Şedinţa online a Consiliului Local Oradea s-a desfăşurat vineri într-o atmosferă tensionată, care a culminat cu replici acide aruncate între liberali şi opoziţia PSD.
Procentul de suportabilitate de 8,5%....
Întrunită pentru o formalitate referitoare la aprobarea noilor costuri ale proiectului Termoficare III, şedinţa s-a transformat într-un scandal pe tema gigacaloriei plătite de orădeni.
Certurile au izbucnit după ce consilierul local Adrian Madar (PSD) şi-a reluat teza lansată cu o zi înainte, în conferinţă de presă.
Acesta a cerut conducerii municipalităţii să precizeze expres în material că preţul gigacaloriei plătite de orădeni nu trebuie să depăşească un plafon de suportabilitate pentru ca populaţia să îşi permită să o plătească.
"Aş vrea să fie clar specificată în material decizia pe care o asumă Consiliul Local că politica tarifară se va încadra în limita de 8,5% din venitul unei gospodării, lucru care în actuala formă a materialului pe care ni-l propuneţi nu apare", a cerut Madar.
... agită spiritele în Consiliul Local
Propunerea a fost respinsă de primarul Florin Birta. "Sunteţi într-o gravă eroare şi din nou dezinformaţi", a acuzat primarul.
Birta a recunoscut că Primăria Oradea şi-a asumat acest plafon de suportabilitate în relaţie cu finanţatorul european al proiectelor de reabilitare a reţelelor de termoficare.
Primarul a precizat însă că procentul se calculează, potrivit normativelor, raportat la venitul mediu al populaţiei pe întregul an, nu doar pe lunile de iarnă, cum a apreciat Madar.
Potrivit HG 246 din 2006, invocată de Birta, gradul de suportabilitate a populaţiei a preţului gigacaloriei este de 10% din veniturile medii ale gospodăriei dacă factura anuală este împărţită pe luni şi de 20% dacă se iau în calcul doar lunile de iarnă.
"Aşa am stabilit noi 8,5%, sub limita legală care ne permite un procent mai mare. Conform calculelor făcute de colegii de la Termoficare, în acest moment gradul de suportabilitate mediu calculat pe an (n.r. în Oradea) este de 4,57% pentru anul 2024", a spus Birta.
Altfel spus, dacă doreşte, Consiliul Local Oradea poate dubla fără probleme preţul gigacaloriei facturate orădenilor.
Modalitatea de calcul l-a luat prin surprindere pe PSD-ist. "Adică dumneavoastră calculaţi suportabilitatea costului pe gigacalorie vara, când nu se livrează căldură?!", a protestat uimit Madar.
Dispută pe TVA-ul gigacaloriei
În ciuda lămuririlor, disputele dintre părţi au escaladat în loc să se liniştească. PSD-istul Liviu Sabău Popa, colegul lui Madar, care a intrat în şedinţă, pe telefon, din maşină, a acuzat municipalitatea că "umflă" factura de încălzire a orădenilor.
"Există o Hotărâre de Guvern care prevede reducerea TVA-ului la 5% în perioada de iarnă. În anexa la material aţi calculat TVA-ul la 19% (n.r. - ca vara). Din start nu vom vota acest material pentru că nu respectă legislaţia", a susținut consilierul.
Acesta a afirmat că municipalitatea şi-a făcut un obicei din a ignora reducerea TVA-ului. "Avem, din păcate, experienţa neplăcută în care aţi votat tariful cu TVA cu tot şi, în loc să daţi populaţiei reducerea de 14%, aţi băgat mâna în buzunarul lor (al oamenilor -n.r.)", a acuzat Sabău Popa.
Primarul Florin Birta a desfiinţat şi această acuzaţie. "Vorbiţi fără să ştiţi. (...) Iarna trecută TVA-ul a fost de 5%, pe perioada de vară s-a făcut 19%, diferenţa de 14% fiind preluată în subvenţia pe care a acordat-o Primăria Oradea fără să mai modifice preţul gigacaloriei", a explicat Birta.
Edilul a arătat că, odată început sezonul rece, Termoficare calculează din nou la 5% TVA-ul pentru gigacaloria facturată populaţiei.
"Închideţi-i microfonul!"
Explicaţiile primarului nu l-au liniştit însă pe PSD-ist. "Aveţi TVA de 19% în material", a protestat Sabău Popa. Intervenţia repetată a consilierului, fără a cere dreptul la cuvânt, a determinat-o pe consiliera locală Camelia Buhaş, preşedintele de şedinţă, să ceară măsuri fără precedent. "Închideţi-i microfonul!", le-a cerut liberala angajaţilor serviciului tehnic.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Buhaş i-a spus PSD-istului să tacă. "Dacă nu doriţi, puteţi să nu votaţi materialul, dar vă rog să nu mai vorbiţi fără să vă dau cuvântul", spus preşedinta.
Social-democratul nu s-a lăsat potolit. "Nu-mi faceţi dumneavoastră reguli", a protestat acesta.
Cum Adrian Madar a cerut asistenţei să îi permită PSD-istului să îşi prezinte poziţia, Sabău Popa şi-a păstrat dreptul la microfon doar pentru a remarca ironic. "Nu se poate (n.r. - să vorbesc liber) pentru că trebuie să fii doar din PNL ca să poţi zice ceva", a comentat el.
(Doar) cu votul liberalilor...
În final, după aproape 20 de minute de dispute, din cele circa 30 de minute cât a durat şedinţa de online, Hotărârea de Consiliu Local, care era doar o formalitate pentru ca municipalitatea să poată amâna pentru anul viitor reabilitarea punctelor termice cuprinse în proiectul Termoficare III care se încheie în decembrie, a fost votată cu votul exclusiv al liberalilor.
PSD-iștii s-au opus pe fondul disputelor cu liberalii pe tema preţului gigacaloriei, iar reprezentanţii UDMR au votat "împotrivă" pentru că au primit documentaţia în ultima clipă.
"Azi dimineaţă, când a fost convocată această şedinţă, ne-aţi trimis un material de 20 de pagini şi înainte de şedinţă, cu 10 minute, au apărut încă 350 de pagini. Probabil că foarte mulţi (n.r. - consilieri) nu le-au citit. Vreau să îl respect pe domnul director (n.r. - Marius Moş, șeful DMPFI, iniţiatorul proiectului) şi măcar să şi citesc ce ne trimite, dar nu am apucat", a explicat liderul grupului UDMR, Szábo József.
Pentru acest sfârşit de an, municipalitatea orădeană are în pregătire cel puţin două şedinţe de Consiliu Local în care aleşii vor fi chemaţi să aprobe diferite materiale legate de proiectele europene. Cum se vede, se anunţă agitate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.