URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iunie 2024, 14:04

Mafia lemnului din Alba, sub protecţia Poliţiei: Şeful IPJ Alba, mai mulți poliţişti, inclusiv de la DGA, dar şi oameni de afaceri, inculpaţi de DNA

Mafia lemnului din Alba, sub protecţia Poliţiei: Şeful IPJ Alba, mai mulți poliţişti, inclusiv de la DGA, dar şi oameni de afaceri, inculpaţi de DNA Ajuns în anchetă pentru protejarea afacerilor ilegale cu lemne, şeful IPJ Alba, comisarul şef Florin Dogaru, a fost demis. Foto: Alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dosar exploziv la DNA Alba, unde mai mulţi oameni de afaceri şi poliţişti din judeţul Alba, inclusiv şeful Inspectoratului Judeţean Alba, dar şi un ofiţer DGA, sunt inculpaţi, după ce ar fi făcut presiuni asupra a doi poliţişti incomozi să închidă ochii la transporturile ilegale de material lemnos. Iar pentru că aceştia au refuzat, au ajuns cercetaţi disciplinar şi mutaţi fără bază legală.

Poliţiştii cu mita şi abuzurile

Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al DNA, între inculpaţi se numără comisarul-şef Florin Constantin Dogaru, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, acuzat de abuz în serviciu, comisarul-şef Dan Toma, şeful Poliţiei Rurale Câmpeni, căruia i se impută luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă.

Tot inculpaţi sunt subcomisarul Ioan George Moşneag de la Biroul control intern al IPJ Alba, acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu, Ilie Dan Ciucur, ofiţer în cadrul DGA Alba, pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj, și Alexandra Ioana Creţ, agent în cadrul IPJ Alba - Poliţia rurală Câmpeni, pentru cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

Afaceriştii cu instigarea

Procurorii DNA Alba au pus sub inculpare şi trei oameni de afaceri. Primul, Ş.I., e acuzat de cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. Cel de-al doilea, F.M.I., este chemat să răspundă pentru două fapte de cumpărare de influență, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, iar cel din urmă, N.C.G, administrator al SC Vlad&Andrei Forest SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influență, două infracţiuni de ultraj, furt de arbori, mărturie mincinoasă, două fapte de braconaj, dintre care una în formă continuată, participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate şi furt material lemnos.

Firma Vlad&Andrei Forest SRL este şi ea inculpată, pentru tăierea, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, furt de arbori.

Incomozii de la BOS

În documentul transmis de DNA se arată că, între 2021 şi 2022, poliţiştii inculpaţi i-au protejat afaceriştii cu care acum au ajuns colegi de dosar penal. În acea perioadă, ei desfășurau activități de exploatare de material lemnos, „prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție, din cadrul IPJ Alba și din Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri”.

Cei doi poliţişti făcuseră controale în zonă care au deranjat, iar la insistenţele afaceriştilor şi ca urmare a unor şpăgi oferite şefului Poliţiei Rurale Câmpeni, Dan Toma, protectorii lor din Poliţie au pus în mişcare un mecanism halucinant în urma căruia agenţii BOS au ajuns cercetaţi disciplinar şi mutaţi fără bază legală.

Concret, oamenii de afaceri au fost informaţi despre programul de muncă al celor doi agenţi de Poliţie, iar patronul firmei Vlad&Andrei Forest SRL i-ar fi urmărit, fotografiat şi filmat, atât la domiciliu, cât şi la locul de muncă, dar şi în alte locuri pe care le frecventau.

Presat să plece

Asupra poliţiştilor s-au făcut presiuni repetate din partea şefului IPJ Alba şi a şefului Poliţiei Câmpeni ca să-şi schimbe locul de muncă, în speranţa că, astfel, „protejaţii” lor din Mafia lemnului vor putea lucra fără probleme.

Unul dintre agenţi, care lucrase la Postul de Poliţie Sohodol şi care a refuzat mutarea, a fost delegat pentru o perioadă de 60 de zile la Postul de Poliție Hopârta „în interes de serviciu” şi, pentru că a refuzat să se mute definitiv, i-a fost „înscenată” o cercetare disciplinară, în urma căreia a fost sancționat, în septembrie 2021, cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni. Asta în condiţiile în care, „obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există”, scrie în comunicatul DNA.

Preţul liniştii: 5.000 euro

În final, presiunile şi-au atins scopul căci, în 2021, polițistul a fost mutat „în interes de serviciu” la Postul de Poliție Vidra.

Aceeaşi tactică de intimidare a fost aplicată, ulterior, în cazul unui agent al Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba, detaşat la Câmpeni pentru supravegherea transporturilor de material lemnos. Cum reprezenta un pericol, patronul firmei Vlad&Andrei Forest SRL şi ceilalţi doi afacerişti au găsit o altă soluţie: i-au promis unei persoane, martor în cauză, 5.000 euro, „pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea Poliţiei Române și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”.

Cert e că în dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, iar cazul a provocat un „cutremur” la nivelul IPJ Alba. Miercuri, 19 iunie 2024, șeful IPJ Alba, comisarul-șef Florin Dogaru, a fost demis și pus la dispoziție prin ordin al șefului IGPR.

În cauză, procurorii DNA Alba beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Protest
Există un faimos dosar ”Bușteanul” unde faimoasa slugă la un stăpân a păzit fiecare transport lemn Austria. Când era ceva sluga era imediat asmuțită și autoritatea închidea ochii. La finalul de carieră sluga era EP Acuma era aleasă a 2-a oară! Morala Să tot fii slugă la partid te procopsești ca ales EP!
Postat 21 Iunie 2024, 17:10 de Just-22
ipj alba
Va rog facti public CAZUL MEU . Aici sunt implicati jumatate din Politisti dela IPJ ALB . Pentru cercetarile facute de ei au inventat UN Codul de procedura penala SPECIAL . Au cetcetat UCIDEREA TATALUI MEU la IPJ Alba FAPTA FIIND PERECUTA IN JUDETUL HARGHITA . AICI ESTE MAFIA ADEVARATA . Apoi au acopetit tentativa mea de ortavire ca sa inchida cazul si la fel este si la IPJ Timis , IPJ Cluj IPJ Mures ,IPJ Harghita si Poltia Municipiului Bucuresti . si la toate Parchetele si instantele .SCRIETI DESPRE ASTA CRIMA ORGANIZATA TRANSFRONTALIERA FACUTA DE O RETEA DE PEDOFILIE DIN GERMANIA SUSTINUTA SI DIRIJATA CU ACORD DE LA COTROCENI
Postat 21 Iunie 2024, 11:29 de denes
Asta se știe de mult
Problema e ca ii doare-n PLUĂ pe toți si clima se schimba din cauza asta. Pădurile au rolul lor. Amu ii aștept pe ăștia de la PZD și USR sa ne spună ca Bolojan e de vină si implicit Birta ::::))))
Postat 20 Iunie 2024, 20:34 de Sandu2100
Oparitule
Incerci sa o intorci, sa o rasucesti. Nu toti sunt corupti. Coruptii sunt nominali. Nu toti cetatenii, inclusiv cei din "ansamblu de institutii", sunt toti corupti. Multi isi fac treaba in mod corect. Incerci sa arunci cu fumigene, ca sa-ti ascunzi stapanii in multime, generalizand, sau ce crezi ca faci aici ?
Postat 20 Iunie 2024, 19:17 de Riviera
Definiția Statului
'' Statul este un ansamblu de instituții distinct de restul societății, care creează sfere publice și sfere private. Din punct de vedere al autorității, statul este o putere supremă și suverană, precum și legislativă într-un anumit teritoriu.'' https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Stat Ai muște pe căciulă inteligentule cu corecturile ?
Postat 20 Iunie 2024, 19:05 de 1
Va mai aduceti aminte cine sunt cei care au vrut desfiintarea DNA ?
Verificati pe google
Postat 20 Iunie 2024, 17:29 de Riviera
Coruptii au vrut desfiintarea DNA
@1 Stat mafiot inseamna ca toti cetatenii sunt mafioti! Asa stau treburile, oparitule @ 1 ? Toti cetatenii sunt mafioti ? Un grup infractional nu este acelasi lucru cu toti cetatenii. Majoritatea romanilor muncesc si isi platesc taxele in mod cinstit. Coruptii trebuie bagati in puscarie si sa le fie confiscate averile.
Postat 20 Iunie 2024, 17:12 de Riviera
Asta este regula, nu excepția!
Toate mafiile sunt sub protecția instituțiilor statului. Și am sărit opăriți când unii din Europa ne-au caracterizat drept un stat mafiot.
Postat 20 Iunie 2024, 17:00 de 1
Lupu paznic la stînă
Morala acestei povești e una și bună, ea este aceeași de fiecare dată cînd se vorbește despre polițist corupt, judecător corupt, procuror corupt sau politician corupt: acești "speciali" cu salarii speciale pot să fure oricît, pot face orice crime, ei rareori vor fi pedepsiți, iar întotdeauna vor rămîne cu pensiile lor speciale! Ar fi foarte simplu să fie opriți: să piardă pensia specială toți cei care fură! Dar cine vrea să se întîmple una ca asta...?
Postat 20 Iunie 2024, 15:29 de pupinjuristu
pistol cu apa
nici nu citesc articolul! Imi ajunge titlul! In Bihor e mai bine? Primaria Budureasa a vrut sa se mute de la RA Romsilva la unocol privat, de la 1 februarie.Cate luni au trecut si nu s-a intamplat nimic? In munte s-a descoperit ca peste 1000 de metri cubi au fost taiati si transportati ilegal? Toata lumea tace! Pana se limpezesc apele.
Postat 20 Iunie 2024, 15:14 de budurean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON