URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2024, 08:10

Micul luptător: Cum se simte micuțul Noel, băiatul din Bihor care în 2020 a primit un tratament de 2,1 milioane dolari (FOTO/VIDEO)

Micul luptător: Cum se simte micuțul Noel, băiatul din Bihor care în 2020 a primit un tratament de 2,1 milioane dolari (FOTO/VIDEO) ÎMPREUNĂ. Starea lui Noel se îmbunătățește pe zi ce trece, micuțul surprinzându-și părinții cu energia lui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o zi obişnuită, când nu este la terapie, Noel merge la grădiniţă, vorbeşte, mănâncă şi se joacă. E sufletul familiei.

În cei aproape 4 ani de când a primit tratamentul Zolgensma, indicat în cazul bolii sale rare, amiotrofie spinală de tip 1 (SMA1), care a costat nu mai puţin de 2,1 milioane dolari, micuţul a evoluat constant, iar în prezent luptă pentru a învăţa să meargă pe picioarele sale.

An de foc

Noel Olyus s-a născut într-o familie din Curtuişeni, în 2019. La scurt timp după naştere, mama sa, Hilda, şi-a dat seama că nu se dezvolta normal, motiv pentru care părinţii l-au adus la Oradea, unde au aflat că suferă de amiotrofie spinală de tip 1 (SMA1), o boală rară, care distruge muşchii şi care, în lipsa unui tratament adecvat, provoacă moartea timpurie a pacientului.


Noel bebeluș (Foto: Facebook) 

În ciuda diagnosticului, părinţii nu s-au descurajat. Au cumpărat aparate medicale care să-l ajute pe copil să respire şi au aflat că există un tratament numit Zolgensma, care promitea să oprească evoluţia bolii, dar preţul era uriaş: 2,1 milioane dolari. Mama casnică şi tatăl şofer şi-au dat seama că au nevoie de ajutor pentru a face rost de bani. Şi l-au primit...

Un amic de-al lor a înfiinţat o asociaţie cu numele micuţului, care în câteva luni a mobilizat comunitatea bihoreană. Zeci de voluntari din judeţ şi din ţară au strâns primele fonduri organizând târguri caritabile şi licitaţii online de electrocasnice, vacanţe şi haine pe un grup de Facebook dedicat cauzei. "2020 a fost pentru noi un an de foc. Eu, tatăl şi fratele lui Noel am dormit extrem de puţin, plimbându-ne prin clinici", îşi aminteşte Hilda.

Viaţa după Zolgensma

Micuţul s-a luptat pentru viaţa lui. Cel mai terifiant moment a fost în aprilie 2020, când a suferit un stop cardio-respirator, din care însă şi-a revenit rapid, miraculos. Părinţii aveau acasă aparate de resuscitare şi intervenţia lor a contat enorm, până când l-au preluat echipajele de urgenţă.

Când băieţelul a împlinit un an, în 12 iulie, lupta era aproape câştigată. Până atunci adunaseră 1,9 milioane dolari, iar părinţii şi voluntarii au contactat Spitalul Bethesda din Budapesta, recunoscut pentru administrarea Zolgensma. Aşa au aflat că mai aveau nevoie de încă jumătate de milion de dolari, deoarece 300.000 dolari costau spitalizarea şi tratamentul ulterior.

Suma a fost strânsă în timp record, în doar 5 zile, datorită sutelor de licitaţii de pe grupul de Facebook. Apoi, în 20 septembrie, copilului i s-a administrat Zolgensma (foto) şi a mai rămas câteva zile în spital pentru supraveghere.


(Foto: Facebook) 

"Evoluţie impresionantă"

De atunci, Noel luptă pentru a deveni un copil normal, fiind monitorizat de medici specialişti din Bucureşti şi Oradea. "Pacientul a avut o evoluţie impresionantă. Este jucăuş, vorbeşte şi nu a mai avut probleme de sănătate majore. Vine doar la control, la câteva luni. Are probleme în ce priveşte recuperarea motorie, de aceea se deplasează în scaun rulant. Pentru asta face, însă, mai multe terapii", spune dr. Kinga Kozma, medic primar în genetică medicală şi specialist în pediatrie la Spitalul Judeţean din Oradea.

Familia a ştiut că după Zolgensma vor urma ani de terapie. "Pe când avea un an şi ceva a învăţat să mănânce singur şi muşchii gâtului s-au dezvoltat astfel încât să-şi poată menţine capul. Muşchii mâinilor şi picioarelor se întăresc destul de greu, asta şi pentru că se înalţă repede. La 4 ani şi jumătate are deja 1,10 metri. Sistemul muscular nu ţine pasul cu dezvoltarea sistemului osos", spune mama lui Noel.

"Aşa-i, mama!"

Copilul petrece câteva săptămâni pe an în diferite centre de recuperare din Satu Mare şi Ungaria. Pe 3 martie a plecat împreună cu părinţii la Pécs, unde timp de două săptămâni va înota şi va face kinetoterapie. Alături de un terapeut, micuţul va încerca să facă şi câţiva paşi, ajutat de aparate medicale.

"Preferata lui e ora de înot. Adoră să fie în apă. Avem noroc că asociaţia ne sprijină cu plata terapiilor, care la centrul din Budapesta costă echivalentul a 3.000 lei pe două săptămâni. Dintre noi, doar soţul lucrează, iar eu primesc o indemnizaţie pentru că-l îngrijesc", povesteşte mama.

Hilda îl însoţeşte pe micuţ peste tot, inclusiv la grădiniţa din Curtuişeni. "Medicii ne-au spus că e sănătos şi că trebuie să meargă la o grădiniţă normală, nu la una pentru copii cu dizabilităţi", zice femeia, aprobată imediat de Noel, în limba maternă: "Aşa-i, mama!".

De câteva zile, copilul a învăţat şi primele cuvinte în limba română, iar mama e încrezătoare că o va prinde repede. A dovedit deja că e ambiţios şi puternic...


Vezi un reportaj video realizat de BIHOREANUL în aprilie 2021, la șase luni de când Noel a primit Zolgensma: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON