URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2022, 08:03

Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO)

Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO) PENTRU ORADEA. Înainte de a lansa proiectul pentru bugetare participativă, Alexei Shkurat (foto stânga) a citit mult despre istoria Oradiei și s-a consultat cu prietenii de aici pentru a propune cele mai reprezentative imagini pentru orașul adoptiv care să decoreze promenada de pe malul Crișului (foto dreapta). Între acestea se numără și un portret al Sfântului Ladislau și Cetatea Oradea, dar și un tramvai...
Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO) MINIONI... INDUSTRIALI. Între cele mai mari proiecte conduse de Alexei se numără transformarea unor echipamente uzate ale fabricii de reparare a navelor din orașul ucrainean Ilyichevsky în patru minioni gigantici cu roluri diferite: un inginer, un marinar, un sudor și un manager
Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO) (Foto: Tetiana Danilova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o carieră de succes în lumea artei, un studio cu mulţi angajaţi şi locuind într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din Ucraina, Odesa, Alexei se considera un artist împlinit. Declanşarea războiului a distrus însă armonia din jurul său, aşa că a plecat de acasă cu doar câteva bagaje, sperând că lucrurile se vor îndrepta rapid.

S-a oprit în Oradea din întâmplare şi s-a îndrăgostit de arhitectura oraşului, aşa că a decis să rămână pentru o perioadă nedeterminată. Mai mult, vrea să se implice în comunitate, de aceea a lansat, în cursa pentru finanţări de câte 100.000 lei oferite de municipalitate, un proiect de realizare a unei picturi murale colective impresionante.

Voluntar acasă

Alexei Shkurat, în vârstă de 33 de ani, e pasionat de pictură şi sculptură încă din timpul şcolii, dar a lucrat în primii ani în domeniul ştiinţelor economice, după ce a absolvit studiile superioare în oraşul natal, Odesa, la Universitatea Naţională de Economie. 

"În primii ani după facultate am lucrat la o firmă de construcţii, apoi la o bancă, dar era foarte plictisitor, simţeam că nu mi se potriveşte. Am renunţat când mi-am dat seama că trebuie să mă întorc la artă", spune el.

Asta se întâmpla în vara lui 2012, când a participat la o acţiune inedită: împreună cu o tânără pictoriţă şi arhitectă, a înfrumuseţat voluntar opt garaje din cartierul în care a copilărit. Unele au fost transformate în căsuţe colorate, pe altele au fost pictate maşini, iar două au devenit "pânza" pentru un peisaj de la mare.

garaje street art artist ucrainean

Succesul "Piersicii"

Proiectul a durat trei zile, iar la final autorii au făcut fotografii şi le-au trimis presei locale. Cum la vremea aceea arta stradală încă nu era răspândită, locuitorii cartierului au fost uimiţi de rezultat, iar jurnaliştii locali au publicat mai multe ştiri despre iniţiativă. Aşa au ajuns cunoscuţi, peste noapte. 

"Am primit o mulţime de telefoane de la firme care doreau să facem picturi murale pe clădirile lor. Mi-am dat seama că ar putea fi o afacere profitabilă, iar după câteva luni am deschis studioul «Peach», adică piersică în engleză, fructul meu preferat", povesteşte ucraineanul. 

În câţiva ani şi-a extins atelierul, a adunat o mulţime de comenzi şi o echipă de artişti, ajungând să câştige foarte bine din inedita îndeletnicire.

Unul dintre proiectele studioului „Peach”: 

Uniune prin artă

În primii ani de la lansarea studioului, Alexei şi-a dorit să schimbe mentalitatea ucrainenilor cu privire la arta stradală. Mulţi o confundau cu actele de vandalism ale unor tineri înarmaţi cu sprayuri colorate, care mâzgălesc noaptea clădirile. 

Ca să le demonstreze că pictura murală pe care o face are rolul de a înfrumuseţa o zonă, în vara lui 2015 a lansat un festival de street art pe o plajă din Odesa (foto). "Am convins municipalitatea să sponsorizeze proiectul. Am cumpărat 450 de litri de vopsea şi zeci de oameni, inclusiv primarul, au colorat 1.200 de metri pătraţi pe contururi realizate deja de mine şi colegii mei", povesteşte ucraineanul, care şi-a dorit să unească conducătorii oraşului cu locuitorii săi prin artă. 

festival street art artist ucrainean

De atunci, festivalul s-a ţinut anual, mai puţin în ultimii doi, din cauza pandemiei. Desigur, nici în 2022 nu va avea loc, Odesa fiind afectată de bombardamente.

Îndrăgostit de Oradea 

Alexei a plecat de acasă chiar în ziua invaziei ruse. "Ştiam că e doar o chestiune de timp. După mine, războiul a început prin 2014, când Crimeea a fost anexată de Rusia. În dimineaţa aceea, pe 24 februarie (2022 - n.r.), am fost trezit de zgomotele bombelor. Nu am stat pe gânduri, mi-am făcut bagajele şi am ieşit din ţară cu maşina. Planul meu era să traversez Republica Moldova, România şi să ajung în Polonia, unde voiam să îmi deschid un nou studio, ajutat de un prieten", rememorează artistul. 

(Foto: Ivan Strachov)

În apropiere de Oradea, însă, maşina s-a defectat şi a dus-o la un service. A aflat ulterior că trebuia să mai stea în oraş o lună, până când atelierul primea piesele care trebuiau înlocuite. Alexei a închiriat un apartament în oraş, iar în următoarele zile s-a plimbat prin centru pentru a-l descoperi. Între timp s-a împrietenit şi cu reprezentanţii mai multor organizaţii non-profit reunite în jurul Centrului de primire şi asistenţă a refugiaţilor Bihor, care i-au găsit o altă cazare, gratis.  

Street art în centru

După ce maşina i-a fost reparată, Alexei a decis să rămână aici. "M-am îndrăgostit de arhitectură, oraşul vostru seamănă mult cu Odesa. Am fost şi la un concert la Filarmonică şi am citit pe internet despre istoria Cetăţii. Învăţ cuvinte româneşti în fiecare zi", spune bărbatul, care trăieşte din economii. 

Încurajat de amicii de la asociaţiile orădene, a decis să se implice în comunitate. El a propus un proiect pentru campania de bugetare participativă (n.r. care poate fi votat pe activ.oradea.ro), mai exact realizarea unei picturi murale, cu implicarea orădenilor, pe zidul de pe malul Crişului Repede din zona podului Sfântul Ladislau. Locul ar putea să fie, însă, oricare altul, în proiect fiind trecut doar un exemplu. Ucraineanul îşi doreşte să creeze picturi reprezentative pentru istoria Oradiei. 

"Bugetul este de 98.000 lei, bani care includ cumpărarea de vopsele profesionale şi pensule pentru toţi participanţii. Dacă proiectul va câştiga, ar putea deveni prima ediţie a festivalului de street art din Oradea", spune cu entuziasm artistul, care preferă să rămână aici, departe de casă, şi să-şi rescrie povestea. Pentru că viaţa merită trăită oriunde şi, dacă se poate, cu cât mai multă culoare în jur...


ARTĂ PE ASFALT
Leac pentru vandali?

În ultima vreme, în centrul oraşului au mai apărut picturi murale. Anul trecut, artiştii Roxie Stan şi Horea Sălăgean au pictat clădirea tehnică din Parcul Petőfi, ilustrând scena căderii în păcat a Evei în Grădina Raiului. Cea dintâi lucrează în aceste la zile la o altă pictură, "Mozaic citadin", în Parcul Libertăţii, pe aleea de lângă pianină. 

mozaic, parcul Libertății, Oradea

Foto: Facebook

"În oraş pot fi găsite multe clădiri care pot fi înfrumuseţate cu picturi murale. Un proiect asemănător a fost propus, tot prin bugetare participativă, pentru peretele clădirii de lângă parcarea din strada Tudor Vladimirescu. Eu susţin astfel de proiecte, dar în final, dacă vor fi votate, experţii de la Comisia de cultură şi apoi cei de la Urbanism vor decide şi vor da avizele necesare", spune primarul Oradiei, Florin Birta. Edilul crede şi că ar fi o metodă ce ar putea diminua apetitul vandalilor pentru a mâzgăli faţadele clădirilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@Neutryno
Imi cer scuze daca nu am inteles exact ce ai dorit sa spui. Nu prea urmaresc cum trateaza presa nationala problema Ucrainei zi-de-zi doar ocazional citesc punctual articole cum e acesta ca e de la mine din oras. Imi iau informatiile din fluxurile de stiri occidentale, de la ucrainieni, din rusia si de la al-jazeera. Cele romanesti sunt foarte siropoase, tendentioase si in general nu-i poti crede despre ce se intampla in romania d'apoi in ucraina. Deci la faza asta cred ca suntem pe aceiasi pagina. Credeam ca am inteles pt ce-i bati obrazul, eu vroiam doar sa spun ca nu-l cunosc pe omul asta dar nici nu-l judec daca nu a vrut sa stea in zona de conflict. Am si eu prieteni(indiferent de meserie) pe care nu-i vad stand in zona daca se strica filmul, isi iau lucrurile si fug... si e mai bine asa pt ei si pt ceilalti. Personal inteleg cum e treaba cu datoria(insa nu pt presedinti si ministri) dar sunt constient ca nu toti sunt asa iar asta nu-i face neaparat oameni rai sau tradatori in vre-un fel. Atata tot, nu am dorit sa atac, si eu apreciez comentariile tale, imi repugna si mie articolele tendentioase dar nu am vrut ca sa reiasa ca e vina lui ca e prezentat in contextul acesta. Pace!
Postat 29 Iulie 2022, 14:32 de nihil
nihil
nu ai citit deloc cu atentie ce am scris. Refuz sa cred ca unul care scrie de multe ori obiectiv(ma refer la tine aici) nu e capabil sa priceapa ce subliniam mai jos, si anume modul de a prezenta situatia din Ucraina si pe oamenii de acolo intr-un mod fals. Nu doar ebihoreanul face asta, 98% din presa platita gras de "guvernele noastre" o face. Si, la urma-urmei, poti sa iei arma in mana si daca esti artist sau taietor de frunza la caini. E mai de dorit sa moara un instalator sau un economist de exemplu?
Postat 29 Iulie 2022, 13:40 de Neutryno
Lu' unu' se stie el care!!
Labagii ca tine sunt pretutindeni!!
Postat 29 Iulie 2022, 13:27 de AnaConda
Aparatul patriei si ucrainieni
@Neutryno: Nimeni nu apara tara pt presedintr sau guvern, le dam noi foc daca trebuie. Stai sa aperi ca sa nu fie violata si omorata familia ta, sa nu fie distrusa strada si orasul tau, sa nu fie cucerita provincia si tara ta. Nu are de-aface cu presedintii si partidele. In Ucraina interdictia de parasire a intrat in vigoare la vreo 2-3 zile dupa 24 februarie ca doar nu stiau dinainte data. Omul a spus ca a plecat in 24. Apoi sa stii ca nimeni nu-i inroleaza pe cei care nu sunt apti/dornici de lupta decat in cazuri disperate iar Ucraina nu e inca acolo. Trebuie sa stea acasa sa apere orasele si sa dea o mana de ajutor unde trebuie. Realizezi ca exista oameni total incompatibili cu astfel de situatii, de regula artistii acolo se incadreaza, nu mai fii asa de acuzator. A parasit tara legal, ceea ce face/doreste sa faca e tot o forma de a ajuta tara, ca doar nu o reneaga. Si e mult mai bine decat sa fi stat acolo sa-i clantaneasca dintii de frica daca nu e un om potrivit pt conflicte. Sigur nu prea e vremea de facut picturi murale prin Ucraina in momentele acestea. @Anaconda: Vorbeste borhotul din tine.
Postat 29 Iulie 2022, 13:24 de nihil
AnaConda
Trădătorii ca tine sunt în prima linie
Postat 29 Iulie 2022, 10:45 de Sandu2100
Ucrainieni refugiati
Cat trebuie sa fii de spalat pe creier sa crezi ca merita sa lupti pt Iohannis sau Arafat. Sau Ciuca, etc... Altfel, m-am uitat pe fotografiile atasate articolului si cred ca proiectele acestui domn pot fi si bune, doar sa nu se treaca de limita tziganiei. La Odessa este plaja, conditiile sunt diferite.### Nu pot, totusi, sa nu ma intreb: -Atata vreme cat acesti vecini care se autoproclama "mari patrioti" au in tara lor o lege care spune ca barbatii de la 18 la 60 ani(mai nou 70) trebuie sa se incorporeze si sa-si apere tara cu arma in mana, ce cauta omul acesta de 33 de ani pe la Oradea? Sau poate ca el de fapt nu rezoneaza cu actorul care conduce biata tara vecina si doar ebihoreanul incearca sa-l prezinte altfel decat este?
Postat 29 Iulie 2022, 10:40 de Neutryno
Sandu 2100
Iti cedez tie onoarea de a-ti demonstra vitejia in lupta!!
Postat 29 Iulie 2022, 10:11 de AnaConda
AnaConda
Dacă veneau Rusii la tine în țară, tu în care țară fugeai??? Ca de luptat nici vorbă, oamenii ca tine nu lupta pt Iohannis si Arafat ::::))))
Postat 29 Iulie 2022, 09:46 de Sandu2100
Acasa
Sa faca proiecte la el in tara-puzzle ucranica!!
Postat 29 Iulie 2022, 09:03 de AnaConda
Made in Ukraine....
Frumos....
Postat 29 Iulie 2022, 08:25 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON