URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2022, 08:01

Invazia milogilor: Peste 120 de cerșetori iau Oradea cu asalt, 90% provenind din alte localități (FOTO)

Invazia milogilor: Peste 120 de cerșetori iau Oradea cu asalt, 90% provenind din alte localități (FOTO) DE „IMPORT”. Primarul Florin Birta zice că, oricât s-ar strădui Poliția Locală, numărul cerșetorilor va scădea doar când primarii localităților din care provin vor lua măsuri: „Dacă primarii din zonele Tileagd, Valea lui Mihai, Beiuș și altele le-ar tăia ajutorul social celor prinși la cerșit, mulți ar renunța”. Edilii sunt însă bucuroși că aceștia fac deranj în Oradea, nu la ei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lina face naveta la Oradea ca la muncă. Vine din Tileagd cu trenul de dimineață și își supraveghează fetițele de 13 și 11 ani care cerșesc în zona Pieței Rogerius. „Dă-mi și mie un leu!”, cer acestea. 

Dacă încasările merg post, pe la ora prânzului își mută „punctul de lucru” la semaforul din capătul Parcului 1 Decembrie, iar de acolo în piațeta din fața magazinului Crișul. Seara, urcă pe tren cu 200 - 300 lei. „Soluția pentru reducerea cerșetorilor este ca orădenii să nu le mai dea bani. Dacă n-ar mai primi niciun leu, n-ar mai veni în Oradea”, spune primarul Florin Birta. 

La mila orădenilor 

Orădenii transmit zilnic Primăriei peste 30 de reclamații privind cerșetorii, pe rețelele de socializare, prin aplicația Oradea City Report sau direct pe telefonul Poliției Locale. „Trei persoane și-au făcut culcuș în spatele blocurilor de pe strada Corneliu Coposu. Nu putem dormi de ei. Beți sau drogați, toată noaptea se ceartă”, se plângea săptămâna trecută un orădean.

Profitând de vremea caldă, mulți dintre cei veniți în Oradea la cerșit își improvizează culcușuri pe spațiul verde de lângă Orășelul Copiilor, pe malul Crișului Repede, mai sus de podul Decebal sau mai jos de podul Carol, în parcuri sau chiar în Piața Unirii, și nu mai pleacă seara acasă.

„Poliția Locală strânge cam 40 de astfel de persoane în fiecare weekend, dar luni dimineață apar la loc”, zice primarul Florin Birta (foto).
 
Împărțiți pe cartiere 

Peste 90% dintre cerșetori vin din alte localități. „Din cei 100-120 de cerșetori, mai puțin de 10 sunt orădeni”, afirmă directorul Poliției Locale Oradea, Samuel Milian (foto).

Majoritatea sunt adulți, apți de muncă. „Bătrânii și cei cu handicap fizic sunt undeva la 10%, iar cei cu afecțiuni psihice încă 20%. În 70% din cazuri vorbim însă de adulți sănătoși care fac naveta la cerșit, mulți împreună cu copiii”, explică Milian.

În marea majoritate romi, cerșetorii se împart pe cartiere și nu se „concurează”. „Cei care vin cu autobuzul din zona Aleșd (n.r. Tileagd, Șuncuiuș, Vadu Crișului) rămân în zona centrală, iar cei care vin cu trenul din zona Salonta (Tinca, Avram Iancu, Ciumeghiu) ori din nordul județului (Roșiori, Diosig, Valea lui Mihai) merg în Rogerius și la supermarket-urile din Decebal și Șoseaua Borșului”, spune directorul Poliției Locale.

Cerșetorii din zona Cefa (Roit, Sânicolau Român) „operează” în Ioșia Nord, iar cei dinspre Beiuș (Cordău, Haieu și Rontău) în Nufărul, zona Lotus. Rareori se ceartă între ei. „Fac mizerie și gălăgie, dar evită, pe cât posibil, să fure sau să se bată. Știu că, dacă comit infracțiuni, intră în atenția Poliției și s-a terminat cu boieria”, spune Milian.

Greu de oprit

Poliția Locală a încercat zadarnic să oprească cerșetorii înainte să intre în oraș, în gări și autogări. „Pe de o parte legea obligă polițiștii locali să acționeze în uniformă, așa că aceștia îi văd repede și dispar. Pe de altă parte, n-ai niciun drept să interzici cuiva să intre în oraș dacă nu a comis o faptă sancționabilă de lege”, explică Milian.

Directorul e convins că numărul cerșetorilor ar fi mult mai mic dacă și-ar face treaba controlorii de pe trenuri și autobuze. „Majoritatea nu își cumpără tichete de călătorie, dar nu se ia nimeni de ei”, spune acesta. Cum singura soluție rămâne prinderea „în fapt”, 6 agenți bat zilnic străzile orădene în căutare de cerșetori.

Lina din Tileagd 

Polițistul local Ioan Lasak (foto) se ocupă de 10 ani de combaterea cerșetoriei. „Cerșetorii cu handicap fizic, care nu pot munci, pot fi numărați pe degetele de la o mână. Majoritatea cerșesc pentru că așa fac rost de bani ușor”, spune el. 

Majoritatea s-au profesionalizat. Lina R. din Tileagd, mamă a 9 copii, cerșește în Oradea din anii 2000. Înainte venea cu băieții, acum își aduce mezinele de 11 și 13 ani. „Copiii prinși la cerșit pot fi predați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde sunt luați în evidență și internați, așa că Lina își supraveghează fetele de la distanță. Dacă ne vede, vine imediat: «Ce-aveți cu ele? Sunt cu mine, nu făceau nimic!». Așa, putem cel mult să-i dăm o amendă”, povestește polițistul.

Sancțiunea variază între 100 lei și 500 lei, iar plătită la jumătate din minim coboară la 50 lei. Pentru comparație, Lina face într-o zi de pe urma copilelor cam 300 lei, fără a pune la socoteală și plasele cu alimente primite. Deci o plătește.

„Nu stă rău, are casă, iar soțul ei se ocupă cu cai. De altfel, așa se și ține: urlă dacă este băgată în dubă, iar pe tren urcă întotdeauna în vagoanele din față: «Nu stau eu cu boschetarii!». Sunt orădeni care muncesc și poate n-o duc așa bine”, zice polițistul local.

„Du-te, fă bani”

Agentul e convins că majoritatea milogilor sunt victimele unor profitori. „Cristian T., zis și Cocoșatul, stă cu încă 6 frați într-un subsol în strada Adevărului. Maică-sa cu frate-său mai mare îl trimit - «Du-te, fă bani» - ca să aibă ea ce bea, iar el ce juca la păcănele. Adolescenteul merge, că n-are ce face”, zice polițistul.

În aceeași situație este și o bătrânică de la care polițiștii locali au confiscat în aprilie 300 de lire sterline. „Femeia e adusă de cineva la cerșit. Bolnavă psihic, nici nu cunoaște valoarea banilor. Când i-am confiscat, n-a reacționat deloc”.

Majoritatea cerșetorilor nu au, însă, voie de la „patron” să încheie ziua fără „încasări”. „Marika M., care cerșește semi-dezbrăcată pe pietonalul străzii Republicii și în Rogerius, m-a rugat: «Nu-mi lua toți banii, că mă bate!»”, zice Lasak.

Metoda confiscării

Polițiștii locali au mijloace limitate pentru a gestiona problema celor circa 20 de cerșetori ridicați zi de zi din oraș. „Pe cei agresivi, beți sau drogați îi ducem la Spitalul de Neuropsihiatrie, pe minori la DGASPC, iar pe cerșetori și cei care dorm pe străzi la Adăpostul de noapte”, spune polițistul local. 

Dacă în cazul minorilor lucrurile sunt relativ clare, aceștia urmând să fie adăpostiți, bețivii și drogații sunt primiți cu greu în spitalul și așa aglomerat, iar cerșetorii și cei fără casă nu pot fi ținuți cu sila în adăpostul de noapte. „Tot ce putem face este să îi ducem în Gutenberg, unde îi percheziționăm ca să nu aibă asupra lor obiecte cu care să își facă rău lor sau altora, îi identificăm și le confiscăm banii”, zice Lasak.

În general, polițiștii locali le lasă cerșetorilor bani de mâncare și apă și evită să îi amendeze, pentru că, neavând venituri, doar ar crește neîncasările la bugetul local. „Când am terminat formalitățile, care durează cam 3-4 ore, absolut toți se întorc în oraș. Nimeni nu vrea să rămână la azilul de noapte. Măcar au de venit 3 kilometri pe jos, pentru că, altfel, în câteva minute ar fi iar pe străzi”.

Puși pe drumuri

Metodă instituită pe vremea fostului primar Ilie Bolojan, uneori, la eliberare, polițiștii locali transportă cerșetorii în zone din care pot reveni mai greu în oraș. Dacă provin dinspre Tinca, sunt duși cu duba în zona Episcopia Bihor, iar dacă vin dinspre Diosig, către Oșorhei. O altă variantă este transportul pe deal, în capătul străzii Gheorghe Doja. „Până ajung la gară, să meargă acasă, durează, așa că nu mai au timp să deranjeze turiștii și localnicii”, explică polițistul local.

Odată încheiată ziua „de lucru”, cerșetorii se întorc acasă cu trenul, se aciuează prin oraș ori își fac veacul la barul non-stop din gară. „Acolo beau, joacă la păcănele sau își scot prietenele la produs”, povestește Lasak. 

Femeile, majoritatea provenite din casele de copii, se vând pentru 50-100 lei. Câștigă mai bine decât reușeau în copilărie din cerșit, dar majoritatea banilor le sunt luați de bărbatul care le ține spatele, așa că sunt mereu în căutare de clienți și e greu de crezut că vor renunța la prostituție. Personaje biblice, cerșetorii și curvele n-au dispărut niciodată...


„Cerșetorii profită că orădenii sunt darnici. Puneți pe cineva îmbrăcat sărăcăcios lângă un fast food și o să vedeți că într-o oră primește măcar 10 lei și ceva de mâncare”
Ioan Lasak, polițist local


ADĂPOSTUL DE NOAPTE
„Nu rămân!”

Anul trecut, adăpostul de noapte din strada Gutenberg, gestionat de Direcția de Asistență Socială Oradea, a cazat 159 de persoane. Numărul rezidenților variază între puțin peste 30 pe timp de vară și poate ajunge la 80 de persoane iarna, când aceștia sunt adunați din oraș de DASO și Poliția Locală Oradea, ca să nu înghețe de frig.

Deși nu au locuințe, majoritatea rezidenților abia așteaptă să plece. „La adăpost beneficiază de un duș cald, haine curate și o masă caldă donată de diferite ONG-uri, dar le este interzis consumul de alcool, pentru a preveni actele de violență, așa că majoritatea refuză să rămână. Pleacă în oraș, de unde îi adunăm și povestea se reia de la capăt”, spune Samuel Milian, directorul Poliției Locale Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Asta e după mintea lui Putin
Postat 20 Iulie 2022, 20:44 de Sandu2100
Explicația primarului Birta arată nivelul să de inteligență, dar și de autoritate.
Dacă tu, administrație publică locală, nu ești în stare să te aperi de unii care profită de organizarea ta precară în combaterea cerșetoriei ... atunci du-te acasă și lasă locul altora care știu și pot face asta. După mintea lui Birta, primarii localităților din care provin acești cerșetori ar trebui să-i țină în cuști pe toți cei care trăiesc din ajutoare sociale și să nu le dea voie să plece din sat. Foarte inteligent edilul nostru șef.
Postat 20 Iulie 2022, 19:35 de KP
N-ai
Ca dacă nu corectez ma face asta ANAL-FABET
Postat 20 Iulie 2022, 17:12 de Sandu2100
excalibur
Nai prins ideea. Nu toti suntem saraci ca tine , la unii le place munca, probabil tu ești unul din cei 120 de cerșetori, asta faci toată ziua pe aici și tu spui ca ridici barba străbunilor :::::))))) marș mă și comentează la Rusi, pt comentariile pe care le faci o iei la caca 15 ani acolo. Ai 2 comentarii in articolul asta și niciunul la subiect ANALFABETULE care esti. Cândva ai lucrat în Germania ai vila și nu ai bani sa o zugravesti . Propaganda ta și a câtorva de pe aici , arata cât de trădători pot fi Românii.
Postat 20 Iulie 2022, 17:08 de Sandu2100
@richard
N-ai prins ideea: " Un oradean amendat = venituri mai mari la bugetul local, pentru turism,pentru strazi asfaltate,piste de biciclete,pentru termoficare etc." Cu putin efort si o primarie cu adevarat exigenta, sunt sanse sa scoatem Germania, poate chiar UE, din criza energetica in care le-a virit Putin. Iar daca, pe viitor, ai senzatia ca nu stapinesti ceva, nu intelegi 100%, ai oricind la indemina primata autosuficienta san-doo 2001, care imi perturba elocinta cu corigentele lui de limba romana. Un alogen par-venit la oradea, la un apartament cu 2 camere in rogerius, ale carui studii maxima e scoala de soferi, dat afara de n ori pe usa si intrat pe geam in forumul asta, unde mai suntem doar citiva veterani, care zburda nestingherit pe tarlaua bihoreanului, ca probabil face trafic si spam. Nu mai continui, ca mi s-a intimplat de n-ori sa fiu STERS=WIPE OUT, cind am ridicat barda strabunilor, caci moderatorii sunt fani minoritati, pro LGBT, cu sex declarat pnl, ocrotitorii acestor aberati care lupta pentru suprematie, sa-si impuna LIMBA, legea si religia lor...
Postat 20 Iulie 2022, 15:58 de excalibur
da
„Soluția pentru reducerea cerșetorilor este ca orădenii să nu le mai dea bani. Dacă n-ar mai primi niciun leu, n-ar mai veni în Oradea”, spune primarul Florin Birta. E simplu = amendati oradenii care dau bani la cersetori ."Așa, putem cel mult să-i dăm o amendă”, povestește polițistul.Sancțiunea variază între 100 lei și 500 lei, iar plătită la jumătate din minim coboară la 50 lei. " Dati-le aceste amenzi nu la cersetori ci la cei care dau bani la cersetori . Un oradean amendat = nu va mai da bani in veci la cersetori plus va povesti la altii = si cersetorii se vor muta in alte orase!
Postat 20 Iulie 2022, 12:02 de richard
Excalibur
Schimba canalul, pune și tu pe Discovery, Animal Planet, nu pune pe Travel ca nu ai tu bani de asa ceva.
Postat 20 Iulie 2022, 11:38 de Sandu2100
ca bine zici...
Vad la TV ca le trece prin cap reducerea cheltuielilot bugetare cu 10%. Acuma, cind Ciuca a calculat o crestere economica de 5% ? [ https://www.bursa.ro/nicolae-ciuca-prognoza-de-crestere-economica-a-bancii-mondiale-la-o-medie-anuala-de-5-2-procente-pentru-perioada-2022-2030-48760742 ]
Postat 20 Iulie 2022, 11:20 de excalibur
Bine ne zice birtasul!
„Soluția pentru reducerea cerșetorilor este ca orădenii să nu le mai dea bani. Dacă n-ar mai primi niciun leu, n-ar mai veni în Oradea”, spune primarul Florin Birta. Concluzia: pt. a reduce numarul trantorilor (tot niste cersetori, dar cu carte de munca!) din primarie+anexe, e suficient sa nu platim taxe/biruri catre bugetul local.
Postat 20 Iulie 2022, 09:35 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON