Judeţul Bihor este pe locul întâi în ţară după valoarea totală a finanțărilor solicitate pentru dezvoltarea mediului rural.
"În topul clasamentelor!"
Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, "clasarea Bihorului în topul clasamentelor la accesarea banilor europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală".
Agricultorii şi administraţiile locale din satele bihorene au depus cereri de finanţare cu o valoare totală record.
"În urma direcţiilor de finanţare deschise în cadrul Programului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, întreprinzătorii de la ţară şi administraţiile comunale nu se dezmint, depunând 411 cereri de finanţare cu o valoare totală de nu mai puţin de 54 milioane de euro, sumă care situează din nou judeţul Bihor pe primul loc", se menţionează în comunicat.
În clasamentul judeţelor cu cele mai mari sume solicitate se mai află, pe locul secund, Bistriţa - Năsăud cu 41,6 milioane euro, Cluj - Napoca (24 milioane euro) şi Hunedoara (16,1 milioane euro).
Pariul pe agricultură
Creşterea numărului de cereri dovedeşte atractivitatea în creştere a zonei rurale pentru mediul de afaceri.
"Succesul depunerii unui număr atât de mare de proiecte la nivelul judeţului Bihor se datorează în primul rând beneficiarilor noştri, care întrunesc condiţiile de eligibilitate, curajului şi perseverenţei lor, capacităţii lor antreprenoriale, firmelor de consultanţă care fac posibilă depunerea proiectelor la OJFIR Bihor, precum şi acţiunilor noastre permanente de promovare a liniilor de finanţare", a declarat directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea.
PNS 2023-2027 urmărește dezvoltarea spaţiului rural, de la sprijinirea agriculturii şi a activităţilor adiacente, cum ar fi procesarea produselor, până la îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri, apă, canalizare şi altele.
Întoarcerea acasă...
Potrivit comunicatului OJFIR, cea mai mare căutare a avut-o sprijinul financiar de 70.000 euro, pentru instalarea tinerilor fermieri.
Din suma atrasă, 75% se acordă la semnarea contractului de finanţare pentru stimularea activităţii, iar diferenţa de 25% se plăteşte în cel mult trei ani în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri asumat.
"Apetitul tinerilor fermieri bihoreni pentru bani europeni este la cote maxime. În judeţ (n.r. - pentru acest tip de sprijin) au fost depuse 403 de proiecte cu o valoare de 28,2 milioane euro", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al OJFIR Bihor, Simona Drimbău.
Pe această linie de finanţare, judeţul Bihor a fost depăşit în ţară doar de Bistriţa Năsăud, cu 424 de proiecte depuse în valoare de 29,6 milioane euro.
Cele două judeţe sunt urmate, la mare distanţă, de Cluj, cu 289 de cereri de finanţare în valoare de 20,2 milioane euro, şi Hunedoara, cu 205 cereri de finanţare şi 14,3 milioane euro.
Drumuri şi căi de acces
În schimb, judeţul Bihor ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte numărul mare de proiecte depuse de administraţiile locale pentru modernizarea infrastructurii rutiere din spaţiul rural.
"Avem nu mai puţin de 19 dosare de finanţare cu o valoare de 18,8 milioane euro care au fost depuse de UAT-urile bihorene", a spus Drimbău.
O mare căutare a avut-o şi direcţia privind modernizarea infrastructurii agricole de acces.
"Pe această măsură de finanţare au fost depuse 7 dosare cu o valoare de finanţare nerambursabilă de 6,9 milioane euro", se menţionează în comunicat.
Pentru cele două direcţii de finanţare destinate administraţiilor locale, potenţialii beneficiari mai pot depune solicitări până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.