Pentru fermieri, anii în care fac bani potrivit socotelilor sunt tot mai rari. Întotdeauna apare ceva neprevăzut. În anii în care recolta de grâu este mare, calitatea este proastă și invers. Apoi, când și cantitatea, și calitatea producției sunt bune, prețul de vânzare a grâului e mic, pentru că piața e plină.
„Noi, în Bihor, am avut noroc de producții mai bune decât anul trecut. Dar, din cauza secetei și a căldurii, calitatea grâului nu este la nivelul din 2023”, spune șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan.
Nepotrivit pentru panificație
Majoritatea agricultorilor bihoreni au încheiat săptămâna trecută secerișul de pe cele circa 60.000 hectare de teren cultivate cu grâu. „Avem zone, cum ar fi Curtuișeni, Diosig, Șimian și Valea lui Mihai, unde recolta a trecut de 7.000 de kilograme la hectar, dar și zone mai slabe, cu terenuri mai puțin fertile sau afectate mai mult de secetă, unde au existat producții de 6.000 kilograme la hectar sau mai puțin”, spune Nicolae Hodișan (foto).
La o producție medie de circa 6,8 tone de grâu la hectar, agricultorii bihoreni se pot lăuda cu recoltă mai mare decât anul trecut. Asta nu înseamnă, însă, că vor și avea un profit mai mare. „Cantitativ producția de grâu este mai bună, dar calitățile necesare grâului pentru panificație sunt mai slabe. În ultima perioadă au dat căldurile, grâul s-a uscat brusc și a pierdut din greutate și gluten”, spune fermierul Sergiu Boroș, care lucrează circa 160 de hectare, din care 60 hectare cultivate cu grâu, în zona Cefa.
„Canicula este mai periculoasă decât seceta. Dacă arșița se va menține încă o săptămână, plantele se vor usca și degeaba mai vine apoi ploaia, că nu își vor mai reveni. Când planta este uscată, își oprește creșterea, iar după aceea nu ai ce să faci decât să o toci pentru furaje”
Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor
Mai greu vandabil
Diminuarea parametrilor calitativi a făcut ca prețul de vânzare a grâului de Bihor să fie mai mic. În funcție de calitate, săptămâna trecută grâul se vindea la un preț între 0,7 și 0,8 lei pe kilogram. „Eu am ieșit pe minus. Am avut cheltuieli de 4.280 lei la hectar. Dacă socotesc o producție de 5 tone de grâu la hectar, vândută cu 0,7 lei pe kilogram, o să am încasări de doar 3.500 lei la hectar”, spune Sorin Mudura, care lucrează 1.800 hectare de teren în zona Nojorid.
Prețul grâului este dictat de calitate, cantitate și perioada când e scos la vânzare. Fermierii care nu dețin capacități de stocare sunt obligați să vândă imediat după seceriș, la un preț mic, pe când cei care își depozitează producția pot vinde la începutul anului viitor, când prețul va urca.
„Eu merg de obicei pe varianta 30% contracte futures (n.r. - încheiate în prealabil la un preț deja fixat), 30% valorificare la recoltare și 40% depozitare până anul viitor. Au fost prețuri destul de tentante în primăvară. Grâul s-a vândut cu 95 de bani, chiar și cu 1 leu kilogramul. Acum, este cam 70-75 bani”, a declarat săptămâna trecută, pentru Ferma, agricultorul Dan Corbuț (foto), care lucrează 3.200 hectare în zona Diosig.
Se usucă porumbul
Mulți fermieri vor ieși în pierdere. Dacă la grâu au mai avut recolte, la porumb producțiile se anunță dezastruoase. Grindina din primăvară, seceta prelungită și canicula din ultima săptămână au făcut ravagii. „Pe hectare întregi porumbul, care ar trebui să fie înalt cât omul, abia dacă are o jumătate de metru. Acum, pentru că sunt 40-42 de grade Celsius la umbră, nici nu polenizează. La cum văd eu, va trebui să toc producția de pe circa 250 de hectare”, spune Sorin Mudura.
De altfel, fermierii din zona Nojorid și-au luat deja gândul de la mălai. „Nici nu merită să bag combina în câmp. O să aștept să iasă în teren comisia de constatare a calamităților, după care voi discui și pregăti terenul pentru cultura următoare”, zice Florin Ciudariu (foto).
Fermierii speră, totuși, că poate anul viitor va fi mai bine. La fel cum se gândesc în fiecare an...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.