URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2022, 11:20

Mai curat! Peste 8.000 de elevi au intrat în EcoClub Bihor și participă la Luna Curățeniei

Mai curat! Peste 8.000 de elevi au intrat în EcoClub Bihor și participă la Luna Curățeniei ECO-PROVOCAREA. Chiar dacă Oradea nu este eligibilă pentru Campionatul curățeniei, elevii din municipiu se pot înscrie în concursul dedicat tuturor EcoCluburilor din Bihor. Printre cei care au participat la acțiuni de curățenie se numără și elevii Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au mai rămas câteva zile în care bihorenii pot dovedi cât de mult le place curățenia. Campionatul județean al curățeniei a mobilizat oameni din 94 de primării.

În paralel, se desfășoară un alt concurs, EcoProvocarea, care a mobilizat peste 8.000 de elevi, toți înscriși în EcoClub Bihor, gașca copiilor și adolescenților responsabili față de natură.

94 din 100 

La jumătatea ediției 2022 a Lunii Curățeniei, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan (foto), totodată președintele Ecolect, entitatea care organizează această amplă campanie, a prezentat un bilanț promițător.

Luna Curățeniei are două componente: Campionatul județean, o competiție între primăriile din Bihor (cu excepția Oradiei), cu scopul de a colecta cât mai multe dintre deșeurile abandonate, și EcoProvocarea, un concurs dedicat elevilor din toate cele 101 unități administrativ-teritoriale.

În campionat s-au înscris 94 de orașe și comune, doar 6 nefăcând acest lucru (Rieni, Lugașu de Jos, Ineu, Finiș, Husasău de Tinca și Șimian), iar de la începutul lunii mai, au fost înregistrate pe site-ul ecolect.ro 184 de acțiuni de ecologizare. „Cu siguranță au fost și alte acțiuni, care nu au fost înscrise până acum”, a spus Mălan.

Premii pentru hărnicie

EcoProvocarea are în acest an și un alt scop decât mobilizarea copiilor și a adolescenților spre acțiuni de ecologizare: stimularea înființării în fiecare școală a unui EcoClub. Dacă fondează un asemenea grup și participă la minimum două acțiuni de curățenie, elevii intră automat în concurs și au șansa să câștige diferite premii.

La finalul lunii mai, în fiecare dintre cele 6 zone, dar și în Oradea, se vor trage la sorți câte 3 elevi câștigători, care vor primi câte un voucher în valoare de 500 lei la magazinul Decathlon. De asemenea, fiecare elev câștigător va atrage câte un voucher de 1.000 lei pentru EcoClubul din care face parte. 

Cluburile ecologiștilor

Potrivit lui Mălan, până acum au fost înființate 126 de cluburi de ecologiști, în care s-au înscris peste 8.400 de copii. „Nu doar că s-au înscris așa mulți copii, dar îi vedem zilnic participând la acțiuni de ecologizare, alături de reprezentanții primăriilor și ai companiilor locale”, a spus președintele Ecolect.

Mălan a ținut să adauge că, pe lângă ajutorul acordat de Inspectoratul Școlar și cadrele didactice, în Luna Curățeniei s-au implicat și facultățile de Protecția Mediului și de Construcții ale Universității orădene, precum și alte instituții ori societăți publice, cum ar fi Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică, respectiv Hidroelectrica.

Premii mai mari

Pe lângă premiile dedicate exclusiv lor, EcoCluburile au și o șansă indirectă de câștig: primăriile care vor câștiga campionatul curățeniei vor redirecționa 10% din premiu către ele. Așa cum a fost și anul trecut, campionatul presupune colectarea unor cantități cât mai mari de deșeuri reciclabile, iar la finalul lunii mai un juriu va stabili premianții ediției, după cantitățile adunate în fiecare UAT raportate la numărul locuitorilor.

La fel ca anul trecut, vor exista primării câștigătoare în toate cele 6 zone din județ, dar fondul de premiere este mai mare, în cuantum de 1,08 milioane lei. Locul I din fiecare zonă va fi recompensat cu 100.000 lei, cel secund cu 50.000 lei, iar „bronzul” cu 30.000 lei. „10% din sume vor merge către comunitățile de copii, iar 90% pentru proiecte de mediu, care trebuie să se adreseze și copiilor”, a spus Mălan. Până la urmă, Bihorul trebuie să fie un județ curat și plăcut mai ales pentru cei mici. Ei reprezintă viitorul...


TURIST ÎN BIHOR
Pentru încurajarea turismului

Ediția 2022 a campionatului aduce premii și pentru bihoreni, fără să depună vreun efort. „Pentru că nu există turism fără curățenie și pentru că vrem să dezvoltăm și componenta de turism a județului, în parteneriat cu mai multe pensiuni, acordăm bihorenilor posibilitatea de a câștiga câte un sejur complet pentru două persoane, de vinerea până sâmbăta, cu cazare și masă”, a spus Mircea Mălan.

Pensiunile partenere sunt Cabana Cetățile Ponorului (Padiș), Roșia (din comuna căreia îi și poartă numele), Belement (Remeți) și Muma Codrului (din satul Colești, orașul Vașcău).

Bihorenii au posibilitatea, zilnic între orele 9.00-13.00, de a răspunde telefonic unei întrebări difuzate de Radio Transilvania privind Luna Curățeniei, iar persoanele care dau răspunsurile corecte se califică pentru o tragere la sorți având ca premii sejururi la cele patru pensiuni

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Banii vorbeste
Foarte binevenita actiunea, caci AVE Bihor e in mare deficit, -2 448 641 lei in 2020 la 16 552 141 lei cifra de afaceri, datorii 41 097 922lei si 126 angajati . [ https://www.listafirme.ro/ave-bihor-srl-24324675/ ] . La oras, e muuult mai bine [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ] . Bravo, Malan,bravo CJ, hai ca se poate, cifrele o dovedesc, tarife de oradea acum si in judet... nimeni nu scapa (nepedepsit).
Postat 23 Mai 2022, 11:55 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON