URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2024, 18:10

​Modificări la Rabla Plus: Valoarea ecotichetului acordat pentru achiziția de mașini electrice scade la jumătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valoarea ecotichetului pe care statul îl va acorda românilor care își casează mașini în programul Rabla Plus, dedicat achiziției de vehicule noi electrice sau hibride, va fi de 25.500 de lei, jumătate față de cât este în prezent, după cum arată un proiect de lege supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului.

În prezent, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și de 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule.

Pe viitor, însă, voucherul va fi de 25.500 de lei, indiferent de numărul de mașini casate. Acesta va fi valabil pentru achiziționarea unui autovehicul pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Prin programul Rabla Plus se vor mai acorda ecotichete în valoare de 13.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou electric hibrid sau pentru o motocicletă electrică.

Regulile Rabla Plus arată că ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar cumpărătorul va asigura diferența de bani. Valoarea finanțării nu poate depăși jumătate din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

O altă noutate în program este că ecotichetul se va acorda doar pentru mașini de cel mult 70.000 de euro, cu TVA inclus, prag diminuat de la 75.000 de euro.

Proiectul de modificare a Ghidului de finanțare la Rabla Plus 2024 a fost pus în dezbatere publică în data de 16 februarie, iar cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la acest moment.

Citește aici proiectul ghidului de finanțare Rabla Plus:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
350.000 km are nevoie o mașină pur electrică de minim 80kw, ca să coboare amprenta de carbon la nivelul unei mașini pe benzină de maxim 2.000 cmc.
Cum la 350.000 km parcurși sunt foarte rare mașinile în circulație, rezultă că poluarea dată de o mașină electrică, mare în producție, medie în exploatare și foarte mare la casare ... e clar că toată tevatura asta de gen "Green Deal" este o minciună imensă, trasă pentru da niște descreierați, care conduc discreționar lumea, să facă bani pe spatele tuturor fraierilor și proștilor de pe planetă. Și tare mulți mai sunt cei ce pot fi păcăliți, de către niște guvernări care bagă adânc mâna în buzunarul tututor, alimentând pe "adevărații băieți deștepți" din energie de pe tot globul, satisfăcuți când văd cât curent, produs prin extremă poluare, înghit mașinile electrice. Referitor la baremul de 350.000 km există pe net rezultatele studiului efectuat de Universitatea Berkley din California timp de 3 ani, cu mai multe modele de autovehicule electrice, la un parcurs total de peste 5 milioane km.
Postat 20 Februarie 2024, 08:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON