URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2022, 16:20

Ministrul Educației la Oradea. Autoritățile vor trecerea unor investiții școlare pe PNRR (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat marți într-o vizită de lucru la Oradea, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor de învățământ și a vizitat investiții făcute în rețeaua școlară. Șefii CJ Bihor și ai Primăriei Oradea doresc ca finanțarea unora dintre acestea să fie preluată de bugetul central, prin PNRR.

Vizită la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Însoţit de primarul Florin Birta, Sorin Cîmpeanu a vizitat Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unitate supusă unor ample lucrări de reabilitare termică, dar şi de refacere a reţelelor de apă, canalizare, încălzire şi curent electric, în valoare de aproape 5 milioane lei fără TVA.

Ministrul s-a arătat plăcut impresionat de modul prin care la Oradea se dorește menținerea, dar și creșterea numărului de elevi înscriși în învățământul dual.

„Municipalitatea este interesată să continue investițiile în unitățile de învățământ, iar în ce privește învățământul dual avem o bună colaborare între primărie, școală și părinți. Firmele sunt parte din susținerea acestui sistem și sunt interesate când văd că lucrurile funcționează. Continuăm să asigurăm o masă caldă, în fiecare zi, atât elevilor care vin din județ, cât și celor din Oradea, încercând astfel să sprijinim cât mai mult învățământul dual”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit Primăriei Oradea, în cadrul întâlnirii, au avut loc discuții cu privire la dotarea atelierelor şi a laboratoarelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Un campus pentru toți

Sorin Cîmpeanu a vizitat și șantierul Campusului Școlar pentru Învățământ Special, însoțit de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și de primarul Florin Birta.

Campusul din strada Ceyrat este o investiție a CJ Bihor, demarată de fosta administrație, care a ajuns la un stadiu de execuție de 75%. Valoarea actualizată a proiectului este de 91,5 milioane lei, inclusiv TVA, investiție enormă, pe care administrația județeană ar dori-o transferată pe PNRR.

Potrivit CJ, în prezent se lucrează la montarea tâmplăriei interioare, la pardoselile interioare, mobilarea grupurilor sanitare la corpurile 1, 2, 3, 4, 5, 6 și finisarea exterioară și interioară a celor două corpuri vechi care s-au restaurat. Clădirile vor deservi diverse activități: învățământ preșcolar și primar, învățământ gimnazial și bibliotecă, internat, sală de mese, cabinete medicale, ateliere de practică, sală de sport, bazin de hidroterapie etc.

A „verificat” și șantierul căminelor studențești

Însoțit tot de Bolojan și Birta, Cîmpeanu a vizitat și șantierul căminelor studențești care vor fi ridicate în campusul Universității din Oradea, între sala polivalentă și căminul C4.

Primarul Oradiei a explicat că această investiție va îmbunătăți semnificativ condițiile de cazare ale Universității, deoarece camerele vor găzdui doar câte doi studenți. „Asta va face ca spaţiul campusului universitar orădean să devină unul atractiv atât pentru studenții din județ, dar și pentru cei veniți din alte orașe ale țării, fapt dublat de oferta de muncă a companiilor din Parcul Industrial, care caută specialiști cu pregătire universitară. În plus, Primăria Oradea oferă studenților în IT, care frecventează Universitatea Oradea, cazarea și masa gratuită, tocmai pentru a susține acest domeniu atât de important pentru un dezvoltarea unui oraș. Estimăm că anul viitor, odată cu începerea anului universitar, cele două cămine studențești vor fi finalizate”, a spus Birta.

La rândul său, președintele CJ a subliniat că investițiile pentru tineri sunt importante pentru administrația locală. „Este important să nu ne plece tinerii. Asta este ceea ce ne dorim. Dar, pentru asta trebuie să le oferim condiții, un oraș și un județ cu o infrastructură adecvată, un oraș primitor și locuri de muncă”, a spus Bolojan.   

Șantierul este, însă, într-o fază incipientă, lucrările debutând recent și fiind doar la stadiul de excavare a fundației. Căminele vor avea în total 234 de camere, cu 464 de locuri. Termenul pentru finalizare este octombrie 2023, iar valoarea se ridică la 31,9 milioane lei (fără TVA).

Universitatea din Oradea, primul campus de învățământ dual?

La întâlnirea cu conducerea Universității din Oradea, Sorin Cîmpeanu și-a sfătuit gazdele să se concentreze și pe resursa umană, punând în discuție șansa UO de a deveni, în parteneriat cu autoritățile locale, o instituție de pionierat în domeniul învățământului dual de nivel universitar. „Există șansa ca Universitatea din Oradea să fie primul campus de învățământ dual pe care Ministerul Educației îl va finanța. M-aș bucura ca acest lucru să fie realizat și să fie cunoscut”, a spus ministrul.

La rândul său, rectorul Constantin Bungău i-a spus reprezentantului guvernamental că, prin parteneriatul pe care îl are cu autoritățile publice locale, în vederea dezvoltării Parcului Științific și Tehnologic, universitatea e deja angajată în dezvoltarea învățământului dual. „Suntem interesați de aceasta și mă bucură inițiativa legislativă care va reglementa organizarea învățământului dual la nivel academic”, a declarat Constantin Bungău.

Rectorul a mai vorbit despre planurile de dezvoltare și digitalizare, tranziția către un campus verde, ecologic, lucrările la noile cămine, cerându-le reprezentanților ministeriali să susțină Universitatea din Oradea, ajutând, când este cazul, cu unele deblocări de fonduri pentru investiții. „În situația în care există bugete disponibile, vă rog să țineți cont și de nevoile noastre”, a spus rectorul Constantin Bungău.

Potrivit unui comunicat al UO, secretarul de stat Gigel Paraschiv, care l-a însoțit pe ministru, a insistat asupra faptului că Universitatea din Oradea trebuie să devină una flexibilă și dinamică, adaptată cererii de pe piața muncii, zonală, regională și națională. „Universitățile trebuie să vină în sprijinul studenților lor, ajutându-i să rămână acasă, cu start-up-uri, cu dezvoltarea de business, susținut chiar de universități. Haideți să gândim programe de studiu, împreună cu partenerii economici”, a îndemnat secretarul de stat.

Gigel Paraschiv a mai afirmat că, deși orașul are patru instituții de învățământ superior, în opinia sa „Universitatea din Oradea poate și trebuie să fie liderul unui consorțiu local pentru învățământul dual liceal și universitar”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON