URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2022, 18:05

Liviu Dragnea, la Oradea, primul discurs post-pușcărie: Vrea naționalizarea companiilor străine și scoaterea NATO din „Grădina Maicii Domnului”. „Prietenul” Mang, „un cățeluș” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul șef al PSD Liviu Dragnea a susținut la Oradea prima conferință de presă după eliberarea din închisoare acum 13 luni, prezentând un program al noului său partid, „cu multe lucruri șocante”. Politicianul a promis că, dacă revine la putere, între prioritățile sale vor fi naționalizarea „companiilor strategice” și interzicerea importurilor de alimente „cu otrăvuri”.

Pe Ioan Mang, cândva „prietenul meu”, Dragnea l-a numit „cățeluș” complice cu cei care au distrus PSD-ul din vremea lui, cel suveranist, antiglobalist și anti-neomarxist.

Cu bodyguarzi și acordeon

Însoțit de fostul ministru al Învățământului Liviu Marian Pop (rămas cu porecla „Genunche”), de cel mai de încredere prieten, Codrin Ștefănescu, și de președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu (rămas și el în memoria colectivă cu descrierea făcută de Băsescu, „ăla mic cu capul mare”), Liviu Dragnea a fost întâmpinat, vineri la ora amiezii, la sediul APP Bihor, noul său partid, de președinta filialei județene, Lilla Debelka, de câțiva bodyguarzi de la o firmă locală de profil, dar și de zeci de susținători și susținătoare, majoritatea îmbrăcați în alb, ca pe vremea marelui miting împotriva „Statului Paralel” din iunie 2018, care i-au oferit pâine și sare.

În stradă, un fost profesor de muzică, Ioan Fluieraș, l-a „cinstit” cu un cântec popular din Bihor, executat la acordeon, iar apoi i-a interpretat și imnul național, „Deșteaptă-te, române!”, acompaniat de o bună parte din simpatizanți.

Tuns sportiv și îmbrăcat lejer, în blugi și cu un tricou de vară care i-a evidențiat burtica, Dragnea a mulțumit pentru primire, neuitând să amintească și el că era, în fond, ziua Imnului Național...

„Pierdem țara”

Fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat că noul partid al lui Dragnea (nu oficial, pentru că după condamnarea pentru angajările fictive la DGASPC acesta încă mai are interdicții stabilite de judecători) a ajuns în doar 10 luni de la înființare la un număr de peste 215.000 de membri, iar în această vară va organiza turnee prin județele țării, pentru ca la toamnă să-și anunțe programul de guvernare pentru anul electoral 2024.

„Oamenii au mari speranțe în echipa de la această masă, care acum câțiva ani a adăugat plusvaloare în România, care a schimbat legi, care a protejat românii, care s-a bătut și cu multinaționalele, și oamenii știu că Liviu Dragnea a făcut închisoare politică”, a spus Ștefănescu, pregătind terenul pentru discursul șefului său și anunțând „lucruri șocante” în programul APP, pentru că „țara este prăduită, este jefuită”, iar „dacă în 2024 românii nu se trezesc să meargă toți la vot, în 2024 pierdem țara”. Guvernanții, a acuzat el, sunt vinovați că au mentalitatea „să dăm totul gratis și mulțumim stăpânilor din străinătate că dăm totul gratis”.

Suveranism contra neomarxism

Tot un warm-up a făcut și președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu, justificând de ce partidul pe care, practic, l-a scos din rândul celor pro-europene și pro-atlantiste, a ajuns să se combine cu formațiunea lui Dragnea. Motivul? Pe scurt, criza morală specific occidentală.

„Lumea se schimbă cu viteză uluitoare și puțini realizează ce se întâmplă. Occidentul a ajuns în cea mai mare criză de după al doilea război mondial. Mișcările neomarxiste au cucerit instituțiile și bogățiile au ajuns în mâinile unor elite care nu prea se află în România, aici sunt slugi. PNȚCD nu a dorit să participe la această mișcare neomarxistă și globalistă care a urmărit inclusiv să distrugă simboluri cum este și PNȚCD. PNȚCD este un simbol și chiar o expresie culturală metapolitică. (...) Liviu Dragnea este fondatorul mișcării suveraniste din România, încă prin programul de guvernare din 2016. Acel program nu a fost programul PSD, ci al lui Liviu Dragnea. A fost primul manifest suveranist al României în mod real, ieșit din zona sloganurilor și cântecelor patriotice. (...) Eu sper să reușim să organizăm (n.r. – PNȚCD-ul condus de el și APP-ul lui Dragnea) o mișcare suveranistă care, dacă ar fi după inima poporului, ar trebui în 2024 să câștige alegerile”, a spus Aurelian Pavelescu.

Dragnea: „Am multe de spus”

Cel care i-a entuziasmat pe fani a fost, însă, Liviu Dragnea. Deloc timorat și deloc reținut, acesta s-a dezlănțuit, dimpotrivă, într-un discurs cu accente ostentativ subliniate împotriva „occidentului” european și atlantist.

„Am multe de spus și le voi spune în lunile următoare, prin tot felul de modalități, pentru că se pare că televiziunile naționale nu mai sunt interesate”, s-a plâns el la început de faptul că, deși de la eliberarea sa din închisoare au trecut 13 luni și a revenit în politică, acestea nu îl mai găzduiesc ca pe vremuri.

Pentru început, Dragnea a schițat „cum ar trebui să abordeze un guvern normal, un guvern românesc, guvernarea în România”, afirmând că „în primul rând ar trebui să aibă ca obiectiv bunăstarea românilor, dincolo de orice altceva”, bunăstare căreia, însă, i s-ar opune străinii: „Marile companii străine vin și fac bani aici și apoi îi scot afară, ținând salariile jos și prețurile sus. Avem resurse inimaginabile, pe care nu le are nicio altă țară din Europa, unele sunt acoperite de așa numitele secrete de stat”, a spus liderul APP.

Românii sunt „otrăviți”

„Dacă vorbim de agricultură, nu există nicăieri în lume un pământ mai bogat ca în România, care să dea atâta savoare și gust legumelor și fructelor. Dar noi în magazine cumpărăm fructe și legume fără niciun gust, cu otrăvuri pe care ei (n.r. – străinii) le numesc E-uri”, a povestit Dragnea, amintindu-și că ar fi văzut la televizor cum cineva a dezvoltat o aplicație pe telefon pentru detectarea E-urilor din produsele alimentare. „Dar de ce să facem noi o astfel de aplicație în loc să facem așa încât în România să nu se mai vândă nimic cu E-uri? Nu e mai bine ca cerealele produse în România să fie procesate în România?”.

Fostul șef al PSD și-a anunțat clar și intenția naționalizării companiilor strategice după ce va reveni la putere: „Nu mai putem accepta ideea că ne putem dezvolta cu resursele fundamentale, apă, carburanți, gaze, în mâinile străinilor. Românii sunt otrăviți cu tot felul de informații, ca să nu mai aibă timp să vadă toată pădurea, li se arată doar copacul. Dar România nu este o insulă a lui Iohannis, Ciucă, Helvig (n.r. – Eduard Hellvig, directorul SRI), Pahonțu (n.r. – Lucian Pahonțu, șeful SPP) și alți golani vânduți”.

Europa ne fură, NATO ne bagă în război

În optica lui Liviu Dragnea, „România trebuie să-și continue apartenența la UE, dar așa cum a fost la începuturi, prima oară a fost Comunitatea Oțelului pentru că francezii și nemții au vrut să nu mai apară războaie, apoi a apărut Comunitatea Economică Europeană, care vorbea despre comerț, dar nu s-a spus atunci deloc că se va fura suveranitatea țărilor europene, a le fura resursele și a stabili de la Bruxelles ce are voie să facă o țară mică. Pentru că ce nu are voie să facă românul, francezul și neamțul au voie! Agricultorii francezi și nemți au subvenții mult peste cei români. Nouă nu ni se dă dreptul să le mărim nici măcar subvenția de la guvern. Dar cine a inventat asta?”, i-a căinat fostul șef al PSD pe fermierii români, discriminați din cauza europenilor, nu din incompetența propriilor politicieni.

Tot el a dat răspunsul, trecând la pericolul reprezentat de militarii străini ajunși în România pentru a sugera că țara este împinsă în război cu rușii din cauza apartenenței la alianța nord-atlantică: „E acuma o mână de trădători, de slugi, care vor să târască România în război cu Rusia, dar de ce ne băgăm noi aici (n.r. – în susținerea ucrainenilor)? Să susținem ce? Ca să poată veni aici tot mai multe trupe străine și să se predea conducerea apărării naționale a României către francezi? Cu ce ne ajută? De ce să se ducă ostilități pe teritoriul României? De ce să nu avem și noi pentru românii din Ucraina aceleași drepturi pe care le au ungurii din Ucraina?”.

„Chiriași în propria țară”

După ce BIHOREANUL l-a întrebat de ce vrea să revină, totuși, în politică, având în vedere trecutul său tumultuos și controversat, Dragnea a afirmat că, date fiind toate cele ce le-a spus, vrea să „se implice” din nou „pentru că-i foarte groasă treaba, ca să folosesc un limbaj de academician, adică în foarte scurt timp se alege praful de noi toți”.

El a amintit că pe vremea când România era condusă, practic, de el, „România a fost doi ani la rând pe locul I la producția de porumb și floarea soarelui în Europa, bătând Franța, care a fost foarte nervoasă”, și nu vrea să asiste pasiv la faptul că acum „resursele României sunt pregătite să fie predate în totalitate străinilor. Pas cu pas, vor să ne ia și agricultura”, i-a acuzat Dragnea pe „străini”, la modul general.

„O să ajungem niște chiriași în propria țară, pentru că ați văzut că se tot vorbește că toți trebuie să fim globaliști, trebuie să înțelegem că bărbatul poate rămâne însărcinat, că gândacii, insectele, sunt bune de mâncat. Pentru toate astea și multe altele merită să îmi asum un risc”, a spus politicianul, adăugând chiar că este 100% convins nu doar că România e „grădina Maicii Domnului”, ci și că însăși Fecioara Maria și Isus Cristos au fost pe aceste meleaguri: „În opinia mea, România reprezintă un popor ales, în opinia mea România este Grădina Maicii Domnului; teoria că Fecioara Maria și Isus Cristos au venit aici din Betleem, eu cred în teoria asta. Nu cred că această țară și acest popor au fost puse de Dumnezeu întâmplător aici. Nu sunt un fanatic, nu sunt un ultra-religios, dar am niște crezuri”.

„Dacă cetățenii români vor să-i voteze în continuare pe cei care le-au blocat salariile și pensiile, care le-au mărit prețurile, la energie, la combustibili, la apică, la păpică, înseamnă că așa trebuie să fie”, a mai spus Dragnea, cu gândul la alegerile din 2024.

„Ce rău să mai facem azi?”

În condițiile în care cu câțiva ani în urmă, când el și PSD erau pe val, îl numea, venind la Oradea, „prietenul meu, Ioan Mang” pe președintele PSD Bihor, BIHOREANUL l-a întrebat pe Liviu Dragnea dacă l-a dorit sau îl dorește în noul său partid, însă acesta a întors foaia.

„În primul rând, domnul Mang va fi schimbat (n.r. – de la conducerea PSD Bihor), dar are nevoie de o lungă perioadă de relaxare, de analiză, și este mult prea mare pentru APP. Nelu Mang, ca și alți președinți de organizații PSD, sunt de fapt complici cu actuala conducere a PSD-ului, care nu mai are nicio legătură cu ceea ce însemna PSD o dată, cu ideea de suveranism, de grijă pentru oameni. Sunt niște cățeluși puși în fruntea PSD care în fiecare dimineață se întâlnesc și așteaptă să primească un telefon ca să li se spună ce rău să mai facă astăzi. Marea masă a electoratului PSD sper să nu rămână captivă acestui grup de derbedei. Deci, ca să vă răspund, nu avem suficientă forță pentru a-l transfera pe domnul Mang”...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Companiile "strategice" și cele "străine" sunt două lucruri complet diferite.
Companiile "străine" sunt în general multinaționale din România care sunt orientate pe producția de bunuri și servicii, având sediile în afară. Companiile "strategice" sunt românești, pur autohtone ca proprietate și în multe cazuri au management și/sau administrare constituită și din persoane de alte naționalități decât cea română. Companiile "strategice" sunt cele din energie, armament, resurse, etc, a căror deținere nu poate fi înstrăinată de către Statul Român, în baza prevederilor Constituției, ci doar concesionată pe o perioadă contractuală determinată, ce se cuprinde legal pe termen lung, în general de la 5 la 99 de ani, după caz. În timp ce companiile "strategice" sunt administrate prin contracte cu niște multinaționale de profil, acestea pot fi readuse în portofoliul unilateral al Statului Român, dar nu e vorba de naționalizare sau renaționalizare, ci de suspendarea sau anularea contractelor internaționale respective, în situații excepționale cum ar fi cele de război, revolte populare, calamități naturale sau provocae, etc. Companiile "străine" pe de altă parte nu pot fi naționalizate pentru că nu sunt proprietatea Statului Român, dar pot în cazurile unor bunuri să facă obiectul reținerii, sechestrării, exproprierii, etc ... termenul naționalizare în astfel de situații fiind impropriu. Așadar, Bihoreanul ar trebui să fie mai atent când face referire la companiile "străine" și le confundă cu cele "strategice" care nu sunt deloc străine d.p.v. al deținerii în proprietate absolută de drept și de fond.
Postat 31 Iulie 2022, 10:00 de KP
Tare asta cu " Pierdem țară " :::))))))
Datorita oamenilor ca el pierdem țara, unul ca Dragnea sau AuR ne vinde cu tot cu carne Dragnea asta in 2016 se i vita singur în SUA să-l felicite pe Trumpy , acum suge la Putin " cu se schimbă unii in c_rve ca nu-ți vine sa crezi " Da chiar ce fain ar fi ca România să plătească tribut Rusiei încă 25 de ani, de data asta fără război??
Postat 29 Iulie 2022, 20:30 de Sandu2100
O tempora!
Ce milă mi-e de domnul profesor Fluieraș: a ajuns să se dea în spectacol în mod jenant, să cânte unui infractor, asta după ce a fost o viață un model pentru atâtea generații de copii printre care mă număr și eu. Pauza de dinainte de ora dânsului era cea mai frumoasă pentru că se încheia cu o melodie cântată la acordeon și imediat intram toți în clasă ca să ascultăm până la capăt!
Postat 29 Iulie 2022, 20:19 de decalog
La vremuri noi, tot noi!
Am aflat de la Dragnea că Nelu Mang "e derbedeu", am vazut poza prezidiului cu trei vopsiți (ăla mic cu capu' mare, Dragnea și Etelka), că al patrulea s-ar fi vopsit, dar zicea lumea că și-a vopsit oul, fiind chel (Codrin). În rest nimic nou, merită mai mult să mergi la zoo mai ales că menajeria lor are doi tigrii noi, nu boarfe vechi...
Postat 29 Iulie 2022, 20:11 de decalog
Hârtie igienica
Este cel ce tipa cumva la jurnaliști în 2019 căruia mulți i - au îngenunchiat pt posturi bune în care au acumulat aveți iar apoi singur a mers la pârnaie? Mai exista dosarul Teldrum.? Parca un prim ministru arestat în 2011 venea la TV tot asa cu populisme și naționalisme iar ulterior iar a ajuns la arest!
Postat 29 Iulie 2022, 18:13 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7452 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON