URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2024, 10:41

La doctor, ca la mecanic

La doctor, ca la mecanic foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă românul îşi duce la ITP maşina, el de ce nu merge periodic la doctor, pentru propria "revizie", ci ajunge adesea direct în spital? - se întreabă un reputat chirurg orădean care operează tot mai mulţi pacienţi în stadii de "rable", după ce vreme îndelungată nu s-au interesat de ei înşişi. Chiar aşa greu îi este omului să priceapă că, dacă la maşini piesele stricate pot fi înlocuite, el nu are organe de schimb? 

Comportamentul autodistructiv, inclusiv cel prin pasivitate, ţine de educaţie, capitol la care avem, ca popor, carenţe mari. Se vede zi de zi în toate spaţiile publice, dar şi în statistici care ne arată codaşi, de pildă, la consumul de săpun şi pastă de dinţi.

Dar e şi o chestiune de legislaţie. România are un sistem de asigurări de sănătate ipocrit. La CAS cotizează doar 5,5 milioane de cetăţeni, dar sistemul promite sănătate gratis tuturor. În realitate, ştim că nu-i aşa, că nu acoperă toate serviciile. Inclusiv cei care încearcă să ajungă la consultaţii şi investigaţii în policlinici au de trecut testul răbdării, sunt programaţi şi după o lună, două de la solicitări. Ceea ce, totuşi, nu-i o scuză pentru cei care nu fac nimic cu anii şi ajung în spitale în stare gravă. Tot ar ajunge la doctor dacă ar vrea, chiar şi aşteptându-şi rândul. 

Şi alte sisteme de sănătate din Europa sunt suprasolicitate, şi în alte ţări asiguraţii ajung la servicii de imagistică nu după o lună, două, ci şi după şase. Dar acolo trec mai mulţi cetăţeni, periodic, pe la medicul de familie şi în ambulatorii. O fac pentru că, în caz contrar, odată internaţi, sunt puşi să plătească o parte din costuri, chiar dacă au asigurarea obligatorie.

La noi, singurul ministru care a vrut să instituie obligativitatea controalelor periodice, pentru depistarea timpurie a bolilor şi tratarea lor mai rapidă şi mai puţin costisitoare, a fost unul care nici măcar nu era medic, economistul Eugen Nicolăescu, în 2007-2008. Propunerea a picat, însă, din populism, pe considerentul că în democraţie nimeni nu poate fi obligat, când vine vorba de propriul corp, nici măcar pentru propriul bine. În democraţia noastră, dar în a altora se poate!

Este o temă pe care politicienii au tot evitat-o ca să nu-şi supere alegătorii, dar care trebuie readusă în atenţie, mai ales că spitalele înghit sume colosale, în timp ce medicina primară a devenit Cenuşăreasa sistemului, la fel cum merită discutat şi un sistem bonus-malus: pacientul conştiincios să aibă beneficii peste ale celui care îşi produce daune. 

Poate o vor face viitorii aleşi, înainte să fie prea târziu, înainte de colapsul întregului sistem şi de degradarea fizică a naţiunii până la "casare".  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Educația sanitară/medicală se face de acasă și de la școală.
Orele de dirigenție ar trebui să contribuie enorm la asta, având ca bază medicul de școală. Politrucii PSD și PNL, care conduc țara asta din 1990 încoace, alături de cei ai UDMR și USR în perioade mai scurte, nu au fost în stare în mai bine de trei decenii, să creeze un cadru legislativ astfel ca banii de la CASS să urmărească pacientul, nu un sistem medical pervers și care să-i îmbogățească pe câțiva șmecheri. Ar fi trebuit să țină pentru oameni dispensarele de cartier pe specialități, centrele de permanență rurale, medici de familie și medici de școli, grădinițe și creșe. Sistemul medical românesc este bolnav cronic, pentru că toți "neterminații" care au fost miniștri, majoritatea doctori, au fost niște calici oportuniști cu mintea doar la bani în loc de profesionalism în materie managerială.
Postat 26 Ianuarie 2024, 09:34 de KP
Iar vrem exceptii
Spuneti in articol ca "pacientul conştiincios să aibă beneficii peste ale celui care îşi produce daune". Daca s-ar merge pe ideea asta, ar fi normal ca pacientul care cotizeaza mai mult la sistemul de sanatate sa aiba si el beneficii peste ale celor care cotizeaza mai putin.
Postat 26 Ianuarie 2024, 08:04 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON