URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2023, 12:46

Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO)

Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO) POLITICIENI LA MUNCĂ. Cei 3.500 de puieți au fost plantați de pădurari bihoreni și, cel puțin în minutele în care s-au făcut fotografii, și de șeful lor, Teodor Suciu, împreună cu edilul Florin Birta. Cei doi politicieni n-au purtat noroc acțiunii: toți s-au uscat, rămânând în picioare doar niște sălcii și mesteceni răsăriți natural
Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO) În 2020, atât Primăria Oradea, cât și Direcția Silvică au publicat fotografii de la marea acțiune de plantare a copacilor din mini-pădurea Tineretului
Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO) Angajații Companiei de Apă Oradea au fost trimiși să ude puieții plantați în primăvara anului 2020. În luna aprilie a acelui an, Primăria Oradea s-a fălit cu faptul că arborii sunt bine îngrijiți (sursa foto: www.oradea.ro)
Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO) Așa arată acum locul unde, în urmă cu aproape patru ani, s-au sădit 3.500 de puieți de arbori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criticată adesea pentru uşurinţa cu care taie copaci în contextul proiectelor de amenajare urbană, Primăria Oradea nu ratează nicio ocazie să se laude când plantează. Uneori, însă, cetăţenii se aleg doar cu lauda.

Mii de puieţi sădiţi în 2020 la capătul cartierului Tineretului s-au uscat fie pentru că au fost din specii care nu se potrivesc cu zona, fie pentru că n-au fost întreţinuţi. O risipă de material dendrologic şi de muncă de pe urma căreia pierd mai ales orădenii din zonă, rămaşi fără pădurice...

Muncă de echipă

În primăvara anului 2020, pădurari din Ocolul Silvic Oradea, alături de şeful Direcţiei Silvice, PNL-istul Teodor Suciu, de directorul tehnic adjunct al Primăriei din acea vreme, Emil Benţan, şi de viceprimarul de atunci, Florin Birta, astăzi primar, şi-au dat întâlnire în cartierul Tineretului, aflat la marginea dinspre Oşorhei a oraşului.

În baza unui protocol între cele două instituţii, silvicultorii au furnizat 3.500 de puieţi din speciile stejar roşu, tei, anin şi mesteacăn, pe care, între 14 şi 19 martie, i-au plantat pe un teren de 1,5 hectare al Primăriei aflat la capătul străzii George Bacaloglu. Locul a fost anume ales, deoarece era un teren degradat: aici fuseseră îngropate decenii întregi resturi provenite de la fosta fabrică de azbociment. 

Problema a fost semnalată ani la rând de locuitorii cartierului, fără ca zona să fi fost ecologizată. În 2020, Primăria a decis s-o "îngroape" definitiv sub rădăcinile unei mini-păduri. 

După plantare, Compania de Apă Oradea a primit sarcina să împrejmuiască păduricea cu un gard, pentru a preveni vandalizarea ei, dar şi să o ude periodic. 

Tăiaţi şi aruncaţi 

Planul era promiţător, orădenii din zonă putând avea în câţiva ani o mică pădure aproape de casele lor, ideală pentru relaxare şi colectarea noxelor din aer.

SmeuTrei ani mai târziu, însă, speranţele le sunt complet ruinate. "Sâmbătă, 4 noiembrie, mă plimbam prin cartier şi am văzut că un buldo-excavator a pus la pământ toţi puieţii. Când a terminat, a plecat", a reclamat BIHOREANULUI Silvia Smeu(foto), proprietara unei case din vecinătate. 

În urma utilajului au rămas în picioare vreo 20 de copăcei răspândiţi pe tot terenul de 1,5 ha,  aproape toţi din speciile mesteacăn şi salcie, altele decât cele plantate acum trei ani, semn că au ajuns acolo în mod natural...

Restul puieţilor au fost tăiaţi şi adunaţi în mormane de resturi vegetale la comanda Primăriei. "Am trimis firma RER Vest să cureţe locul, cerându-le să taie copacii uscaţi, la sesizarea locatarilor din zonă", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie.

Uscaţi pe bandă

Trimişi să facă curat, muncitorii RER au cosit buruienile, apoi au tăiat puieţii uscaţi şi fără frunze, mulţi cu trunchiuri grosuţe, semn că nu s-au uscat imediat după plantare, ci ulterior, în ultimii trei ani. De ce anume este greu de stabilit.

CAO avea sarcina să-i ude, iar angajaţii Companiei susţin că au şi făcut-o, ceea ce acum este imposibil de verificat. Angajaţi ai Direcţiei Tehnice din Primărie susţin că nu-şi amintesc ca în ultimii doi ani cineva din această structură să fi verificat starea arborilor, ceea ce înseamnă că păduricea a fost lăsată, practic, în voia sorţii.

Singurii care au mai cercetat-o au fost silvicultorii, în 2021, când au înlocuit puieţii uscaţi până atunci cu 200 de salcâmi. Ulterior, însă, s-au uscat şi aceştia!

Scuze şi promisiuni

Atât primarul Florin Birta, cât şi şeful Direcţiei Silvice, Teodor Suciu, resping ideea că pădurea n-a fost bine întreţinută şi găsesc alţi vinovaţi: solul şi condiţiile meteorologice. "S-au uscat toţi puieţii pentru că - mi-au spus cei de la Direcţia Silvică - nu e bun pământul, şi adevărul e că ştim cu toţii cum e, cu resturi de construcţii", zice Birta.

Numai că atât reprezentanţii Primăriei, cât şi silvicultorii ar fi trebuit să ştie starea solului înainte de plantare, iar dacă era compromis trebuia ecologizat.

Întrebat de ce pădurarii au plantat arbori pe un teren nepotrivit, Suciu zice că, de fapt, împădurirea a "murit" din alt motiv: seceta din ultimii ani. "În 2020 am fost chiar surprins de cât de bine s-au prins puieţii, dar seceta a fost mare în 2021 şi 2022. Stresul hidric a fost uriaş". Adică, dacă ar fi fost mai bine udaţi, poate copacii ar fi avut mai multe şanse.

Birta şi Suciu promit acum acelaşi lucru: vor încerca, din nou, să împădurească terenul, cu specii mai puţin pretenţioase. Însă, cum o pădure creşte greu, e clar că ultimii trei ani pierduţi vor face ca locatarii din Tineretului să mai aibă de aşteptat mult şi bine până să stea la umbra pădurii lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Pt ca la Voluntari fura primarul cat poate, ca pt asa i-o trage lui Firea de la PZD, din bani Europeni nu poti fura cum vrei, Kovesi e acolo. Clujul are fonduri Europene cat Oradea. Când nu vor mai fi fondurile Europene, Oradea o sa aibă toată infrastructura si sustenabilitatea pt a genera bani si un trai bun. Eu nu inteleg cum tu susții ca " Oradea o sa moara de foame, ca nu a investit nimic din banii astia in ceva care sa aduca bani inapoi, noi stim numai sa marim taxele pe locuitori " Pai betoanele alea se fac pt a genera bani drumuri de centură, pasaje etc. Dar pe tine si PSD nu vă ajută capul la asa ceva
Postat 14 Noiembrie 2023, 21:09 de Sandu2100
sandu2100 virginu
Cum explici sandu , ca spui ca nu e saracie situatia comunei Voluntari care aduce la buget din taxe la firme, salarii, adica baza bugetului nu fonduri UE, bani mai multi ca toata Oradea. Si Clujul fara bani UE, aduce la bugetul local din taxa si impozite de vreo 10 ori cat Oradea. Si Voluntari are taxe mai mici ca Oradea, si pun pariu ca e gratis parcarea acolo. Vezi cand nu vor mai fonduri UE , Oradea o sa moara de foame, ca nu a investit nimic din banii astia in ceva care sa aduca bani inapoi, noi stim numai sa marim taxele pe locuitori.
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:16 de vasi13
sandu cel cu buda-n curte
Cum spui ca nu e saracie, tu stii cel mai bine in ce mizerie de sat lucrezi, si stai. E de ajuns sa vezi comunele din jurul Oradei cu comunele din jurul Timisoarei si Clujului. Ai vazut cum arata comunele alea fata de cele din Bihor?
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:09 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Pasztorul nu are treaba cu acele curse, nu au fost aduse de el, au fost aduse de CORNEL POPA. Face Bolojan bine ce face. Nu este sărăcie in județ doar in capul tău este.
Postat 14 Noiembrie 2023, 10:27 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Vezi ca erau mai multe curse aeriene pe vremea lui Pasztor, a venit Bolo si a pus capac, asa cum a distrus si OTL cu asteptari de 30, 40minute. Tot ce atinge zeul tau e distrus, mai vrei exemple?
Postat 14 Noiembrie 2023, 05:47 de vasi13
Sandu cel cu buda in curte
Da ma lasa-ne cu drumurile de centura, ca nu alea scot judetul din saracie, nu se muta nimeni aici ca avem centuri. Nu alea ridica salariile si nivelul de trai. Si Filip a cumparat tramvaie noi. Sa iti bagi undeva pasajele atat timp cat judetul si orasul sunt la coada clasamentelor la putere economica. Prost poti fi sluga
Postat 14 Noiembrie 2023, 05:46 de vasi13
Petre93
Stai ma liniștit, PSD ne vrea proști. PNL la Oradea si Bihor face drumuri de centură, poduri, alte drumuri noi, școli, cumpara tramvaie noi , face pasaje, tuneluri etc. PLM ca nu am ce sa mai spun cand vad ca PSD Mango&Kiss company au frecat-o la greu. Si dacă nu ma crezi uita-te si vezi.
Postat 14 Noiembrie 2023, 00:12 de Sandu2100
@Piranda
Piranda, asta este tot ce ai inteles din ce ai citit? Apoi chiar iti mriti porecla de piranda!
Postat 13 Noiembrie 2023, 19:13 de scortosul
esti prost sandu2100
Ai inteles complet gresit, nu prea te duce capul. PNL ne face prosti, se pare ca nu prea ai dat pe la scoala, poate 4 clase maxim. Tu numai sa minti stii, sa faci propaganda, in rest nu esti bun nici sa speli budele. Dar Oradea e plina de cei ca tine, din pacate.
Postat 13 Noiembrie 2023, 17:59 de Petre93
Petre93
Stiam ca PZD ne face proști
Postat 13 Noiembrie 2023, 17:42 de Sandu2100
Plin de prosti ce au drept de vot, norocul primariei ca nu ducem lipsa
Cand am scris atunci ca majoritatea nu se vor prinde, au sarit adulatorii si votantii care inca cred saracii ca bolovanii si birtanii sunt solutia, ca se ne mutam ca bla bla. Si hop dupa 2-3 ani toti s-au uscat. Ce noroc au astia din primarie ca orasul e plin de vinituri ca sandu2100, needucati, analfabeti, ca in fond asta e Oradea un sat, sarac si vai de el. Lasa bine ca se face, si cum zice sandu2100 tot PSD a ierbicidat, stie sandu2100 taranoiul cum e cu ierburile si ingrasamintele, doar e taran coclit, ce viseaza si el sa vina la Lotus sa posteze poze sa-l vada taranii
Postat 13 Noiembrie 2023, 16:41 de Petre93
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Mai mult ca sigur PZD a ierbicidat copacii
Postat 13 Noiembrie 2023, 15:28 de Sandu2100
Cine nu muncește ... nu greșește.
La câtă muncă au depus edilii, dictată de fiecare ante-campanie electorală de câte 4 ani, din greșeală în greșeală ... până la "victoria" finală.
Postat 13 Noiembrie 2023, 15:05 de KP
@scortosul
Ce este mai trist ca acesti oameni invata pe taranul pe Care dumneavoastra il tratati "fara scoala" sa va invete "écologie". Eu prefer scoala autentica a taranului ca a lor , scoala de 3 surcele.
Postat 13 Noiembrie 2023, 14:36 de Piranda
Zic si eu
Cum sa nu se usuce daca dupa plantare timp de cateva luni nu i-a udat nimeni ca sa creasca radacinile? Orice taran fara scoala stie ca trebuie udate planturile dar bugetarii pmo sunt oraseni si nu stiu numai cheltui banii din buget aiurea(banii altora) Si la noi pe strada s-au plantat, cei de pe partea cu bugetari s-au uscat toti, cei de pe partea cu privati au crescut, ghici de ce? Bugetarii nu i-au udat in veci, privatii i-au udat pana s-au prins radacinile. Dupa 3 ani de la plantare si uscare au aparut natangii de i-au udat, niste prosti au udat uscaturile!
Postat 13 Noiembrie 2023, 14:10 de scortosul
Sandu cel cu buda in curte
Hai sandu explica ce s-a intamplat , a venit Psd cu soarele portabil sa uste padurea stapanului tau. Alt proiect de c....t, bine ca s-au sifonat banii.
Postat 13 Noiembrie 2023, 13:36 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON