URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2024, 07:58

Jocuri de putere: Cu cine vor împărți puterea Ilie Bolojan și Florin Birta ca să-și treacă proiectele importante în următorii patru ani?

Jocuri de putere: Cu cine vor împărți puterea Ilie Bolojan și Florin Birta ca să-și treacă proiectele importante în următorii patru ani? UNA DIN DOUĂ. Oamenii lui Ilie Bolojan și Florin Birta pot face majoritățile de două treimi, fără de care pozițiile în fruntea CJ Bihor și a Oradiei le-ar fi slăbite, doar cu UDMR sau cu PSD. O combinație cu AUR e cu neputință nu doar ideologic, ci și aritmetic
Jocuri de putere: Cu cine vor împărți puterea Ilie Bolojan și Florin Birta ca să-și treacă proiectele importante în următorii patru ani? CHESTIE DE ÎNCREDERE. Dacă în ultimii patru ani președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta, s-au putut baza doar pe voturile consilierilor PNL pentru aprobarea proiectelor de anvergură, din toamnă ar trebui să ajungă la un compromis cu o parte din actuala opoziție. Întrebarea pe care și-o pun este care ar fi mai de încredere?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu patru ani, liberalii se rugau să intre USR în Consiliul Local Oradea și în CJ Bihor, ca să aibă cu cine face majoritățile de două treimi fără de care funcția de primar și cea de președinte sunt golite de conținut. Surpriza a fost că USR n-a trecut pragul electoral, dar orădenii le-au încredințat PNL-iștilor suficiente voturi încât s-o aibă singuri, pe când la județ le-a lipsit unul singur mandat pentru a o avea, așa că acolo liderul lor, Ilie Bolojan, a fost nevoit să supună la vot de mai multe ori proiecte importante până a obținut și aprobarea unor consilieri din opoziție.

După scrutinul din 9 iunie anul acesta, situația s-a complicat. AUR a intrat în ambele consilii, iar PSD și mai ales UDMR au cules mai multe sufragii decât acum patru ani, așa că liberalii vor rămâne doar cu majorități simple. Pentru a-și trece proiectele, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o înțelegere cu una dintre cele două formațiuni aflate acum în opoziție.

BIHOREANUL vă prezintă variantele combinațiilor posibile și care este prețul pe care l-ar putea plăti liberalii.

Coborâșul PNL, urcușul celorlalți

Doar două luni au mai rămas din legislatura 2020-2024, una fastă pentru PNL în Oradea și în Bihor. După ce în urmă cu patru ani primeau 65,20% din voturile orădenilor, ceea ce le-a asigurat majoritatea absolută în Consiliul Local, cu 20 din totalul de 27 mandate, iar la CJ Bihor, unde au obținut 56,86% din voturi, au ocupat 22 din cele 33 de mandate, anul acesta nu au mai egalat performanța: pentru CL au primit 58,11% din voturi, așa că vor avea 17 mandate, iar pentru CJ 50,85% din sufragii, deci 18 mandate.

Explicațiile sunt diverse. În premieră, AUR a intrat atât în CL Oradea (5,39% din voturi, ceea ce înseamnă 2 mandate), cât și la CJ Bihor (5,04%, tot 2 mandate).

Mai multe voturi decât acum patru ani a obținut pe 9 iunie și PSD: pentru Consiliul Municipal 11,97% (față de 8,89% în 2020), iar pentru CJ 17,88% (față de 15,54%). E adevărat, la municipiu PSD va avea în următorii patru ani tot 3 mandate și la județ tot 7, ca acum, dar important este că a „ciupit” din „zestrea” PNL.

Și mai mult a reușit UDMR, care în Oradea a obținut 16,59% din voturi (față de 11,45% în 2020), așa că va avea 5 consilieri municipali (cu unul mai mult decât acum patru ani), iar la CJ Bihor 20,05% din voturi (față de 17,21%), ceea ce îi asigură 7 mandate (comparativ cu 6 acum).


CHESTIE DE ÎNCREDERE. Dacă în ultimii patru ani președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta, s-au putut baza doar pe voturile consilierilor PNL pentru aprobarea proiectelor de anvergură, din toamnă ar trebui să ajungă la un compromis cu o parte din actuala opoziție. Întrebarea pe care și-o pun este care ar fi mai de încredere?

Trei variante

În această situație, PNL are trei posibilități pentru a coagula majorități absolute în cele două consilii, o alianță cu AUR fiind exclusă nu doar din motive ideologice, ci și aritmetice: nu ar face împreună două treimi, căci la municipiu ar ajunge împreună la doar 19 mandate, iar la județ la 20.

O primă variantă ar fi ca liberalii lui Bolojan și Birta să negocieze punctual voturile consilierilor opoziției, pentru fiecare proiect în parte, ceea ce ar însemna negocieri cu rezultat nesigur și lipsă de predictibilitate pe termen lung.

Altă ipoteză este o înțelegere cu PSD, dar majoritatea PNL-iștilor ar respinge repetarea experienței USL din perioada 2012-2016, când cele două partide au fost chiar în coaliție, fără ca pesediștii să susțină proiectele propuse de Bolojan, pe atunci primar al Oradiei.

„O majoritate cu PSD este de nedorit, nu numai pentru că ar trebui făcută în plină campanie pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, unde ne concurăm, ci și pentru că pesediștii nu sunt de încredere. Fug de răspundere și nu te poți baza de ei. Când se pune problema să-ți asumi răspunderea pentru ceva nepopular, cum a fost la votul pentru centurile Aleșd și Beiuș ori pentru Inelul Metropolitan de Sud al Oradiei, ei votează contra, ca să nu supere pe nimeni”, a spus BIHOREANULUI o sursă din partid, după o reuniune a conducerii județene în care s-au analizat opțiunile.

A treia posibilitate ar fi o alianță cu UDMR. „Soluția ar fi mai fezabilă. Nu concurăm pe același electorat, iar udemeriștii, după ce își dau cuvântul, de obicei se țin de el”, susține liberalul.

Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că deocamdată chestiunea a fost doar pusă în discuție, nu și tranșată. „Nu s-a pus încă problema să luăm o decizie”, spune el.

„PSD ar dori...”

Aurel Mohan, președintele PSD BihorÎn schimb, liderul PSD Bihor, Aurel Mohan (foto), nu face un secret din dorința de a obține posturi în conducerea Primăriei Oradea și a județului. „Dacă s-ar vrea să tragă toată lumea pentru dezvoltare și pentru bunăstarea oamenilor, noi am vedea o deschidere la colaborare pentru a face majorități solide în cât mai multe unități administrativ-teritoriale, ca să nu fie blocaje pe proiecte”, a declarat Mohan.

Acesta afirmă că atât PSD, cât și PNL ar trebui să fie interesate să facă împreună majoritățile pentru că în multe comune unde fie social-democrații, fie liberalii au câștigat funcțiile de primar, viitorii edili se confruntă cu consilii fragmentate, ba în multe locuri nu vor avea nici măcar majorități simple, cum este cazul orașului Vașcău ori al comunei Brusturi.

Întrebat, clar, dacă PSD și-ar da voturile la Oradea și la CJ Bihor pe proiectele lui Florin Birta și Ilie Bolojan cerând la schimb o poziție de viceprimar și una de vicepreședinte, Mohan a susținut că, personal, nu ar pune o astfel de condiție, dar a sugerat că partidul ar vrea: „De când sunt eu la conducerea PSD Bihor, nu am pus votul nostru la schimb pentru altceva și nici n-o s-o facem dacă este în joc dezvoltarea. Dar în același timp spun că da, și PSD ar dori să fie parte din conducere”.

Maghiarii, „interesați”

Cseke Attila, președintele UDMR BihorMult mai experimentat, președintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto), evită să dezvăluie strategia partidului său de participare la o eventuală alianță cu liberalii în conducerea Oradiei și a județului, motivând că discuția este prematură.

„Abia după jumătatea lunii octombrie se vor constitui noile consilii locale. Se intră în campania electorală (n.r. - pentru alegeri prezidențiale și parlamentare) și țara se va ocupa de constituiri de consilii și depuneri de jurământ”, spune fostul ministru al Dezvoltării, sugerând că negocierile pentru majoritățile locale vor fi influențate și de raporturile dintre partide în noua cursă politică.

La insistențele BIHOREANULUI, liderul UDMR Bihor a admis, totuși, că „suntem interesați să valorificăm rezultatul bun obținut în 9 iunie inclusiv la nivelul Consiliului Județean și al Consiliului Local Oradea”. Ceea ce, în traducere, înseamnă în fond același lucru: un post de vicepreședinte la județ și, mai ales, unul de viceprimar în municipiu, pe care UDMR nu îl mai are din 2016, deși anterior maghiarii îl ocupaseră aproape un sfert de veac fără întrerupere, din 1992.

Până la urmă, aceasta și este logica în politică: adunarea voturilor înseamnă, de fapt, împărțirea puterii...


OPOZIȚIE CONSTRUCTIVĂ
AUR, vot fără funcții

președinta AUR Bihor, Diana NoaneChestionată la rându-i de BIHOREANUL privind poziționarea formațiunii pe care o reprezintă, președinta AUR Bihor, Diana Noane (foto), viitor consilier județean, este singura care afirmă răspicat că în situația rezultată în urma alegerilor din 9 iunie aceasta nu țintește ocuparea unei poziții de viceprimar în Oradea sau de vicepreședinte al CJ Bihor.

„Nu vom face nicio alianță, ci vom fi în opoziție, dar vom face o opoziție constructivă și de bună credință. Dacă vom considera că proiectele pe care le vor propune cei care conduc municipiul și județul vor fi în folosul orădenilor și al bihorenilor nu vom avea nicio problemă să ne dăm votul pentru ele. Dacă nu, nu”, spune reprezentanta AUR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sando, tu habar n-ai că victima ești tu de fapt.
La cei ca tine, liberali sau de orice altă orientare sunteți, nu este vorba doar de o prostie monumentală, ci de cumul major de infracțiuni. Călcarea legii, logicii și bunului simț, sunt activitățile curente zilnice care vă recomandă pe toți. Exemplu. Constituția României, ca lege fundamentală, prevede clar că bunurile Statului Român nu pot fi înstrăinate (vândute sau donate). Acestea pot fi doar împrumutate sau închiriate, eventual transferate cu titlu gratuit pe o perioadă clar determinată. Cu toate astea, struțo-cămila liberalo-social-democrată, dar în mod deosebit liberalii Johannis ca președinte de țară, Ciucă ca președinte de Senat și Boloș ca ministru respinsabil cu banii, în pofida opiniei lui Tâlvăr ca ministru al apărării, au donat un bun în valoare de peste 1.000.000.000 Euro către o țară vecină. E vorba de un sistem Patriot către Ucraina, în cursul lunii august (cu transport în 3 tranșe de echipamente). Iar asta pe baza unui simplu act, gen proces-verbal de predare și primire. Ulterior, la începutul acestei luni, prin încălcarea oricător legi anterioare, s-au adunat aproape toți infractorii parlamentari, emițând ei o lege anticonstituțională, după chipul și asemănarea cu liberalismul autohton, care să le acopere lor ticăloșia și prăduiala banului public. Iar astfel procedează mai toți liberalii din țara asta, călcând peste legi și oamenii din jur. Așa cum face și Bolojan cu tribul lui de măscărici, atunci când li se năzare vreo idee de așa-zisă de dezvoltare, dar care în fapt îngroapă tot mai mult orice urmă de profesionalism, durabilitate și normalitate economică și socială. Victimele și proștii sunteți voi, bezmeticilor, pentru că natura e bine construită și vă arată întotdeauna, chiar dacă uneori cam târziu, unde trebuie să vă fie locul.
Postat 11 Septembrie 2024, 07:31 de KP
KP
Tu te dai victima, când defapt ești proastă ::::::))) Oradea și Bihorul merge mai departe, tu ești proastă cu PUTIN, Sosoaca, și Aur in frunte. Voi sunteți sovinii României, voi sunteți tradatori și slugi.
Postat 10 Septembrie 2024, 21:51 de Sandu2100
#Florin Ciucaș ...
... nu confunda termenii și sensul. Nu-i jignire ci constatare. Informații vă dau eu vouă, nu invers. Voi nu aveți nicio ofertă și vă alimentați de pe o piață virtuală doar. În rest, urăsc impostura, habarnismul, lipsa elementară de profesionalism și batjocura pe banul public ... din poziția celui care îi plătește degeaba pe acești "birtinezi". Și da. Urăsc că acești politruci mă tâlhăresc în mod sistematic, de fapt, luând cu japca de la toți o mulțime de taxe și impozite pe care le risipesc. E haos oe banii contribuabililor. Ar trebui și tu să-i urăști din cauza asta. În rest, doar în visele voastre de obedienți ai acestor "neterminați" sunt fake-uri cele spuse de mine, din când în când. Habar nu ai cât de gravă a ajuns situația acum, pentru Oradea și Bihor. Voi trăiți la Bihoreanul într-o bulă proprie și vă amăgiți. Va fi însă târziu când veți înțelege, peste câțiva ani doar. Iar când vei ajunge să tragi "targa pe uscat" o să-ți amintești ce plasă ai luat, ca om de presă, atunci când te-ai lăsat păcălit de imaginea falsă a celor de la care speri și pe care îi susții.
Postat 10 Septembrie 2024, 20:00 de KP
KP
Minți ca de obicei. Nu ai nicio justificarea.
Postat 10 Septembrie 2024, 10:59 de Sandu2100
Gazeta de partid "Bihoreanul" șterge orice comentariu ...
... care arată ipocrizia și pupincurismul debordant, pe care le manifestă de fiecare dată când subiectul este primul birtinez al Bihorului. Bihoreanul este o fițuică din sertarul liberalismului local, cel care pe zi ce trece șterge tot mai mult Oradea, din amatorism și neimplicare la vârful deciziilor regiunii Nord-Vest, de pe harta europeană a zonelor transfrontaliere de dezvoltare a mobilității și economiilor locale performante. Concret, Oradea este decuplată, pas-cu-pas, de la toate coridoarele de competivitate ale regiunii NV, în detrimentul celor aeriene, de cale ferată și de drumuri, care încep să se realizeze în celelalte județe din jur, cu legături directe și concrete la rețelele europene de profil. Cum primul birtinez al județului nu are nicio viziune în acest sens, fiind un simplu dascăl-comerciant rătăcit prin admijistrația publică, bihorenii și orădenii mai ales văd zi de zi cum scade calitatea vieții lor.
Postat 10 Septembrie 2024, 08:36 de KP
bădărănisme
Nu ți s-a șters decât un „comentariu” care era de fapt un blestem bădărănesc. Chiar și comentariul de mai sus e liber la citit, deși ne jignești gratuit, numindu-ne fițuică și pupincuriști, pe propria platformă, de unde îți iei informația gratuit și unde profiți din plin de anonimat. Dar și acest comentariu, ca și celelalte, nu fac decât să-ți contureze mai bine profilul de om rău, frustrat și manipulator. Se simte din tot ce scrii că ești unul dintre cei care a fost, cândva, pus la colț sau chiar pe liber de Bolojan & Co, iar pentru faptul ăsta asta îi urăști de moarte. De ce nu renunți la anonimat, să îți asumi curajos tot ceea ce scrii, inclusiv fake-urile pe care le lansezi cu atâta aplomb?
Postat 10 Septembrie 2024, 09:39 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON