Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția a 16 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, investiție de peste 35 milioane de lei, fără TVA.
Potrivit unui comunicat transmis luni de CJ Bihor, lucrările au fost împărțite în patru loturi. În Lotul 1 sunt platformele din Borș, Paleu, Nojorid și Copăcel, în Lotul 2 cele din Ștei, Vașcău, Drăgănești și Buntești, în Lotul 3 comunele Spinuș, Chișlaz, Balc și Aușeu, iar în Lotul 4 Avram Iancu, Cociuba Mare, Lăzăreni și Lazuri de Beiuș.
„Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la 35.470.158,34 lei, fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 19 aprilie 2023. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, a transmis CJ Bihor.
Platforme similare sunt în lucru în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd, iar alte 12 se fac în localitățile Valea lui Mihai, Săcueni, Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin și Sânnicolau Român. Acestea din urmă au fost scoase la licitație, iar în prezent ofertele sunt evaluare.
Pe modelul celor pe care RER Vest le are în Oradea, centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vor fi locuri unde bihorenii vor putea preda mai multe tipuri de deșeuri, inclusiv cele pe care operatorii de salubritate nu le colectează de la cetățeni, cum sunt cele voluminoase.
Mai precis, în fiecare centru vor fi amplasate containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.
Toate cele 32 de platforme care se amenajează în Bihor sunt făcute de CJ, dar primăriile vor asigura exploatarea lor. Prin regulamentele proprii, aceste centre vor putea deservi și cetățeni din alte unități administrativ-teritoriale, unde nu există asemenea facilități.
În primii trei ani de funcționare, bihorenii vor putea preda gratuit deșeuri, iar tarifele ulterioare vor fi stabilite de consiliile locale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.