URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2024, 15:22

Marcel Boloș pentru Bloomberg: În an electoral, „reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”

Marcel Boloș pentru Bloomberg: În an electoral, „reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră” (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat pentru publicația financiară internațională Bloomberg că, cel mai probabil, România va avea nevoie de cei şapte ani prevăzuţi de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 5% din PIB, cât este prognozat pentru acest an, până la 3% din PIB, ritmul de scădere fiind mai lent decât se preconiza iniţial. 

Boloș le-a vorbit jurnaliștilor Bloomberg despre influența pe care alegerile o au asupra politicii fiscale în România. „Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră", a spus ministrul pentru publicația menționată.

Totodată, Marcel Boloș a afirmat un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale UE, reprezintă o provocare "foarte dificilă", arată agenția de știri Agerpres, care citează din materialul publicat în limba engleză de Bloomberg.

Agerpres amintește că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două majorări de pensii pentru acest an, precum şi salarii mai mari pentru profesori şi este posibil să se confrunte cu presiuni vizând majorarea salariilor şi din partea personalului de sănătate şi poliţie.

În schimb, Marcel Boloş susține că veniturile din taxe vor fi majorate în acest an graţie măsurilor de combatere a fraudelor fiscale şi îmbunătăţirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Chiar dacă Uniunea Europeană a introdus o anumită flexibilitate când vine vorba de regulile fiscale, agenţiile de rating ar putea să nu fie la fel de indulgente dacă planurile de cheltuieli vor fi anunţate fără o imagine clară cu privire la venituri, a subliniat Boloş, în același interviu. 

România are cel mai mic rating din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii - n.r.) cu perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei mai agenţii de rating. „Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută", a precizat ministrul Finanţelor, potrivit surselor citate. 

Anul trecut, România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 4,4% din PIB, în pofida faptului că guvernul de la Bucureşti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Europa fierbe
Asta isi afiseaza zimbetul lui efeminat, de nefamilist stringator de averi. Fermierii s-au radicalizat. Chiar nu pricep ca faptele lor converg inexorabil catre o prelevare de grupa sanguina ??
Postat 21 Februarie 2024, 12:42 de excalibur
O catastrofa de la Bihor!
Asta este acest domnisor!O rusine si o catastrofa!Promovat si sustinut de bolovanul betonator!
Postat 21 Februarie 2024, 09:36 de grigore
Cel mai penibil ministru de finanțe din toată istoria României.
Liftiera ministerului știe mai multă economie decât el. Nu a fost în stare, de când e ministru, să recupereze nici 2% din datoriile marilor contribuabili.
Postat 20 Februarie 2024, 23:02 de KP
tu asta bun la toate
domnu popa bun la toate dar cine a facut aceste datori ,nu voi cu pnl si usr pe timpul pandemiei ,acum luati bani cu ciolanis si psd impreuna si ia dati ukrainienilor bani nostri pe care noi ia platim inapoi de ce mars toti la puscarie tradatorilor ,opriti sa mai ajutati ukraina
Postat 20 Februarie 2024, 22:39 de todo
gura pacatosului adevar graieste
In traducere sa-i belim prin taxe pe nenorociti ca sa dam lefuri incompetentilor de la stat, sa angajam clientela politica in timp ce ne facem ca divitalizam prin pnrr. Ne poate explica parintele bugetarilor de ce odata cu digitalizarea numarul bugetarilor tot creste?
Postat 20 Februarie 2024, 17:45 de Traian
Wow.
7 ani ca sa ajungi la un deficit anual de 3%. Deficit. Asta daca nu se maresc disproportionat cheltuielile... in 7 ani. Asa incepem sa vedem dimensiunea pagubei. Aplicati-o in finantele personale sa va dati seama ce au facut oamenii astia... si ce fac in continuare. Macar a fost clar si a spus ca in realitate nu putem face mai 'bine' decat atat si adevarul e ca oricine spune altceva minte.
Postat 20 Februarie 2024, 16:02 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON