URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2022, 20:00

Iulie fără plastic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din cele mai influente campanii pro-natură din lume a pornit, timid, în 2011, în Australia, când Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea Fundaţiei Fără Plastic (Plastic Free Foundation), a făcut o propunere interesantă oamenilor din această ţară: să nu cumpere produse din plastic în luna iulie. "Plastic free July" (Iulie fără plastic) a devenit rapid o mişcare globală, la care aderă numeroşi activişti de mediu şi oameni iubitori de natură.

Cum poţi trăi o lună fără plastic? Pe site-ul campaniei, www.plasticfreejuly.org, iniţiatorii au publicat numeroase sfaturi. Primele măsuri pe care le pot lua doritorii sunt să evite ambalajele pentru mâncare şi băuturi, adică în loc să comande mâncare, să gătească şi să îşi ducă mâncarea la serviciu ori la picnic în caserole pe care le au deja (fără a mai cumpăra noi produse). De asemenea, în loc să-şi ia cafeaua "to go" în recipiente vândute de localuri, sunt îndemnaţi să folosească propriul pahar adaptat pentru transport. Pentru apă sau alte lichide, sunt recomandate sticlele sau recipientele din inox, o soluţie anti-PET-uri. Când merg la cumpărături, pot pune produsele în sacoşe textile, şi nu în pungi.

Iniţiatorii mişcării mai recomandă evitarea fructelor şi legumelor ambalate în plastic (achiziţionarea lor din pieţe este o variantă), a bucăţilor de carne înfăşurate în folii, la fel şi cumpărarea produselor alimentare uscate (paste, seminţe, orez etc.) de la furnizori care le vând vrac (astfel putând fi ambalate în borcane ori caserole). De asemenea, în locul săpunurilor lichide vândute în ambalaje de plastic, eco-entuziaştii pot cumpăra săpunuri solide, ambalate în hârtie sau chiar neambalate.

Evitarea totală a plasticului pare imposibilă, mai cu seamă că atât de multe produse indispensabile, precum cele medicale, conţin acest material. Iniţiatorii campaniei recomandă, însă, ca în luna iulie, fiecare persoană să se gândească de două ori atunci când cumpără un produs: îi este cu adevărat necesar sau doar va contribui la cantitatea uriaşă de deşeuri din plastic pe care omenirea o produce zilnic?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON