URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2024, 16:34

Innovations Days | Educație și implicare activă – soluția propusă de studenți pentru creșterea biodiversității în campusul Universității din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor” a fost tema clusterului 6 care s-a derulat la ediția din luna aprilie a Innovation Days, parte a EU GREEN Entrepreneurship Journey, la Facultatea de Informatică și Științe din cadrul Universității din Oradea. Având-o ca mentor pe prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, nouă studenți, masteranzi și doctoranzi de la departamentul de Biologie al Facultății de Informatică și Științe au propus metode inovatoare pentru rezolvarea a trei provocări: creșterea biodiversității, stoparea dezvoltării explozive a speciilor invazive de plante și îmbunătățirea rezistenței climatice în campus.

Unul dintre proiectele prezentate de tineri - „Embrace biodiversity, raising biodiversity in campus” - a avut ca scop creșterea biodiversității în campus prin educație și acțiune comunitară.

„Ideea principală a proiectului nostru a fost ca bioversitatea din campusul Universității din Oradea să fie îmbogățită prin plantarea unor plante autohtone și prin crearea unor condiții favorabile pentru anumite grupuri de animale, ca de exemplu căsuțe pentru păsări”, a explicat Réka-Dorottya Pantya, master anul I la Facultatea de Informatică și Științe, specializarea biodiversitatea și monitorizarea ecosistemelor.

În opinia studenților, masteranzilor și doctoranzilor implicați în proiect, soluția propusă duce la crearea unor habitate favorabile pentru dezvoltarea faunei și are și un scop educativ, oferind informații despre importanța biodiversității.

„Impactul creat de soluția noastră ar fi o floră și faună bogată în specii, deci o biodiversitate mare în campusul universității”, a precizat studenta Réka-Dorottya Pantya.

„Ce am propus noi combină în mod eficient educația, implicarea activă și acțiunile practice pentru a proteja mediul și a crește conștientizarea în comunitatea noastră despre importanța biodiversității. Mi-a plăcut să văd oamenii implicându-se direct, comunicând și accesând informații noi, luând astfel măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător”, a completat Răzvan Florin Popa, doctorand în domeniul Biologiei, anul I.

Coduri QR pentru copaci și locuri de recreere pe iarbă

În cadrul clusterului, studenții au discutat cu colegi din Suedia și Polonia și au venit cu idei precum amenajarea unor hoteluri pentru insecte, care să servească drept loc de iernare pentru acestea ori grădini de ciuperci și plante aromatice.

„Prin educație și prin implicare activă, putem crește biodiversitatea. Impactul nu poate fi decât unul pozitiv, pentru că fără biodiversitate planeta nu poate supraviețui. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am lucrat în echipă și am aflat multe lucruri noi din conversațiile purtate cu colegii și mentorii”, a spus Ariana Manole, studentă în anul I la Facultatea de Informatică și Științe, specializarea Biologie.

Tinerii implicați în Clusterul 6 au venit cu ideea amplasării unor coduri QR pe copacii din campusul universității orădene și posibilitatea ca, prin folosirea unei aplicații care să „citească” aceste coduri, utilizatorii să afle toate informațiile despre arbori. „Au propus ca aplicația să ofere și posibilitatea de a informa administrația campusului în cazul în care apar pericole. Dacă studenții observă că sunt pomi care pot fi doborâți de o furtună ori ramuri care pot cădea, să poată semnala administrației prin aplicație”, a explicat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa (foto centru), directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe din Oradea.

O altă propunere a vizat amenajarea unor locuri de recreere pe iarbă și amplasarea în campus a unui mobilier din materiale naturale. „De multe ori, când e vreme bună, studenții stau în jurul lacului și li s-a părut că nu au destul de multe locuri în care să se adune pentru a putea socializa”, a detaliat profesoara Diana Cupșa.

Studenții doresc ca ideile lor să fie cuprinse într-un pachet de servicii, de care să poată beneficia firme specializate în întreținerea parcurilor urbane și persoane care vor să își amenajeze grădinile în mod sustenabil.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU Green găsiți aici (media.uoradea.ro).

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON