URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2024, 20:21

Amenajarea Pieței Independenței din Oradea a fost finalizată. Vă place cum arată? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piața Independenței din Oradea va fi deschisă publicului, după luni de amânări, cel târziu la începutul anului viitor.

Urmează recepția

Amenajarea pieței din zona statuii lui Mihai Eminescu, începută în urmă cu 2 ani, s-a încheiat după luni de întârziere.

„Lucrările de reabilitare a Pieței Independenței s-au încheiat. Toate lucrările exterioare au fost finalizate. În interiorul clădirii din sticlă, constructorii au finalizat montarea instalațiilor sanitare, a corpurilor de iluminat și au făcut probele instalațiilor de încălzire și climatizare”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Potrivit acestuia, reprezentanții celor două părți au demarat procedurile de recepție a lucrărilor.

„Constructorul ne-a notificat cu privire la încheierea lucrărilor, iar în momentul de față urmează să ne prezinte documentele pentru a se putea constitui comisia de recepție”, a spus Popa.

Având în vedere apropierea sărbătorilor, cel mai probabil formalitățile de preluarea a lucrărilor se vor prelungi pentru anul viitor.

„Procedura de recepție se va finaliza, cel mai probabil, în luna ianuarie”, a declarat Lucian Popa.

Deschisă accesului public

Deși lucrarea nu au fost încă recepționată, Piața Independenței a fost deschisă circulației pietonale încă din cea de-a doua parte a lunii octombrie. Începând din toamnă, orădenii o pot traversa pentru a scurta legătura dintre zona Parcului 1 Decembrie și cea a Podului Ladislau.

„A rămas restricționată publicului doar zona din jurul clădirii din sticlă și a unei porțiuni de la urcarea de pe malul Crișului Repede, unde s-a mai lucrat, pentru evitarea accidentelor”, a explicat Lucian Popa.

Porțiunile critice au fost delimitate cu panglici în spatele cărora constructorii mai făceau încă miercuri ultimele retușuri.

Deși toate corpurile de iluminat au fost deja montate piața reabilitată este iluminată, după înserare, destul de modest.

„Deocamdată iluminatul funcționează în condiții de șantier pentru că toate costurile îi revin constructorului, dar după recepție acestea vor reveni municipalității”, a explicat Lucian Popa.

Cu prelungire

Lucrările de reabilitare a Pieței Independenței au demarat în octombrie 2022, cu termenul de execuție de un an. Durata de execuție a fost prelungită însă în mod repetat.

„Deocamdată nu se pune problema să aplicăm penalități. Lucrările de amenajare a pieței au fost prelungite pentru că au trebuit coordonate cu cele de amenajare a malului Crișului Repede derulate în zonă”, a explicat șeful DPI.

Neoficial, constructorii au mai fost păsuiți, pe fondul crizei lanțurilor de aprovizionare, ca urmare a întârzierii unor materiale importate din China, pentru înlocuirea soluției de prindere a pereților de sticlă de la clădirea principală și altele.

Amenajarea Pieței Independenței a fost atribuită de municipalitatea orădeană firmei Construcții Bihor pentru suma de 18,5 milioane lei, plus TVA.

Până în prezent Primăria Oradea a plătit constructorului mai puțin de 50% din valoarea lucrărilor.

Sală de expoziție, cafenea, centru turistic...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de reamenajare au vizat spațiul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sfântul Ladislau, după un proiect ales de orădeni.

Proiectul a vizat printre altele pavarea pieței, montarea mobilierului urban, refacerea spațiului verde, amenajarea unui amfiteatru cu vedere către o mică estradă amenajată pe malul Crișului Repede și reabilitarea Statuii lui Mihai Eminescu.

În cadrul lucrărilor au fost amenajate trei corpuri de clădire.

Clădirea principală, cu pereți de sticlă, este prevăzută cu trepte de apă de tip cascadă și un perete de apă curgătoare în partea de către sinagoga Sion. Construcția, care va fi gestionată cel mai probabil de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, va adăposti o sală de expoziții.

Dintre celelalte două clădiri, una va adăposti un centru de informare turistică, un punct Digi și o zonă de toalete, iar cea de-a doua va avea destinația de spațiu comercial.

Cel mai probabil spațiul va fi scos la licitație în vederea închirierii la începutul anului viitor, iar viitoarea cafenea va funcționa cel târziu din vară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Utilajele
Daca sa terminat cu zona de lucru ce mai cauta utilajele la locul respectiv si acele garduri si containere? O sa mai steie inca un an acolo, oricum rusine acelei companiii ca nu si a respectat contractul, prelungesti aproape cu un an de zile lucrarea. Sper sa nu mai prinda contract in Oradea!!!
Postat 19 Decembrie 2024, 07:44 de AlexandruCristianToma
Draga redactie,
Poate faceti o vizita fotografica la fostele fabrici de pe strada, focar de infectii, ce emana vara un miros pestilential. Fabulos cum cel mai frumos oras din lume cu cea mai performanta administratie din galaxie, nu reuseste sa rezolve probleme simple, simple daca stai sa te raportezi la cetateanul de rand, de buna credinta.
Postat 19 Decembrie 2024, 07:15 de User anonimizat
Piateta ca piateta, dar mausoleul?
Suprafetele alea mari betonate, pietruite, placate, vor radia o caldura teribila, facand imposibila vara o sedere placuta. Probabil locul va fi folosit dupa lasarea serii. Orasul asta nu mai traieste decat dupa asfintit, plin de luminite care mai de care, de la stradal la arhitectural, sa ia ochiul de la detalii. De exemplu, cum arata placile alea negre pe sala de expozitii, zona scarilor, parca e mausoleu. Mare pacoste s-a abatut peste urbe, kitsch-ul ridicat la nivel de arta, slavit ca atare.
Postat 19 Decembrie 2024, 06:41 de User anonimizat
Iluminatul public diferă temperatura culorii față piață unirii
Păcat ca s-au montat corpuri de iluminat care oferă lumină “albăstruie” (rece) care diferă cu mult față de lumina DayLight (caldă) din zonele învecinate! Greu era să păstrezi aceasi tip de lumină peste tot identic?
Postat 18 Decembrie 2024, 22:01 de LocoMoko
După 15 ani de proiecte și lucrări care au animat spațiul opiniilor privind cum ar trebui să arate acest loc ...
... vedem acum rezultatul final. A ieșit fix un mare kăkat.
Postat 18 Decembrie 2024, 21:55 de KP
Slabe poze, unde-i jurnalismul de altadata?
Au dat jos si gardurile alea penale de sub pod? Avem acum RAMPA DE ACCES pentru persoanele cu carucioare? Slabe poze, bihoreanule
Postat 18 Decembrie 2024, 21:36 de mr_right
O analiza cronologica si faptica s-a facut deja
O analiza efectuata atat de-a-lungul desfasurarii proiectului, de la inceput si pana azi, cu poze si comentarii de bine/de rau (motivate) se gaseste deja pe grupul de SC dedicat Oradea si Bihor, paginile 1-6, unde 6 e pagina cu info cele mai recenta: https://www.skyscrapercity.com/threads/oradea-independentei-square.2288097/?nested_view=1&sortby=oldest ... In pagina a-5-a de exemplu avem deja niste observatii practice si obiective de la fata locului, nu doar pareri si impresii vizuale.
Postat 18 Decembrie 2024, 20:39 de Szaby_Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON