URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 14:28

Liderul Hamas, ucis în Iran. Gruparea palestiniană spune că a fost „o lovitură sionistă” și, la fel ca Iranul, promite răzbunare

Liderul Hamas, ucis în Iran. Gruparea palestiniană spune că a fost „o lovitură sionistă” și, la fel ca Iranul, promite răzbunare sursa foto: Iranian Presidency Office via AP
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tensiunile escaladează în Orientul Mijlociu. Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Iran, au anunțat miecuri atât gruparea militantă palestiniană Hamas, cât și Gărzile Revoluționare ale Iranului în comunicate separate, conform Reuters.

Reprezentanții Hamas spun că a fost „o lovitură sionistă” și anunță că se vor răzbuna, în timp ce liderul suprem al Iranului transmite că „îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș”. 

Atac cu o rachetă ghidată

Ismail Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, se arată într-o declaraţie remisă de facţiunea islamistă, care deplânge moartea liderului său, potrivit Reuters și News.ro.

„Fratele, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mişcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran după participarea sa la învestirea noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian", se arată într-un comunicat al Hamas.

„Reşedinţa lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Rezistenţei islamice Hamas, a fost lovită în Teheran şi, în urma acestui incident, el şi una dintre gărzile sale de corp au fost martirizaţi”, se arată, totodată, pe site-ul de știri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Potrivit unor informații, locuința în care se afla a fost lovită de o rachetă ghidată. 

Liderul Hamas Ismail Haniyeh se afla la Teheran pentru că, marți, a asistat la depunerea jurământului noului preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, în faţa Parlamentului.

Iran, stat aliat al palestinienilor, nu recunoaşte statul israelian. De altfel, în timpul discursului său de învestire de marţi, Massoud Pezeshkian, un reformator, a denunţat „crimele Israelului pe teritoriul palestinian”, în timp ce iranienii prezenţi la ceremonie scandau „Moarte Israelului! Moarte Americii!”.

Catalogat drept terorist de SUA și Israel, considerat drept pragmatic și relativ moderat, în comparație cu alte figuri mai radicale ale Hamas, Ismail Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a organizației sale, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul, informează Reuters, BBC și The Guardian, citate de presa centrală. 

Pe de altă parte, zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza, notează Hotnews.ro.

„Vor regreta actul lor laș”

Asasinarea liderului Hamas este un „act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial Hamas, citat de Al-Aqsa TV, televiziunea condusă de Hamas, conform Digi24.ro.

Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas a afirmat, la rândul său: „Acest asasinat al fratelui Haniyeh de către ocupaţia israeliană este o escaladare gravă care urmăreşte să frângă voinţa Hamas şi voinţa poporului nostru şi să atingă scopuri false. Confirmăm că această escaladare nu îşi va atinge obiectivele. Hamas este un concept şi o instituţie şi nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii şi suntem încrezători în victorie.”

De asemenea, Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen a declarat: „Ţintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odioasă şi o încălcare flagrantă a legilor şi a valorilor ideale”.

Liderii Iranului, stat pe al cărui teritoriu s-a petrecut atactul, au făcut la rândul lor amenințări. 

Iranul „își va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, a declarat miercuri președintele Masoud Pezeshkian.

Totodată, răzbunarea asasinării liderului Hamas Ismail Haniyeh este „datoria Teheranului”, deoarece a avut loc în capitala iraniană, după cum a declarat miercuri liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Acesta a mai spus că Israelul a oferit motive pentru o „pedeapsă aspră”.

Lider Hezbollah, eliminat 

Conform Hotnews.ro, a fost al doilea asasinat major atribuit Israelului în doar câteva ore, după o lovitură din Beirut care l-a ucis pe un lider militar al Hezbollah, grupare islamistă din Libia.

În acest caz, oficiali israelieni au anunțat că l-au ucis pe înaltul comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr.

Pe de altă parte, Israelul nu a comentat încă oficial uciderea lui Ismail Haniyeh, însă foști oficiali militari israelieni au lăudat miercuri dimineață la televiziunea națională cele două operațiuni care i-au vizat pe șefii Hezbollah și Hamas, chiar dacă au semnalat în același timp îndoieli cu privire la strategia pe termen lung a Israelului, scrie New York Times.

Premierul Benjamin Netanyahu va convoca astăzi cabinetul de securitate, a anunțat biroul său.

În paralel, ministrul apărării Yoav Gallant a fost citat în timp ce le spunea militarilor de la o baterie a sistemului de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune Arrow: „Nu ne dorim război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pionele
vine si pocnitoarea de care vb,doar ca iudeii au rabdare si jooaca dupa plan nu dupa nebunie
Postat 01 August 2024, 18:55 de florea
Situatia este tensionata
Cand ai un frate mai mare, pe care te poti baza la nevoie, iti poti permite mai multe, chiar si sa te aperi, atunci cand esti agresat. Americanii au declarat ca vor intervenii in ajutorul Israelului, daca va fi nevoie. Teroristii islamisti vor stergera statului Israel de pe suprafata Pamantului. Asta declara tot timpul.
Postat 01 August 2024, 17:54 de Riviera
E de manual!
Nu-s fanul iudeilor, al arabilor nici atat, dar imi ridic palaria in fata acestei lovituri exceptionale! ,,Pagubasii" nu stiu nici acum CE/DE UNDE i-a lovit. Precizia loviturii e mai mare decat a unui chirurg care ar sectiona longitudinal un fir de par. P.S. Iudeii vor regreta mult ca nu i-au trimis o pocnitoare si ayatollahului! Acum, cand puteau!
Postat 01 August 2024, 11:09 de pinonel
N-o avu noroc prostu
Virginele il primesc ::::)))))
Postat 01 August 2024, 00:06 de Sandu2100
Nu știu
dacă israelienii i-au răspuns au ba lui Erdogan!Dacă nu i-au răspuns...oare nu-i pregătesc și lui un răspuns,,par avion"?!
Postat 31 Iulie 2024, 17:49 de nealiniat
babuini mahomedani
le mor pe capete liderii la mahomedani. si nu-s instare sa faca nimic impotriva.eu ma asteptam la cat de.mult urasc lumea civilizata sa faca atentate la euro cu mii de morti,la olimpiada cu zeci de mii de morti,dar Elohim nu lasa mintea lor bolnava sa poata face ceva !
Postat 31 Iulie 2024, 15:24 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON