URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Interesantă strategia Primăriei de a identifica spații verzi degradate pe care apoi să le înierbeze după alte principii decât până acum. După ce mulți ani ne-am străduit să punem gazon perfect, să avem grijă ca el să fie impecabil tuns și permanent irigat, acum se merge pe alt sistem, preluat de afară.
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2024, 10:57

Mai mult, dar mai slab: În Bihor, recolta de grâu este mai mare, dar de calitate inferioară, din cauza secetei și arșiței

Mai mult, dar mai slab: În Bihor, recolta de grâu este mai mare, dar de calitate inferioară, din cauza secetei și arșiței RECOLTĂ (MAI) BUNĂ. Fermierii au încheiat secerișul săptămâna trecută. „Producțiile, care diferă destul de mult în funcție de soi și de zonă, sunt în medie de 6,8 tone la hectar. Asta înseamnă că, măcar cantitativ, avem o producție mai bună decât anul trecut și foarte bună dacă ne comparăm cu ce este în alte părți din țară, unde a fost afectată de secetă”, spune Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole Județene Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru fermieri, anii în care fac bani potrivit socotelilor sunt tot mai rari. Întotdeauna apare ceva neprevăzut. În anii în care recolta de grâu este mare, calitatea este proastă și invers. Apoi, când și cantitatea, și calitatea producției sunt bune, prețul de vânzare a grâului e mic, pentru că piața e plină.

„Noi, în Bihor, am avut noroc de producții mai bune decât anul trecut. Dar, din cauza secetei și a căldurii, calitatea grâului nu este la nivelul din 2023”, spune șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan.

Nepotrivit pentru panificație 

Majoritatea agricultorilor bihoreni au încheiat săptămâna trecută secerișul de pe cele circa 60.000 hectare de teren cultivate cu grâu. „Avem zone, cum ar fi Curtuișeni, Diosig, Șimian și Valea lui Mihai, unde recolta a trecut de 7.000 de kilograme la hectar, dar și zone mai slabe, cu terenuri mai puțin fertile sau afectate mai mult de secetă, unde au existat producții de 6.000 kilograme la hectar sau mai puțin”, spune Nicolae Hodișan (foto).

La o producție medie de circa 6,8 tone de grâu la hectar, agricultorii bihoreni se pot lăuda cu recoltă mai mare decât anul trecut. Asta nu înseamnă, însă, că vor și avea un profit mai mare. „Cantitativ producția de grâu este mai bună, dar calitățile necesare grâului pentru panificație sunt mai slabe. În ultima perioadă au dat căldurile, grâul s-a uscat brusc și a pierdut din greutate și gluten”, spune fermierul Sergiu Boroș, care lucrează circa 160 de hectare, din care 60 hectare cultivate cu grâu, în zona Cefa.


„Canicula este mai periculoasă decât seceta. Dacă arșița se va menține încă o săptămână, plantele se vor usca și degeaba mai vine apoi ploaia, că nu își vor mai reveni. Când planta este uscată, își oprește creșterea, iar după aceea nu ai ce să faci decât să o toci pentru furaje”

Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor


Mai greu vandabil 

Diminuarea parametrilor calitativi a făcut ca prețul de vânzare a grâului de Bihor să fie mai mic. În funcție de calitate, săptămâna trecută grâul se vindea la un preț între 0,7 și 0,8 lei pe kilogram. „Eu am ieșit pe minus. Am avut cheltuieli de 4.280 lei la hectar. Dacă socotesc o producție de 5 tone de grâu la hectar, vândută cu 0,7 lei pe kilogram, o să am încasări de doar 3.500 lei la hectar”, spune Sorin Mudura, care lucrează 1.800 hectare de teren în zona Nojorid.

Prețul grâului este dictat de calitate, cantitate și perioada când e scos la vânzare. Fermierii care nu dețin capacități de stocare sunt obligați să vândă imediat după seceriș, la un preț mic, pe când cei care își depozitează producția pot vinde la începutul anului viitor, când prețul va urca.

„Eu merg de obicei pe varianta 30% contracte futures (n.r. - încheiate în prealabil la un preț deja fixat), 30% valorificare la recoltare și 40% depozitare până anul viitor. Au fost prețuri destul de tentante în primăvară. Grâul s-a vândut cu 95 de bani, chiar și cu 1 leu kilogramul. Acum, este cam 70-75 bani”, a declarat săptămâna trecută, pentru Ferma, agricultorul Dan Corbuț (foto), care lucrează 3.200 hectare în zona Diosig.

Se usucă porumbul 

Mulți fermieri vor ieși în pierdere. Dacă la grâu au mai avut recolte, la porumb producțiile se anunță dezastruoase. Grindina din primăvară, seceta prelungită și canicula din ultima săptămână au făcut ravagii. „Pe hectare întregi porumbul, care ar trebui să fie înalt cât omul, abia dacă are o jumătate de metru. Acum, pentru că sunt 40-42 de grade Celsius la umbră, nici nu polenizează. La cum văd eu, va trebui să toc producția de pe circa 250 de hectare”, spune Sorin Mudura.

De altfel, fermierii din zona Nojorid și-au luat deja gândul de la mălai. „Nici nu merită să bag combina în câmp. O să aștept să iasă în teren comisia de constatare a calamităților, după care voi discui și pregăti terenul pentru cultura următoare”, zice Florin Ciudariu (foto).

Fermierii speră, totuși, că poate anul viitor va fi mai bine. La fel cum se gândesc în fiecare an...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pâine a noastrã
Si asa, 100% mai de calitate ca si cea intratã in tara din Ucraina!!!!!!
Postat 22 Iulie 2024, 12:42 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON