URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2022, 11:21

Încet cu trotineta! Care sunt locurile unde poţi parca o trotinetă electrică în Oradea, fără să iei amendă

Încet cu trotineta! Care sunt locurile unde poţi parca o trotinetă electrică în Oradea, fără să iei amendă TROTOR. Trotinetele OTL vor fi scoase iar, în această primăvară, în oraş. Ele pot fi folosite cu aplicaţia "TrotOR", prin care utilizatorii plătesc şi costul închirierii: 2 lei pornirea şi 12 lei ora de plimbare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu venirea primăverii, străzile oraşului se vor umple iar de orădeni care circulă pe trotinete electrice. Mijloace de transport nepoluante, ele reprezintă o soluţie eficientă de deplasare în oraş, dar pot fi şi periculoase, dacă nu sunt conduse regulamentar.

Complementar cu prevederile din Codul Rutier, Oradea are propriul regulament pentru folosirea trotinetelor electrice, care prevede explicit pe unde pot circula aceste vehicule, dar şi unde este interzisă parcarea lor.

Încet prin centru

Votat joia trecută de Consiliul Local Oradea, regulamentul local privind circulaţia cu trotinete electrice prevede că utilizatorii acestora trebuie să aibă cel puţin 14 ani şi să circule pe şosea, pe banda întâi, cu excepţia zonelor unde sunt amenajate piste pentru biciclişti, situaţie în care trebuie să le folosească pe acestea. 

De asemenea, "trotinetiştii" pot urca pe trotuare doar dacă acolo este desenată o pistă pentru biciclete, dar şi pe aleile din parcuri, dacă nu încurcă pietonii. 
Viteza maximă cu care trotinetele electrice pot circula în Oradea este de 25 km/h. Excepţie fac pieţele Unirii şi Ferdinand, şi zona podului Sf. Ladislau, unde viteza maximă admisă este de 10 km/h.

Nu pe spaţii verzi

Regulamentul prevede şi locurile unde trotinetele nu pot staţiona şi nici nu pot fi parcate: pe carosabil, în staţiile de transport public, în staţiile pentru taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi sau în zona accesurilor auto. În schimb, ele pot fi lăsate pe trotuare, dacă rămâne suficient loc pentru pietoni. 

Deocamdată, în Oradea există un singur operator care are o flotă de trotinete disponibile pentru închiriere, OTL, dar regulamentul creează un cadru şi pentru alte firme. Concret, ele vor putea amplasa vehicule în oraş doar cu acordul Primăriei şi sunt obligate să le ridice în maximum 120 de minute, dacă au fost parcate ilegal de utilizatori. 

Regulamentul nu ar fi complet fără amenzi: încălcarea regulilor de circulaţie sau de staţionare va fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali. Aşadar, indiferent pe câte roţi ieşiţi în oraş, conduceţi prudent!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON