URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2023, 10:20

Noaptea, ca hoții... Șeful Parchetului Beiuș petrece nopțile în sediu, în compania unei polițiste. BIHOREANUL i-a surprins în flagrant (VIDEO)

Noaptea, ca hoții... Șeful Parchetului Beiuș petrece nopțile în sediu, în compania unei polițiste. BIHOREANUL i-a surprins în flagrant (VIDEO) PUPEA ȘI FUGI... Surprinsă de o echipă a BIHOREANULUI ieșind din sediul Parchetului local în noaptea de joi spre vineri, după o vizită la prim-procurorul Cosmin Pantea (foto dreapta, INQUAM Photos / George Călin), inspectorul principal Mihaela Pupea de la Poliția Beiuș nu a vrut să-și explice prezența acolo: s-a refugiat câteva minute după poarta instituției, apoi a fugit pur și simplu la mașină și a demarat în trombă...
Noaptea, ca hoții... Șeful Parchetului Beiuș petrece nopțile în sediu, în compania unei polițiste. BIHOREANUL i-a surprins în flagrant (VIDEO) ANCHETE ÎN NOAPTE. Echipa BIHOREANULUI a surprins-o în noaptea de joi spre vineri pe polițista Mihaela Pupea ieșind din sediul Parchetului Beiuș. Nici ea, nici prim-procurorul Cosmin Pantea nu au vrut să explice nepotrivitele obiceiuri, dar Poliția Bihor a confirmat ziarului că ofițereasa nu se afla acolo pentru „vreo misiune sau pentru îndeplinirea vreunei atribuțiuni de serviciu”
Noaptea, ca hoții... Șeful Parchetului Beiuș petrece nopțile în sediu, în compania unei polițiste. BIHOREANUL i-a surprins în flagrant (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin

Se anunță un scandal de proporţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, unde şeful instituţiei, Cosmin Pantea, are un comportament cel puţin bizar: rămâne până târziu în noapte închis în sediu, dar nu singur, ci în compania unei tinere poliţiste!

Relaţia celor doi pare atât de strânsă încât magistratul a dat dispoziţie ca vizitele ofiţeresei în biroul său să nu fie consemnate, cum cer normele legale, de către jandarmii care păzesc sediul. BIHOREANUL s-a convins singur de existenţa acestor practici nefireşti, după ce a făcut o pândă săptămâna trecută, deranjând nu doar liniştea celor doi, ci şi „somnul” instituţiilor de care aparţin.

De la sat la oraş...

Povestea este una veche, dar despre care lumea se fereşte să vorbească pe față. Sursele BIHOREANULUI spun că încă de acum doi ani, poliţista, inspectorul principal Mihaela Pupea, şi-a făcut „potecă” spre sediul Parchetului Beiuş, cu sau fără treabă, doar pentru a se întâlni cu prim-procurorul Cosmin Pantea.

Cosmin Pantea, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria BeiușFost poliţist, intrat în magistratură în 2011 ca procuror, Cosmin Pantea (foto) e de câţiva ani buni la Beiuş, după ce iniţial a lucrat la Oradea, apoi la Satu Mare. Din septembrie 2017 a fost delegat la DNA Oradea, de unde a fost nevoit să plece în mai 2018 deoarece, potrivit reglementărilor intrate atunci în vigoare, nu îndeplinea condiţia de 10 ani vechime în magistratură. A fost implicat şi în celebrul scandal al înregistrărilor din sediul DNA Oradea, declanșat de avocatul Răzvan Doseanu, fiind înregistrat în timp ce se plângea de „completele aiurea” de la Curtea de Apel, însă fără ca pe numele lui să se fi formulat vreo acuzaţie. Cert e că, de atunci, Pantea nu a mai plecat de la Beiuş, unde a lucrat întâi ca procuror simplu, iar din 2021 e prim-procuror.

Mihaela Pupea, polițistă BeiușMihaela Pupea (foto) a ajuns poliţistă în 2005, încadrată din sursă externă, la Biroul ordine publică al Poliţiei Municipiului Oradea. În 2006 a fost mutată la Postul de Poliţie Pocola, ca ajutor de şef de post, iar de aici, în 2011, la Poliţia Beiuş, ca poliţist de proximitate şi apoi la Compartimentul Investigații Criminale, în 2016, când a şi promovat examenul de trecere în corpul ofițerilor.

Polițista privilegiată

Din surse judiciare, BIHOREANUL a aflat că magistratul și polițista petrec regulat ore în şir împreună, chiar în sediul Parchetului, la ore la care nu au scuza unor activități profesionale, iar jandarmilor li s-a dispus să nu consemneze vizitele în registre, în pofida obligațiilor lor legale.

„Situaţia ni se pare de o gravitate deosebită, mai ales că vizita doamnei Pupea la sediul Parchetului, în afara orelor de program, s-a transformat într-un obicei. Mergea în mod frecvent şi petrecea timpul cu prim-procurorul Pantea, până în jurul orelor 22-23, aspect care este de notorietate în rândul poliţiştilor, jandarmilor, magistraţilor, dar şi al altor persoane din Beiuş”, susţin sursele.

Mai grav e că, spre deosebire de inspectoarea Pupea, „pentru a discuta cu procurorul Pantea strategiile de anchetă în dosarele pe care le au în lucru, alți polițiști se pot prezenta la biroul acestuia doar cu programare, într-o singură zi din săptămână şi strict în timpul programului de lucru”.

La pândă

Pentru a verifica informaţiile, săptămâna trecută BIHOREANUL a stat la pândă trei zile la rând, și a constatat că femeia avea un adevărat ritual: se prezenta seara, după ora 18, când în instituţie rămânea doar şeful, şi stătea cel puţin 4-5 ore, până în jurul orei 23.30.

La plecare, în prima seară, a ieşit pe uşa principală şi a mai stat, vreme de-o ţigară, cu jandarmul. În a doua seară, a ieşit pe poarta auto, deschizând uşa încet şi verificând dacă strada e circulată sau goală, ca să nu rişte să fie văzută. Apoi s-a furişat spre maşina personală, parcată discret pe o stradă alăturată, şi a plecat spre casă.

Niciodată Pupea nu a avut asupra sa mai mult de o poşetă, nici vorbă să se prezinte la Parchet cu mape sau documente, spre analiză. De altfel, după cum a aflat BIHOREANUL, nici nu lucra în această perioadă, fiind în concediu de câteva săptămâni...

A tulit-o!

Joi, 5 octombrie, în a treia seară, când echipa ziarului a decis să ia şi reacţiile protagoniştilor, polițista a ajuns mai târziu la sediul Parchetului. Procurorii beiușeni făcuseră o reţinere a unui suspect și au stat peste program, alături de polițiști din Holod. Aşa că, în loc de ora 18, de astă dată Pupea a parcat maşina în apropiere după ora 19 și a intrat în sediu nestingherită, ca de obicei. Ajunsă mai târziu, a și părăsit clădirea mai târziu, după miezul nopţii, la ora 00.06, pe poarta auto, având asupra ei și câteva documente.

Văzându-i pe reporterii BIHOREANULUI, s-a întors brusc şi s-a baricadat dincolo de poarta instituției, minute bune, aşteptând probabil plecarea ziariştilor.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, femeia şi-a tras peste cap gluga jachetei şi a ieşit, la 00.13, de astă dată fără hârtii în mână. Întrebată despre prezenţa în sediul Parchetului la acea oră târzie, nu a făcut nicio declaraţie. S-a îndreptat grăbită spre maşină, a urcat la volan şi a plecat valvârtej.

Tăcere

Reporterii au bătut ulterior la porțile instituției și au sunat de mai multe ori la sonerie, încercând să afle de la jandarmul de serviciu circumstanțele în care femeia a pătruns în interiorul instituţiei și dacă a fost înregistrată. În ciuda insistențelor, ușile au rămas închise. 

Apelat telefonic pe loc, pentru a lămuri lucrurile, prim-procurorul nu a răspuns, cum de altfel nu a mai făcut-o nici de atunci încoace. Solicitat, vineri, şi prin SMS să explice prezenţa poliţistei în sediul unităţii, în compania sa, Pantea s-a făcut că nu înțelege subiectul și a răspuns, tot în scris, că aşteaptă pe email sau fax „o cerere cu aspectele care vă interesează”, „la care „urmează să primiţi răspuns”. Nici Mihaela Pupea nu s-a arătat mai deschisă dialogului. Poliţista a răspuns la apelul telefonic, dar, auzind cine e la capătul firului, a închis imediat.


ANCHETE ÎN NOAPTE. Echipa BIHOREANULUI a surprins-o în noaptea de joi spre vineri pe polițista Mihaela Pupea ieșind din sediul Parchetului Beiuș. Nici ea, nici prim-procurorul Cosmin Pantea nu au vrut să explice nepotrivitele obiceiuri, dar Poliția Bihor a confirmat ziarului că ofițereasa nu se afla acolo pentru „vreo misiune sau pentru îndeplinirea vreunei atribuțiuni de serviciu”

Regim strict

E de la sine înțeles că regimul de acces într-o unitate de parchet este unul strict. Nu oricine poate pătrunde neinvitat, neînregistrat sau nesupravegheat, în condiţiile în care o asemenea instituție adăposteşte documente cu caracter secret, date personale, tehnică şi mijloace de probă ce trebuie păstrate în siguranţă.

De altfel, paza sediului Parchetului Beiuș este asigurată permanent de jandarmi înarmaţi, accesul în incintă se face doar pe la punctul de control, iar normele legale spun că persoanele care intră - cu excepţia personalului - trebuie trecute, toate, în Registrul de intrare, unde se menţionează numele, prenumele, data, ora intrării, ora ieșirii și funcţionarul la care persoana s-a deplasat. Inclusiv angajaţii Parchetului, dacă rămân peste program, sunt obligaţi să-l informeze pe prim-procuror şi să consemneze acest lucru, într-un alt registru.

În cazul de faţă, „orele suplimentare” le făcea chiar prim-procurorul, dar fără să ofere vreo explicaţie pentru prezenţa feminină în sediul instituţiei, repetitiv, la ore târzii în noapte. Chiar și luând în calcul explicația fantezistă că cei doi ar fi lucrat, cu sârg nocturn, la analiza unor dosare, situația ar ridica o altă problemă. Codul deontologic le impune magistraților „să exercite funcţia cu obiectivitate și imparţialitate, să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie și în societate”. Or, cum poate să controleze un procuror munca unei poliţiste atât de apropiate?

Verificări „de îndată”

Contactată chiar joi noapte, Bianca Vulcan, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor („forul” superior celui din Beiuș), s-a arătat surprinsă de constatările ziarului și, cu o atitudine rezervată, a promis că va face verificări, cerând să i se trimită o solicitare scrisă.

De altfel, vinerea trecută, după flagrant, BIHOREANUL a contactat toate instituţiile responsabile, pentru a afla răspunsuri la situaţia inedită descoperită la Beiuş. Parchetului Bihor i s-a cerut să comunice, printre altele, dacă vizitele poliţistei au fost consemnate în Registrul de intrări, motivul pentru care aceasta s-a aflat în sediul Parchetului Beiuș după programul de lucru, în zile succesive şi pentru durate atât de îndelungate, dar şi dacă s-au mai primit sesizări privind asemenea aspecte și dacă se vor face verificări cu privire la cazul semnalat. Până la închiderea ediției, şefii instituţiei nu au trimis niciun răspuns.

Conducerea IPJ Bihor, în schimb, a fost mai operativă. Solicitaţi să comunice dacă în perioada 2-5 octombrie inspectorul principal Mihaela Pupea se afla la muncă, reprezentanţii Poliţiei Bihor au transmis că în acest interval ofițerul se afla în concediu de odihnă și „nu a fost solicitat de IPJ Bihor pentru vreo misiune sau pentru îndeplinirea vreunei atribuțiuni de serviciu”. De asemenea, pentru lămurirea situaţiei semnalate de BIHOREANUL, „șeful Inspectoratului a dispus, de îndată, efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern”.

Nişte „prestatori”...

Deschis s-a arătat şi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor, colonelul Ioan Bogdan, dar fără să fie dispus să intre în esenţa lucrurilor. Singura nemulţumire a acestuia a fost la adresa jandarmului din Beiuș care în noaptea de joi a ignorat sunetul soneriei şi bătăile jurnaliștilor la poarta Parchetului. „Avea obligaţia să iasă la poartă şi să răspundă la solicitare, chiar dacă şeful Parchetului i-a cerut să n-o facă. Putea fi oricine, un cetăţean care sesiza o infracţiune. Vom verifica ce s-a întâmplat, riscă sancţiune disciplinară”, a spus Bogdan.

În rest, în opinia șefului IJJ, jandarmii ar fi doar niște „prestatori de servicii către beneficiari”, iar în această calitate sunt „obligaţi să se conformeze dispoziţiilor beneficiarilor”. La Parchetul Beiuş, susține colonelul, regula stabilită de prim-procurorul Cosmin Pantea era ca nu toate persoanele care intră în sediul unităţii să fie înregistrate. „Dacă, de pildă, şeful unităţii ori un alt procuror suna jandarmul şi îl informa că aşteaptă un poliţist, acesta nu era înregistrat, ci era condus direct la el. Argumentul era că poliţiştii au activităţi în derulare, acţiuni, vin cu documente”, spune şeful IJJ Bihor. Iar „regula” a fost aplicată, se pare, cu vârf și îndesat, polițistei Pupea.

Bineînțeles că argumentele sunt „subțiri”, în condiţiile în care în acest caz e vorba nu de un SRL și de o firmă de pază, ci despre două instituţii care fac parte din sistemul judiciar şi au ca principal „obiect de activitate”, fiecare în zona ei, aplicarea legii. Iar legile ar trebui să fie mai importante decât dispoziţiile abuzive ale unui şef de unitate care confundă sediul instituţiei și biroul de magistrat cu camerele locuinței personale...

Vezi mai jos filmul întregii acțiuni nocturne de la Parchetul Beiuș:


MUNCA ÎN ZADAR
Parchetul clasărilor

Deşi prim-procurorul Parchetului Beiuş stă des peste program, hărnicia lui nu se reflectă în randamentul unității pe care o conduce, ci mai degrabă în clasarea unor dosare importante.

Anul trecut, BIHOREANUL a relatat, de pildă, modul în care Parchetul a îngropat dosarul penal pornit de Curtea de Conturi împotriva edililor din Beiuş, acuzaţi că nu au vrut să recupereze peste 500.000 lei, bani publici băgaţi ilegal în fostul club local de fotbal, stabilind că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Tot așa s-a clasat dosarul pornit după o acţiune din vara lui 2021, de prindere în flagrant, realizată de Garda de Mediu Bihor la sesizarea BIHOREANULUI, care aflase că angajaţii unei firme din Tărcaia săpau cu utilajele chiar în vecinătatea unui pod: „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Cea mai flagrantă clasare vizează, însă, cazul conacelor ridicate de primarul din Tărcaia, Aurel Ille, şi de un afacerist local, Viorel Ile, pe vârful Măgura al masivului Codru Moma, sit natural protejat de interes naţional, unde construcţiile sunt permise doar cu aprobări speciale. Procurorii s-au limitat să constate că răspunderea penală pentru ridicarea construcțiilor era prescrisă, dar nu au cercetat abuzul sau neglijența funcționarilor care ar fi trebuit să urmărească respectarea disciplinei în construcţii.

Și exemplele pot continua...

UPDATE: Reacţia Parchetului la dezvăluirile BIHOREANULUI: Informaţiile despre întâlnirile nocturne ale prim-procurorului cu poliţista, în sediul instituţiei, sunt... „date cu caracter personal”

Reprezentanţii Parchetului Beiuş şi ai Parchetului Bihor refuză să răspundă solicitării BIHOREANULUI de a comunica motivul vizitelor nocturne ale poliţistei Mihaela Pupea, în sediul unităţii, surpinse de o echipă a ziarului, şi dacă prezenţa acesteia şi a prim-procurorului Cosmin Pantea s-a consemnat în registrul de intrări a instituței. Motivul? De-a dreptul comic: ar fi... „date cu caracter personal”.

UPDATE: Dezvăluirile continuă

Dezvăluirile BIHOREANULUI, care l-a surprins pe şeful Parchetului Beiuş, procurorul Cosmin Pantea, petrecând nopţile, ore în şir, în compania unei poliţiste, în sediul instituţiei, au deschis o adevărată cutie a Pandorei:

Procuror dictator: În loc să se ocupe de infractori, șeful Parchetului Beiuș le-a făcut dosare penale contestatarilor protejatei sale (VIDEO)

Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Vaslui
Dupa numarul mare de ciudatenii prostesti care se intampla in Beius, acesta pare un veritabil Vaslui al Bihorului.
Postat 10 Octombrie 2023, 14:57 de marginan
@christa
Nu ai înțeles nimic din știre. Problema nu e că de ce fac asta, e viața lui personală și treaba lui de ce face asta. Dar asta o face în o instituție publică, a cărei întreținere se face din bani publici. O persoană neînregistrată intră în o instituție cu documente sensibile. Dosare se pot complica după acuzarea avocaților de manipulare a probelor și acces neautorizat. Până la urmă asta o face un procuror, o persoană care are o funcție cu condiții deosebit de "periculoase" pentru care primește mulți bani. O persoană care va primi pensie specială pentru viața "grea" ce a avut-o ca procuror. O persoană ce se va putea pensiona la 45 de ani când restul ne pensionăm la 67! Și problema cea mai mare e că o face în timpul serviciului și că este plătit pt ore suplimentare!!! Că noi îl plătim pe om, plătim instituția și paza lor, când ei se joacă ascunde viezurele! Să o facă în timpul lui și pe banii lui! După aia vine guvernul că nu sunt bani... Hai să ne uităm pe ce îi cheltuim poate?!
Postat 10 Octombrie 2023, 06:40 de Vio_427
Aș fi tare curios
Și îmi pare rău că nu mai apare câte vizualizări a avut o știre.
Postat 10 Octombrie 2023, 06:31 de Vio_427
Ce intelegem din ceea ce se intampla
Intrebare: Ce intelegem din ceea ce se intampla aproape peste tot in Romania? Răspuns: Trebuie să înțelegem că de la cei care ne conduc nu putem aștepta nimic. Gândul lor nu este la România, la săracii sau amărâții țării, nici la cei olimpici, gândul lor nu este pt prosperitatea țării ci gândurile lor sunt doar la curvit, îmbogățit, fentat, șmecherit, tras chiulul, pensie cât de rapidă, salariu cât mai mare, funcție peste funcție, justiție după potențialul economic etc. Să nu ne așteptăm la NIMIC bun. Cu cât vom înțelege aceste lucruri mai repede cu atât ne va fi mai bine. Să nu trăim în iluzii!
Postat 09 Octombrie 2023, 15:24 de georgemarian
@Christa
Nu are nimeni o problema cu faptul ca si-o trag cei doi , ci in felul cum folosesx dis retionar institutiile statului unde activeaza ei si felul cum incalca anumite legi pe care tocmai ei ar trebui sa le respecte primii avand in vedere statulul lor
Postat 09 Octombrie 2023, 14:57 de Mare_blue17
exagerati....
Ce aveti cu amorezii? au dat vre-o gaura in masa de birou sau au udat canapeua de protocol? Pe bune acum. Sau mergem pe ideea ...sunt acri strugurii?
Postat 09 Octombrie 2023, 12:37 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON