URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2023, 20:12

Mai puțini orădeni s-au dus la cimitir de Ziua Morților. Din trompetă a răsunat „Stingerea”... (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puțini orădeni au mers la cimitirul municipal din Oradea de Ziua Morților, față de aceeași zi a anului trecut.

„Mai puțini vizitatori”

Miercuri, numărul vizitatorilor a fost mai mic și pentru că o bună parte dintre aparținători au fost la morminte în weekendul ce a trecut, reducând astfel aglomerația obișnuită din ziua de 1 noiembrie.

„Sunt mai puțini vizitatori decât anul trecut, ceea ce este însă un lucru bun pentru că s-a redus aglomerația. Volumul intrărilor s-a împărțit pe zile pentru că oamenii au început să vină încă din weekend, profitând de vremea bună”, a spus administratorul cimitirului, Horia Burlou.

Potrivit evidențelor oficiale, în cursul zilei de vineri au intrat în cimitir circa 1.300 de autovehicule, numărul lor crescând la 1.500 în cursul zilei de sâmbătă și la 1.700 de mașini în ziua de duminică.

La fel, în primele două zile lucrătoare din săptămână au plătit taxa de intrare cu mașina în cimitir, în valoare de 10 lei, câte 1.000 de șoferi.

Cel mai probabil, mulți aparținători au venit peste weekend pentru a profita de zilele libere și vremea caldă, dar și pentru a evita plata taxei de 50 lei pentru intrarea în cimitir, cu mașina, de Ziua Morților. „Astăzi, până la ora 18, au intrat în cimitir undeva la 400 de mașini”, a spus Burlou.

Chiar și așa, într-o singură zi, ADP a încasat de pe urma orădenilor numai din taxa de intrare aproximativ la 4.000 de euro.

Bară la bară

Numărul tot mai mic de orădeni s-a văzut încă din trafic. Deși miercuri spre seară coloana de mașini se întindea de la Parcul Nicolae Bălcescu până la sensul giratoriu de la cimitir, timpul de așteptare a fost unul acceptabil. „Drumul de la Muzeul Țării Crișurilor până aici îl faci în 10 minute, maximum 15 minute”, a spus un șofer al OTL.

Traficul auto a fost mai fluid decât în anii anteriori și pentru că mulți orădeni au venit cu tramvaiul, folosind noua linie amenajată de-a lungul pârâului Peța până lângă Universitate, de unde au pornit pe jos. În fața cimitirului un polițist de circulație a dirijat traficul încă de la orele prânzului grăbind când șoferii, când pietonii, cu comenzi din fluier.

De altfel, profitând de vremea bună de toamnă târzie, mulți orădeni au bătut drumul cimitirului cu piciorul purtând în mâini, plase, flori, candele ori săpăligi pentru curățat mormintele.

„Mai mult stau decât vând”

Scăderea vizitatorilor de la cimitir s-a văzut și în vânzările de flori, candele și coroane ale comercianților de la intrare. „Nici anul trecut nu a fost unul bun, dar atunci nu am putut să stau jos nici măcar o clipă. Acuma mai mult stau decât vând...”, s-a plâns un comerciant.

Prețul unei candele pornește de la 5 lei, un ghiveci cu flori începe de la 20 lei, iar o coroană de plastic de la 30 lei.

În căutare de mușterii, comercianții spun că folosesc cam aceleași prețuri de anul trecut. „Nu putem umbla la preț, deși s-au scumpit toate, pentru că în fiecare an vindem tot mai puțin. De când dă Europa bani pentru subvenții în agricultură toată lumea pune flori”, s-a plâns un vânzător.

„Stingerea...”

Odată cu lăsarea serii, cimitirul a început să fie iluminat tot mai puteric de candelele puse la morminte. Treptat, fluxul de vizitatori care intrau pe alei spre cimitir a început să fie egalat de cei care mergeau spre ieșire.

„Am venit cu bagajele în mână, pe jos, crezând că va fi aglomerație, dar nu este. Mai bine veneam cu mașina și dacă plăteam taxă la intrare...”, a spus un orădean cu năduf.

În zona centrală a cimitirului, lângă monumentul Vulturul, reprezentanții Asociației Cultul Eroilor au organizat o scurtă slujbă de pomenire, după care au depus candele aprinse la mormintele eroilor români și maghiari căzuți în ultimele războaie și înmormântați la Oradea.

Pe platoul de lângă monument, flancat de un mic pâlc de elevi, un subofițer de Poliție de Frontieră a cântat din trompetă „Stingerea”. Stridentă și tristă, chemarea trompetei a străbătut cimitirul, risipindu-se peste aleile tot mai reci și goale. În vremuri tulburi, de ceartă și război, deși moartea face audiență, morții nu mai au atâta căutare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON