Nicolae Bortoş. Acesta i-a invitat pe cei interesaţi să acceseze site-ul care vine să împărtăşească miraculoasa existenţă a acestui orăşel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost şi este înnobilată de prezenţa simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica aşezare montană cu pământuri aurifere - şi nu doar aurifere.

În cadrul manifestării a vorbit şi conf. univ. dr. Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, care a fost consultată în ceea ce priveşte realizarea documentarului video "Povestea Băiţei”.

"Pentru mine este uimitor că în ultima vreme lucrurile frumoase se împlinesc. Am văzut foarte multe iniţiative de recâştigare a memoriei. Dorinţa de a omagia locul în care te-ai născut şi părinţii care te-au modelat este mai mult decât admirabilă. Împreună cu cei din comunitatea din Băiţa, acest efort a reînviat o lume care nu aş fi crezut că mai există, o lume plină de eleganţă, de respect pentru multiculturalitate", a precizat Ramona Novicov.

Istoricul Cristina Liana Puşcaş, preşedinta Asociaţiei Cei 40 de Mucenici, a mulţumit întregii comunităţi băiţene pentru implicarea în realizarea celor două proiecte, site-ul şi documentarul video, proiecte care nu s-ar fi putut realiza fără contribuţia oamenilor din Băiţa, care au transmis informaţii, fotografii, dar şi poveştile ştiute de la strămoşii lor.

Documentarul video a fost realizat în cadrul unui parteneriat între Asociaţia Cei 40 de Mucenici şi Asociaţia "înv. Bortoş Costea Maria" şi i-a avut consultanţi pe: dr. Ramona Novicov, critic de artă, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; dr. Cristina Liana Puşcaş, istoric; respectiv pe Nicolae Bortoş, preşedintele Asociaţiei "înv. Bortoş Costea Maria".

Cristina Puşcaş,
istoric şi muzeograf

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON