URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2024, 17:41

Mai puţin cu 110 kilometri pătraţi. Suprafaţa agricolă a judeţului Bihor s-a redus în ultimul an cu o mărime aproape egală cu cea a Oradiei

Mai puţin cu 110 kilometri pătraţi. Suprafaţa agricolă a judeţului Bihor s-a redus în ultimul an cu o mărime aproape egală cu cea a Oradiei foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suprafaţa agricolă a judeţului Bihor s-a redus în ultimul an cu o mărime aproape egală cu a Oradiei.

Cât reşedinţa judeţului Bihor!

Potrivit evidenţelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor, în urma campaniei de depunere a cererilor de plată pentru anul agricol 2024, suprafaţa de teren cultivată în judeţul Bihor s-a redus considerabil.

"În perioada 1 aprilie  - 12 iunie, la APIA Bihor au fost depuse circa 32.218 cereri pentru o suprafaţă de 325.813,84 hectare. La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior a scăzut numărul cererilor cu 1.558, iar suprafaţa agricolă cu 11.059,58 hectare", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Suprafaţa diminuată, de 11.059,58 hectare, constituie echivalentul a circa 110,6 kilometri pătraţi şi este aproape egală cu suprafața Oradiei (116,1 km pătrați).

Drum în loc de câmp

Diminuarea suprafeţei agricole cultivate se datorează dezvoltării infrastructurii din judeţul Bihor. "Scăderea suprafeţelor de teren cultivat din judeţ este consecinţa exproprierii multor parcele de teren aflate în proximitatea căii ferate Oradea -  Cluj, în curs de electrificare, a amplasamentelor aflate pe traseul viitorului drum expres Oradea - Arad precum şi a celei aferente parcurilor industriale", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Ioan Sorin Roman.

Potrivit directorului APIA Bihor, scăderea suprafeţei agricole a judeţului nu este un lucru neapărat rău. "Practic, în Bihor s-au dezvoltat noi proiecte de infrastructură. Diminuarea suprafeţelor agricole ar fi fost ceva rău dacă aceste terenuri şi-ar fi păstrat destinaţia agricolă, dar fără să fi fost cultivate", a explicat Roman.

Mai puţine ferme, mai puţini fermieri...

La fel, comparativ cu anul anterior, în Bihor a scăzut cu 1.558 de cereri numărul solicitărilor de subvenţii depuse de fermierii bihoreni. "Numărul de cereri unice de plată preluare în 2024 a scăzut atât la fermierii cu peste 50 hectare, cu 24, cât şi la fermierii sub 50 hectare, cu 1.534", a spus directorul Ioan Sorin Roman.

Scăderea numărului de cereri de plată este consecinţa reducerii numărului de fermieri şi comasarea terenurilor agricole.

"În Bihor au fost foarte mulţi tineri fermieri care au depus proiecte finanţate prin AFIR. Din circa 5.000 de proiecte depuse la nivelul judeţului Bihor, 2.500 de proiecte au fost depuse de fermierii din Bihor care au preluat terenuri de la fermele învecinate pentru că se puncta transferul de exploataţie", a explicat Roman.

Anul trecut, judeţul Bihor s-a clasat pe locul doi în ţară, cu 33.776 de cereri de plată a subvenţiei, după judeţul Suceava - 41.892 de cereri de plată. În Suceava, fiind o zonă montană, exploatările agricole au o suprafaţă mai mică, iar numărul celor care le deţin este mai mare.

Vezi aici statisticile APIA Bihor cu privire la suprafața agricolă cultivată în județul Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mâncare vs. betoane.
Norodul și-a ales nerozii care să-l conducă, marșând cu sloganul "dați țării cât mai mult asfalt".
Postat 03 Iulie 2024, 08:09 de KP
count display
Delgaz Grid
  • Numere de telefon dispecerat pentru urgente gaz, apelabile non-stop
    Pentru sesizarea urgentelor si disfunctionalitatilor în ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, Delgaz Grid pune la dispozitia consumatorilor doua numere de telefon, disponibile non stop:  0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  Dispeceratul asigura servicii specifice de preluare rapida a apelurilor si interventie pentru toti locuitorii din aria de competenta a companiei.  Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid.  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON