Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a vizitat joi târgul locurilor de muncă și de orientare în carieră, organizat de AJOFM Bihor în Cetatea Oradea, un eveniment dedicat în principal elevilor, care au ocazia să afle ce se caută pe piața muncii, dar și ce oferte au școlile tehnice din județ.
Înainte de a vizita standurile, ministrul, însoțit de președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Felix Cozma, de deputatul Ioan Mang și de subprefectul Emilian Pavel, de altfel toți colegi de-ai săi în PSD, a urcat pe scena anume amplasată în Cetate, pentru a-i saluta pe cei prezenți, elevi și profesori, și a le spune că are ca misiune în acest mandat promovarea meseriilor.
„Voi discuta serios în Guvern despre acele ateliere pe care le aveam noi în școli, unde mai dădeam la pilă, învățam ce este un patent, un ciocan. Este foarte important să știm ce este o șurubelniță, chiar dacă nu are tastatură și nici WiFi”, a spus ministrul.
Stand cu stand
Budăi a vizitat apoi cele aproape o sută de standuri de la târg, salutând fiecare angajator ori reprezentant al unei unități de învățământ și interesându-se de ofertele de angajare. Deși asta i-a luat mai bine de o oră, Budăi nu s-a grăbit, ba chiar a acceptat și fiecare solicitare de a se fotografia cu reprezentanții companiilor.
De asemenea, tot la cerere, s-a fotografiat și cu niște fete care urmau să susțină o demonstrație de dansuri folclorice și cu două persoane imobilizate în scaun cu rotile, spunându-le că încurajează integrarea lor pe piața muncii și amintind că, în primul său mandat de ministru al muncii, în 2019, a organizat un târg de oferte de joburi, dedicat persoanelor cu dizabilități. Rămâne de văzut, însă, dacă va promova și facilități concrete care să stimuleze angajarea lor...
Din Oradea, în toată țara
„Ceea ce am văzut astăzi la Oradea este obligatoriu să devină un exemplu de „așa da” pentru toată țara”, a spus Budăi, într-o conferință de presă susținută după vizitarea standurilor.
Ministrul a spus chiar că va „plagia” ideea directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, care i-a spus că scopul târgului este să-i facă pe tineri să se îndrăgostească de meserii și va aloca finanțare pentru un proiect care se va numi chiar așa, „Îndrăgostiți-vă de meserie”, prin care elevii să afle că „există și altă meserie decât cea de IT-ist”.
Întrebat ce a discutat cu angajatorii din Bihor, Budăi a spus că a aflat că măsurile deja implementate, precum șomajul tehnic și Kurzarbeit (reducerea timpului de lucru), au salvat angajați de la concediere și că unii patroni au sugestii pentru modificarea Codului Muncii, pe care ministrul chiar le așteaptă. „În general, solicitarea a fost ca, prin grija comună a ministerului Educației și ministerului Muncii, să extindem învățământul dual și profesional, să pregătim tinerii pentru meserii”, a declarat Budăi.
Între criza muncii și salarii mici
Întrebat de BIHOREANUL cum răspunde crizei de angajați din mai multe domenii de activitate, în condițiile în care tinerii preferă un job la stat, unde salariile sunt mai mari, ministrul a spus că soluția stă în creșterea salariilor din privat. El a amintit că a promovat, din mandatul precedent la Ministerul Muncii (2018-2019), majorarea salariului minim la 3.000 de lei în construcții și că recent Guvernul a luat o măsură similară pentru agricultură și industria alimentară.
„De asemenea, am pus la dispoziția mediului de afaceri posibilitatea de a majora salariile peste salariul minim cu 200 de lei fără a fi taxați. Încercăm să găsim măsuri care să nu dezechilibreze economia, dar să sprijine categoriile vulnerabile și angajatorii. Cea mai bună protecție socială este existența unui loc de muncă”, a declarat ministrul.
Întrebat cum își explică faptul că, fără a fi constrânse, firmele nu majorează salariile, dar în același timp se plâng de lipsa forței de muncă, Budăi a spus că patronii trebuie să înțeleagă că cea mai importantă resursă a lor este cea umană.
„Dacă mediul privat se va apleca cu mai multă atenție asupra resursei sale umane, sunt sigur că și rezultatul muncii resursei umane va fi mai mare, și atunci și rezultatul financiar, și uzufructul, și îndestularea vor fi mai mari. Este vorba de o relație angajator - angajat bazată pe respect și pe onestitate. Când vom realiza acest lucru, vom aduce foarte mulți cetățeni în țară”, a declarat Budăi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.