Şoferii opriţi de poliţişti în trafic nu vor mai trebui să aştepte minute bune pentru ca poliţiştii să le "dea prin staţie" datele. De acum, oamenii legii pot afla istoricul unei persoane în doar câteva secunde, prin scanarea unui act de identitate cu ajutorul unei aplicaţii care are acces la toate bazele de date ale autorităților române.
eDAC, acronim pentru "Evidenţa Documentelor de identitate şi verificarea Autenticităţii acestora cu Caracteristicile persoanelor verificate", permite poliţiştilor să scaneze automat documentele personale, cum ar fi cartea de identitate sau paşaportul, dar şi să introducă manual datele de identitate.
Sistemul de verificare a intrat în vigoare sâmbătă seara, de la ora 22, o dată cu aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, iar într-o acţiune desfăşurată la nivel național, poliţiştii bihoreni au ieşit în stradă pentru a folosi respectiva aplicaţie.
"Toate echipajele de poliţie rutieră, ordine publică şi poliţia de la transporturi aflate în teren au în dotare tablete sau telefoane mobile care au instalată această aplicaţie. Sistemul de verificare mobil permite consultarea a tuturor bazelor de date, direct din teren. Rezultatele apar pe ecran în câteva secunde, astfel interacţiunea poliţist – persoană legitimate se desfăşoară mult mai rapid", a precizat BIHOREANULUI inspector principal Cristian Popa din cadrul Serviciului Rutier Bihor.
Astfel, prin intermediul dispozitivelor mobile sau tabletelor, poliţiştii pot realiza verificările necesare atât în activităţile curente din teren, cât şi în punctele de acces din instituţie sau la ghişeele destinate publicului. Aplicaţia furnizează, printre altele, informaţii ca istoricul judiciar sau alte detalii utile poliţiştilor.
Un exemplu concret al utilităţii acestei aplicaţii a fost evidenţiat sâmbătă seara, când agenţii bihoreni au oprit în trafic o maşină condusă de o şoferiţă, iar în urma scanării buletinului datele apărute în aplicaţie arătau că femeia deţinea permis de port-armă, informaţii care nu ar fi fost aflate de poliţişti de la faţa locului.
Mai mult decât atât, aplicaţia permite poliţiştilor să acceseze fotografia persoanei, facilitând procesul de identificare şi verificare a autenticităţii.
În cazul în care persoana legitimată conduce un vehicul, datele acesteia vor fi introduse manual în aplicaţie pentru verificare.
În situaţia în care poliţiştii sesizează anumite nereguli, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare şi aplicarea prevederilor legale.
Astfel de verificări se desfăşurau anterior prin utilizarea altor mijloace tehnice, cum ar fi staţiile TETRA, care aveau acces la informații limitate, iar datele trebuiau introduse manual.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.