URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2024, 08:01

Dragoș Stanca aduce IQ DIGITAL Summit la Teatrul Regina Maria: „Oradea este extraordinar de dinamică” (VIDEO)

Ce au în comun medicina cu inteligența artificială? Ce ne aduce viitorul și cum ne vor modela tehnologiile moderne și digitalizarea? Sunt câteva dintre întrebările la care pasionații și curioșii vor găsi răspuns joi, 3 octombrie, la Teatrul Regina Maria, ce devine gazda celui mai mare eveniment dedicat transformării digitale și noilor tehnologii organizat până acum în Oradea: IQ DIGITAL Summit.

Peste 25 de speakeri, inclusiv oameni renumiți în toată lumea la evenimente de acest tip, alături de invitați antreprenori și experți, dar și autorități locale, vor oferi publicului peste 9 ore de know-how și oportunități de networking.

„Părintele” evenimentului este Dragoș Stanca, fost jurnalist și manager de presă (coordonator editorial al BIHOREANULUI în anii 2000) expert media cu peste două decenii de experiență, antreprenor și investitor în tehnologie, unul dintre cei mai căutați specialiști digitali ai momentului.

El e fondator al platformei de conținut și evenimente Upgrade 100, acționar majoritar al Thinkdigital (o rețea de publicitate online, activă în Europa de Est și Sud), președinte al Biroului Național de Audit Transmedia (BRAT) și inițiator al ONG-ului Ethical Media Alliance.

Dragoș vorbește, în interviul acordat BIHOREANULUI, nu doar despre evenimentul de la Oradea, dar și despre evoluțiile și trendurile din lumea digitală.

Oradea, exemplu foarte bun

- De ce ați ales tocmai Oradea pentru una dintre conferințele IQ DIGITAL? Unii știu că aveți unele „legături” mai vechi cu această zonă...

- Dacă ar fi fost să decid doar eu, având în vedere legăturile de care spui, aș fi ajuns la începutul turneului la voi. Perioada BIHOREANUL este una dragă mie, iar faptul că proiectul a devenit un brand respectat în industria media din România și la peste două decenii distanță e o bucurie pentru mine. Formatul pe care îl facem alături de cei de la George / BCR și care include evenimente de mari dimensiuni tip IQ DIGITAL Summit Oradea, este dedicat schimbărilor provocate de tehnologie în marile comunități din România. Oradea este, în acest sens, un exemplu foarte bun - densitatea start-upurilor tech raportată la mărimea orașului este remarcabilă. Ca atare, nu se putea să nu venim.

- Concret, ce vor găsi orădenii care vor ajunge la Teatrul Regina Maria pe 3 octombrie?

- Un mix de conținut de înaltă calitate, la nivelul marilor evenimente tech din întreaga lume - de altfel, Cassie Kozyrkov, fostul Chief Decision Scientist de la Google și un consilier AI foarte căutat, sau profesorul Riaz Shah sunt vedete ale acestei lumi. Lor le adăugăm antreprenori „cu greutate”, precum faimosul George Haber sau artistul-antreprenor Marius Moga, dar și oameni care mișcă lucrurile în România și în Oradea, precum Gabriel Ciordaș (Creatopy, Flipsnack, SVGator), Alin Mercheș  (Mobiversal), Cătălin Rus  (Prime Dash) Andrei Savin (iQanto). Nu în ultimul rând, aducem la masă autorități și mediul academic. Pentru că România are nevoie ca de aer de accelerarea tehnologizării și digitalizării - la fel cum și Europa, dacă mai vrem relevanță pe plan global, trebuie să se preocupe mai mult de educația în acest domeniu.

- Prin ce îi recomandați ?

- Cassie Kozyrkov (foto) și Riaz Shah sunt oameni cu o experiență uriașă, oameni care vorbesc pe cele mai mari scene ale lumii și care costă zeci de mii de euro pentru doar o oră de consultanță. Vă invit să descoperiți poveștile lor pe IQDIGITAL.ro. De ce merită acești bani - vă invităm să vedeți, la IQ DIGITAL Summit, începând cu ora 9, la Teatrul Regina Maria. Doar în schimbul unei cereri de participare și a unei zile excelente dedicate învățării și conectării cu alte persoane preocupate de același subiect.

- Accesul la eveniment este pe bază de invitație, nu bilet plătit. Pe ce criterii sunt, însă, selectați doritorii?

- Ne dorim un public cât mai compatibil și relevant. Vizăm oameni care pot genera schimbare în mod real în comunitate. Acesta e principalul criteriu de selecție: oameni cheie în companiile lor, la care se adaugă oameni cu potențial, start-upuri tech, studenți și chiar elevi. Ne bucurăm să constatăm că am primit o cerere de participare a unei întregi clase de gimnaziu la summit, ca un fapt inedit. Mai e un lucru esențial de spus, aici: biletele nu sunt gratuite. Sunt cumpărate pentru public, deja, de partenerii de la George - BCR, Vodafone România, Transilvania IT Cluster și The Digital Innovation Hub in Transilvania.

„Tehnologia devine parte din tot”

- Văzând lista invitaților, s-ar putea crede că e un eveniment dedicat doar pasionaților de tehnologie. Prin ce vizați, însă, comunitatea în ansamblu?

- Este un eveniment dedicat oamenilor care înțeleg că tehnologia devine parte din tot și din toate - la job, în business, acasă. Dacă nu înțelegem exact ce ne așteaptă și cum evoluează lucrurile în acest domeniu în care singura constantă e schimbarea, avem o problemă majoră.  Prin ce facem, prin oamenii pe care îi aducem și prin previziunile lor, încercăm să dăm mesajul necesar: educația în domeniul tech e crucială pentru viitor. De fapt, prezent.

- Pe afiș se află și George Haber - Gyuri „Dumnezeu”, cum l-a prezentat BIHOREANUL încă din 2006 -, „părintele DVD-ului” care şi-a construit cariera printre geniile IT din Sillicon Valley, iar mai nou a lansat un nou start-up în AI în domeniul medical. Despre ce va vorbi „acasă”?

- Cu domnul Haber vom avea un moment numit Tech Leadership Talk - principalul focus este legat de impactul inteligenței artificiale în medicină. Și despre profilul dânsului, ca om pe care nu ai cum să nu îl admiri. Să lansezi la 70 de ani un nou start-up, în loc să te bucuri de titulatura de fost cel mai bogat român din SUA, spune câte ceva. Cred, deci, că nu e vorba doar de educare și educație tech, aici. Vorbim și despre mindset. Câți dintre noi se văd la 70 de ani lansând o nouă companie, oare?

- Are Oradea mai mulți oameni de IT decât alte orașe? Cum simțiți piața locală de digital?

- Piața locală din Oradea este extraordinar de dinamică, din ce am constatat până acum, mai ales raportat la mărimea orașului. În plus, e singurul loc din țară în care antreprenorii de succes locali nu par a avea vreun gând de plecare ci, din contră, prin inițiative tip Make <IT> In Oradea contribuie activ la bunul mers al lucrurilor în parteneriat public-privat. Din nou, o premieră. Știu că pare că vă laud „din interes”, având acest eveniment, dar, credeți-mă, că nu e cazul. Pe cei din Craiova, unde am fost la începutul anului, i-am cam criticat pentru că, în opinia mea, orașul e mult sub potențialul pe care îl are la capitolul tech. Nici nu am identificat start-upuri relevante tech în regiunea de sud, decât cu mare greutate. La Oradea am fost nevoiți să facem o selecție destul de dură, fiindcă nu ne ajungea o zi pentru a avea pe scenă toate companiile și proiectele care merită.

Make <IT> Oradea, unic în țară

- Spuneați despre Make <IT> In Oradea, un proiect dezvoltat de Primăria Oradea împreună cu mai multe companii locale cu profil tehnologic și IT, că este o premieră. În alte locuri nu funcționează asemenea parteneriate?

- Practic, Make <IT> In Oradea e foarte asemănător cu un fond de tip seed money, adică pentru banii de început în startul unui proiect tech, doar că e finanțat din fonduri publice și administrat înțelept de antreprenori tech cu biografie solidă, care înțeleg ce înseamnă un euro muncit, nu alocat de la buget. Mi se pare un model excelent, unic în țară din ce știu eu, și foarte bun pentru a inspira și alte comunități locale care să înțeleagă de ce e crucial să aibă în oraș o viață tip start-up foarte activă, cu beneficii reale și directe în economie. Dacă și cum funcționează, vom vedea și la summit. Personal, bugetul actual mi se pare prea mic pentru ce ambiții are inițiativa.

- Cum se situează Oradea din punct de vedere al digitalizării, raportat la alte orașe din țară? Se investește suficient în tehnologie?

- Problema României nu este legată doar despre cât cheltuiește pentru digitalizare, ci mai ales de cum și cine cheltuiește aceste fonduri - și dacă o face cu noimă sau nu. Spoiler: mai ales, nu! Suntem ultima țară din UE la digitalizare, conform clasamentului DESI, la „bătaie” cu vecinii bulgari. Suntem acolo pentru că merităm să fim și, dacă nu depășim această etapă, vom fi doar o piață de desfacere, o colonie digitală a altor țări care au înțeles de ce nu există loc de negociere când vine vorba de decizia de a investi sau nu în inovație, inovare, tehnologie și digital. De altfel, vom aduce la Oradea un exemplu excelent de bună practică în domeniu, și anume exemplul Estoniei, cu invitați pe măsură.

Cum spuneam, Oradea e pe drumul cel bun. Cred. Dacă chiar e, vom afla și în 3 octombrie - avem o întreagă secțiune dedicată acestei teme, numită Digitalination, zonă de conținut pe care o dezvoltăm de niște ani alături de cei de la Institutul Aspen România.

- IQ DIGITAL Summit va fi deosebit și prin scenotehnică. Practic, sala Teatrului Regina Maria va fi complet „digitalizată”. Dați-ne un pic „din casă”.

- Vom aduce nu doar o scenă, ci un decor digital care e, în sine, o instalație inteligentă. Vom avea, de asemenea, brațe robotice și roboței - interactivitate digitală în afara scenei. Este un format care implică nu doar prezentarea unui conținut util, ci și dorim să aducem o experiență personală plăcută. Mai mult, după, rezultă o serie de materiale digitalizate, educaționale, pe care le poate aprofunda un public mai larg. Experiența din sală este, însă, specială - cel puțin așa spun miile de participanți de până acum, din întreaga țară, care au calificat cu peste 95% din voturi participarea ca fiind „peste așteptări”, respectiv „excepțională”. Este meritul colegelor și colegilor mei care fac tot ce le stă în puteri (și ne permite bugetul) să oferim un eveniment și un conținut remarcabile.

Tehnologia, bună sau rea?

- Ca specialist recunoscut în digital, poate ați putea să ne oferiți câteva răspunsuri legate de îngrijorările manifestate cu privire la „migrarea” generalizată din realitate în online, la aruncarea în umbră a mass-mediei clasice de către rețelele sociale, care aduc cu sine fake-urile, manipulările și informațiile neverificate, la explozia inteligenței artificiale și a noilor tehnologii... Încotro ne îndreptăm, spre mai bine? Sau mai degrabă spre ceva periculos și incontrolabil?

- Viața s-a „virtualizat” în bună măsură în ultimul deceniu, după apariția iPhone și a celorlalte smartphone-uri care au urmat viziunii lui Steve Jobs. Trăim deja în digital mai mult decât în spațiul fizic - în bună măsură - iar cele mai importante interacțiuni sunt, deja, digitalizate. Peste 50% din oamenii care întemeiază familii au primele interacțiuni online și avem în buzunare computere de milioane de ori mai puternice decât cele care au trimis omul pe Lună.

Din acest punct de vedere, e esențial de reținut că digitalul e un nou mediu, nu o nouă formă de media. Media e doar o parte din acest mediu, așa cum e și o parte din mediul offline. Facem comerț, ne înșelăm, furăm, iubim, conversăm, comandăm taxi și mâncare, totul online. Suntem într-o fază în care digitalizarea a ajutat enorm micul comerț global, dar a încurcat major modul în care comunicăm și ne informăm. A funcționat excelent în multe domenii, mai ales e-commerce, dar are încă multe de îmbunătățit în ceea ce privește comunicarea și informarea.

Să nu uităm că, pe când meșteream împreună conceptul BIHOREANUL, internetul era încă la început, eram la doar 8 ani de la apariția primului banner online, nu exista social media și smartphone, iar site-ul bihoreanul.ro era printre primele de acest fel din Europa. Nu pare că a trecut, totuși, chiar așa de mult timp - este? Prin urmare, suntem, totuși, la început, și cred că ne permitem să greșim încă până ajungem la o nouă formulă la început.

Azi, acum, sunt optimist că explozia A.I. e o soluție reală în combaterea dezinformării. De ce? Pentru că noul internet nu se mai bazează exclusiv pe banii din publicitate, adică pe îndeletnicirea de a crea trafic, virale și alte bazaconii, ci pe banii de la oameni, iar noile instrumente A.I. vor ajuta la fake news debugging și la identificarea adevărului.

Open AI nu își permite luxul să își antreneze modelele pe minciuni. Pentru că are nevoie de răspunsuri corecte. De altfel, voi publica chiar în zilele următoare rezultatele unui experiment prin care voi arăta cât de eficient este A.I.-ul fact checking. Iar aplicabilitățile în alte domenii, precum medicină și cercetare științifică, vor fi absolut fabuloase, sunt convins de acest lucru. Și voi vorbi chiar despre asta pe scena IQ DIGITAL cu antreprenorul de origine orădeană George Haber, în 3 octombrie.

- Sunteți cunoscut ca promotor al unui „mediu curat” în ceea ce privește publicitatea online, chiar de sprijinire a ceea ce numiți „ethical media”. Aveți vreo veste bună în acest sens?

- Vestea bună este că sunt din ce în ce mai multe „forțe ale binelui” care înțeleg că nu putem continua așa. Modelul de operare al informației de interes public trebuie reinventat rapid, până nu dispare odată cu democrația. Apropo de IQ DIGITAL, vorbim deschis și despre impactul negativ al tehnologiei în unele domenii. Un astfel de domeniu este jurnalismul și informația de interes public, din păcate. Insistăm să folosim un instrument gândit pentru e-commerce, și anume social media și publicitatea automatizată, pentru informare. Ceea ce e un non-sens absolut. Informarea nu presupune expunerea repetată și obsesivă a unui mesaj spre cel care ar putea să cumpere un produs, cu cel mai mic preț de conversie posibil. Asta e altceva. E o tehnică de dezinformare și manipulare.

Practic, acum folosim - nu doar noi, românii, ci omenirea în general - o sanie să ne plimbăm pe un lac și ne mirăm că nu plutește. E o tâmpenie care, sper eu, va fi corectată. Nu fac decât să încerc să îmi aduc contribuția în acest sens, prin Ethical Media Alliance. E un ONG gândit să ajute start-upurile jurnalistice, practic. Voi vorbi și despre asta chiar în deschiderea summitului. Spoiler: voi folosi chiar exemplul BIHOREANUL, produs la lansarea căruia am avut o contribuție acum mai bine de 20 de ani. Mă opresc aici, căci cred că v-am convins deja să fiți în sală...

Ne vedem în 3 octombrie, la Teatrul Regina Maria! Toate detaliile, agenda, formularul pentru înscrieri sunt la adresa simplu de reținut și în dragul meu format print: IQDigital.ro/Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON