URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2024, 18:05

Liceeni olandezi, voluntari în Bihor: În loc de sejururi de vis, au ales să facă bine! (FOTO)

Liceeni olandezi, voluntari în Bihor: În loc de sejururi de vis, au ales să facă bine! (FOTO) foto: Asociația Caritas Eparhial Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să aleagă destinaţii de vis, în locuri turistice cunoscute, un grup de liceeni olandezi au ales să îşi petreacă săptămâna dedicată excursiilor cu clasa în Bihor, ajutându-i pe cei în nevoie. 13 elevi ai gimnaziului Melanchthon de Blesewic din Olanda au făcut voluntariat în Oradea şi împrejurimi, preparând hrana pentru sărmani, spriinind bolnavii şi jucându-se cu copiii orfani.

O vacanță caritabilă

Excursia a avut loc în perioada 18-25 aprilie, după cum arată un comunicat transmis joi de Asociaţia Caritas Catolica Oradea, care a sprijinit grupul de voluntari pe tot parcursul şederii aici.

"Activitatea a fost o continuare a unui program lansat anul trecut, în care studenţii fac voluntariat în localităţi aparţinând Diecezei Oradea pentru a ajuta familiile, persoanele şi instituţiile sprijinite de Asociaţia Caritas Catolica Oradea. Fondul financiar pentru călătorii şi activităţi a fost colectat de elevi înşişi pe parcursul unui an şcolar, la diverse târguri de caritate şi evenimente şcolare", se explică în comunicat.

Cei 13 elevi au fost însoţiţi de profesorii Karin Vermeulen, Jan de Jong şi Bernard Hoving şi au făcut de toate, în ritm intens.

S-au jucat și au ajutat

Între altele, au pregătit cu mâinile lor 100 de sanvişuri pe care le-au distribuit apoi la azilul ce adăposteşte persoane fără adăpost în Oradea, au vizitat Casa Domnul Isus Copil din Săcueni, unde au jucat fotbal, frisbee şi badminton în echipe mixte cu orfanii şi au ajutat la pregătitul mesei, au distribuit pachete cu alimente durabile în zonele sărace ale satului Sălacea, au dus pachete cu dulciuri şi echipamente copiilor din familii defavorizate din Episcopia Bihor şi Telechiu, dar şi altor beneficiari aflaţi în grija Caritas, au grădinărit la Căminul de Bătrâni Sf. Elisabeta din Oradea, au vizitat bolnavi, ş.a.

Emoţionantă a fost vizita la o bătrânică din Marghita care, la 84 de ani, şi-a recăpătat vederea după 10 ani de orbire, în urma unei operaţii de cataractă sponsorizate tocmai de colecta făcută de elevii olandezi.

Adolescenţii nu au lăsat nici distracţia la o parte, vizitând zona Vadu Crişului, inclusiv cascada, şi au sărbătorit împreună ziua de naştere a unuia dintre voluntari.

În ultima zi, după ce au ajutat la distribuirea meselor calde beneficiarilor Caritas, elevii olandezi au înmânat reprezentanţilor Caritas Catolica un CEC simbolic, indicând angajamentul lor de a sprijini cantina socială prin achiziţionarea unui nou cuptor electric.

Programul continuă

Excursia elevilor olandezi a fost parte din programul "Blesewic - Roemenie", în cadrul căruia un alt grup olandez este aşteptat să sosească la Oradea în primăvara anului viitor.

"Restul destinaţiilor opţionale erau excursii cu caracter turistic, pe care tinerii vor avea ocazia să le parcurgă în viitor. Însă în România, pot câştiga experienţă nepreţuită datorită programelor Asociaţiei Caritas Catolica Oradea. Prin voluntariat, tinerii îşi construiesc caracterul, în timp ce aduc bucurie altora. Elevii care au participat la program anul trecut au împărtăşit multe lucruri bune despre experienţele lor, ceea ce i-a convins pe mulţi să ni se alăture anul acesta", a declarat profesorul de muzică Bernard Hoving.

Cert este că activităţile i-au emoţionat pe mulţi dintre ei, care au promis să revină pe viitor în Bihor.

Găsiţi mărturiile lor mai jos:

"Vizita la azilul pentru persoanele fără adăpost rămâne o amintire specială pentru mine. A fost frumos să pot ajuta aceşti oameni foarte săraci şi fără bani cu un gest mic. Această experienţă şi-a lăsat amprenta asupra sufletului meu, în sensul bun al cuvântului. Am promis să ne întoarcem aici cu prietenii mei după ce vom absolvi", a spus Luke, unul dintre elevii participanţi.

"M-am simţit minunat să-i ajut pe bătrâni şi bolnavi. Am decis să încerc să vin din nou anul viitor, ca parte a săptămânii de excursii cu clasa. Acest program a fost o experienţă de neuitat pentru mine", a precizat Lara, 16 ani.

"Cel mai memorabil program pentru mine a fost vizitarea pacienţilor îngrijiţi la domiciliu. Am fost deosebit de emoţionat de întâlnirea cu o bătrânică paralizată pe o parte din cauza unui accident vascular cerebral care primea zilnic tratamente kinetoterapeutice din partea personalului Caritas. I-am cântat un cântec olandez şi ochii i s-au umplut de lacrimi de emoţie. S-a uitat la mine de mai multe ori în timp ce cântam. Nu voi uita niciodată acea privire. Era atât de recunoscătoare şi fericită în acel moment, dar în acelaşi timp am văzut multă singurătate în ochii doamnei. M-a făcut să vreau să nu iau niciodată vieţile noastre confortabile de la sine înţelese şi să fiu recunoscător pentru ceea ce avem, în loc să fiu nemulţumit pentru că alţii se află într-o situaţie mult mai dificilă şi noi trăim de fapt în lux în Olanda", a mărturisit Nathan, 16 ani.

"A fost o călătorie frumoasă şi plină de experienţe. Programul meu preferat a fost vizitarea orfanilor şi a copiilor de la programul afterschool. Aceste două activităţi au demonstrat că barierele lingvistice nu reprezintă un obstacol. Noi nu vorbeam limba română, iar copiii pe care i-am vizitat nu vorbeau engleză, dar ne-am jucat cu ei toată după-amiaza, fără griji. Ne-am înţeles şi fără cuvinte. Dacă a fost necesar, am explicat ce vrem prin gesturi sau Tamás, coordonatorul nostru de voluntari, a tradus. Totuşi, cea mai emoţionantă experienţă pentru mine a fost să o vizitez pe tanti Ilona, doamna care fusese oarbă înainte şi şi-a recăpătat vederea datorită colectei noastre şcolare. Am fost atât de mişcat, să-i văd fericirea şi privirea recunoscătoare. De asemenea, am fost impresionat de vizitarea pacienţilor îngrijiţi la domiciliu. Ne-a rupt sufletul, când ne-am confruntat cu situaţii pe care nu ni le-am fi putut imagina înainte. Mărturisesc că am plâns în secret în autobuz în timp ce călătoream de la un pacient la altul. Sunt foarte fericit că am făcut parte din acest program şi că am cunoscut această parte a lumii. Sper să mă întorc în curând să fac voluntariat cu prietenii mei pentru încă câteva săptămâni", a rememorat Yannick, 16 ani.

"În general, sunt foarte fericit că am putut să însemn ceva în viaţa oamenilor pe care i-am vizitat. Nu voi uita niciodată momentele pe care le-am petrecut împreună şi sper că îşi vor aminti de mine mult timp", a adăugat Nathan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON