URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 15:31

Ioan F. Pop: Un gând pentru Ioan Moldovan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o modestie rară și cu o atitudine bonomă, cu un anume fel de calm olimpian în a privi lumea, Ioan Moldovan a fost nu doar un poet rafinat al interogației existențiale, ci și o prezență umană și culturală care emana bunăvoință și empatie, înțelegere și sensibilitate. El avea darul de a armoniza micile diferende și antinomii ale vieții literare, făcînd mereu loc argumentelor și dialogului, toleranței și convivialității.

Tot scrisul său era dominat de o contemplație de natură apolinică, de o privire senină a unui ego exilat în inefabilitatea cuvintelor. După cum discreția sa literară venea din autenticitatea structurii poetice, dintr-un mod aproape ritualic de abordare a culturii, la a cărui combustie se afla strictamente valoarea. Cum să pui de acord viaţa cu literatura, scrisul cu existenţa factică, cum să le armonizezi în cuvinte capabile să poarte un nume – acesta a fost programul său poetic afirmat de la început.

Ne-am cunoscut încă de la venirea sa la conducerea revistei Familia, rămînînd de-a lungul timpului în relații de prietenie și cordialitate, animați de o pasiune literară care ne însuflețea întîlnirile din micul nostru burg. Ne citeam cu interes reciproc cărțile publicate, le comentam cu afecțiune, dar și cu obiectivitate, dialogam amical și polemic în cafenelele orădene despre noile apariții editoriale și despre lumea noastră literară.

Apariția textelor mele în paginile revistei i se datorează în exclusivitate, el mă persuada uneori în legătură cu ele, după cum tot el m-a îndemnat să scriu cronichete la cărțile de poeme apărute. Prezența sa îndelungată la cîrma revistei a însemnat un climat de stabilitate și civilitate, de deschidere înspre spațiul mai larg al literaturii, de captivante reuniuni scriitoricești, de editare a multor cărți, de moderare a manifestărilor literare orădene. La fel cum scrisul său de factură critică rămîne un reper profund și distinct de analiză a fenomenului poetic, un exercițiu altruist, unul de admirație și respect pentru creația confraților.

În ultima perioadă ne-am văzut tot mai rar din cauza stării sale precare de sănătate, căreia îi făcea față cu o voință și o demnitate admirabile. Vocea sa caldă, auzită pentru ultima dată la telefon, mă va urmări multă vreme.

Acum, cu vestea dispariției sale regretabile, din toate acestea nu mai rămîn decît scrisul său inconfundabil, afabilitatea sa proverbială, o imensă tristețe. O pierdere umană și scriitoricească incomensurabilă care lasă lumea literară mai pustie și mai însingurată. Rămîn toate acele amintiri și regrete tardive care mă copleșesc în derularea lor temporală, cărora nu le pot contrapune decît un gînd îndurerat și pios.


Ioan F. Pop este un cunoscut poet, eseist, publicist și muzeograf. E licenţiat în Teologie-Istorie, Doctor în filozofie al Universităţii „Babeş-Bolyai” și autor a numeroase cărţi, de poezie, jurnal, studii şi eseuri filozofice. Fost redactor al unor publicații locale, actualmente este muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON