URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2024, 08:01

Lecția de ambiție: Se deschide centrul de terapii gratuite pentru pacienții oncologici și aparținători (FOTO)

Lecția de ambiție: Se deschide centrul de terapii gratuite pentru pacienții oncologici și aparținători (FOTO) PAS CU PAS. Cei care doresc să susțină proiectul pentru amenajarea completă a centrului coordonat de Mădălina, mama unui băiețel care a suferit de leucemie și vrea să-i ajute și pe alții, pot dona orice sumă în contul deschis la Banca ING RO61INGB0000999908950682 de ALI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când un membru al familiei e diagnosticat cu cancer, toţi cei din jur suferă. Îl văd cum se transformă, de aceea luptă şi speră alături de el, lăsând deoparte alte probleme de zi cu zi.

După o astfel de experienţă, orădeanca Mădălina Maiorescu a înfiinţat o asociaţie care deschide, în februarie, primul centru de terapii gratuite dedicate pacienţilor oncologici şi aparţinătorilor lor. Micuţii vor participa la ateliere creative, iar adulţii vor primi asistenţă psihologică şi juridică, adică îndrumare pe tot parcursul tratamentului. 

Din inimă...

Povestea Asociaţiei "Lumea lui Iannis" a început în urmă cu mai bine de 5 ani, în noiembrie 2018, fiind înfiinţată de Mădălina Maiorescu la doar câteva luni după ce s-a întors din Italia. Plecase acolo pentru a-i fi alături fiului său, Iannis, care fusese diagnosticat cu o formă severă de leucemie şi a primit la Spitalul Pediatric Bambino Gesù (Pruncul Isus) din Roma un transplant de măduvă vital. 

Inspirată de modelul unui proiect italian prin care ea şi familia sa au locuit gratuit într-un apartament pe perioada tratamentului lui Iannis, orădeanca a iniţiat în oraşul natal "Casa de lângă spital", oferind astfel cazare gratuită şi sprijin pentru micii pacienţi oncologici şi însoţitorii lor. Cu un apartament închiriat la câteva minute de Centrul Oncologic, ALI a crescut în 5 ani, asigurând locuinţă şi masă pentru sute de oameni din Bihor şi din alte judeţe. 

Lucrând cu aceştia, Mădălina a observat că atât bolnavii cât şi aparţinătorii au nevoie nu doar de tratament specializat, ci şi de socializare şi integrare. "Pacientul şi familia sa au nevoie de consiliere psihologică, de îndrumarea unui nutriţionist, de şedinţe de kinetoterapie. Toate acestea se plătesc, iar de multe ori familiile nu îşi permit. De aceea ne-am gândit să dăm viaţă primului centru de servicii suport în oncologia din România", explică ea.

O altă lume 

În 2022 visul său a prins contur, datorită sprijinului oferit de Fundaţia Dan Dorel, care i-a pus la dispoziţie, printr-un contract de comodat, o clădire de 1.000 mp, situată pe strada Mihail Kogălniceanu 25, pentru a găzdui Centrul ALI City Camp (foto), dedicat copiilor şi adulţilor cu probleme oncologice. 

La finele acelui an, Mădălina a lansat şi o campanie de strângere a fondurilor necesare renovării şi amenajării spaţiilor. Prin aceasta, mai multe încăperi au fost deja transformate sau urmează să devină cabinete medicale, de psihologie, asistenţă socială, asistenţă juridică, nutriţie, cosmetică, vestiare, săli de kinetoterapie şi săli de joacă, unde vor fi supravegheaţi şi ajutaţi la teme atât copiii bolnavi, cât şi cei ai unor pacienţi oncologici adulţi.

"Grupul ţintă este format din cei mici, dar nu putem să-i ignorăm pe adulţii care ne cer ajutorul. Toate serviciile vor fi gratuite, de aceea avem nevoie de sponsorizări şi voluntari care să ne ajute cu întreţinerea spaţiilor", spunea Mădălina la lansarea campaniei. 

Speranţă şi îndrumare 

De atunci s-au făcut progrese mari, astfel că încăperile de la parterul clădirii, dedicate activităţilor recreaţionale şi de dezvoltare emoţională, vor fi deschise de luna viitoare. "La cabinetul psihologic vor fi terapii de grup şi individuale, atât pentru adulţii şi copiii bolnavi, cât şi pentru cei care au în familie pacienţi oncologici. Trei avocaţi ne vor ajuta să fim alături de cei care vor să-şi obţină drepturi în instanţă, iar asistenta noastră socială le va explica pas cu pas beneficiarilor ce trebuie să facă după primirea diagnosticului, la ce instituţii trebuie să depună documente, cu cine să ia legătura", explică Mădălina.

Peste încă o lună, pe 6 martie, Centrul ALI City Camp va găzdui şi un prim eveniment, o întâlnire cu medicii specialişti ai Clinicii Davidescu, care vor vorbi despre cancerul de col uterin. 

În curând 

Persoanele care doresc să apeleze la serviciile Centrului ALI City Camp pot să-şi facă o programare telefonică, contactând-o pe Mădălina, la numărul 0773.879.261. 

Pe de altă parte, strângerea de fonduri pentru ONG continuă, căci asociaţia mai are nevoie de circa 200.000 euro pentru a amenaja şi spaţiile de la etajul clădirii, unde urmează să funcţioneze cabinete medicale, de kinetoterapie şi de nutriţie, precum şi un salon de înfrumuseţare dedicat femeilor cu afecţiuni oncologice, adesea afectate din cauza chimio şi radio-terapiei. "Spaţiile trebuie regândite astfel încât să fie mai mari, iar noi vrem să respectăm toate regulile impuse de legislaţie. Nu deschidem nimic până nu avem toate aprobările", spune femeia. 

În ritmul donaţiilor de până acum, Mădălina speră ca în cât mai scurt timp "casa luptătorilor" să funcţioneze la capacitate maximă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON