URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 18:26

Încălzire cu scandal. Prețul gigacaloriei a aprins spiritele în Consiliul Local Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prețul gigacaloriei furnizate populației de către societatea Termoficare a aprins spiritele în ședința de miercuri a Consiliului Local Oradea.

Consiliul Local Oradea a fost chemat să aprobe noile tarife de producție și vânzare a gigacaloriei produse de societatea Termoficare către consumatori, persoane fizice și juridice.

Chiar dacă tariful de producție va scădea cu 9,51% pe gigacaloria furnizată consumatorilor racordați în sistemul de distribuție, cum sunt cei de la blocuri, aceștia vor plăti în continuare tot 397 lei pe gigacalorie.

„Suntem în situația în care prețul de producție al gigacaloriei estimat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei scade cu circa 10 procente, de la 527 lei la 477 lei. Decizia pe care executivul o supune aprobării este de a păstra prețul 397 lei pe gigacalorie și de a reduce subvenția pe care bugetul local o acordă la Termoficare”, a explicat primarul Florin Birta în conferința de presă care a precedat ședința în plen.

După cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanții municipalității au luat această decizie după ce în primăvară, când TVA-ul pentru agentul termic a crescut pentru perioada aprilie - octombrie de la 5% la 19%, municipalitatea ales să acopere diferența de preț prin subvenție de la bugetul local.

„Atunci am hotărât să nu creștem gigacaloria plătită de populație, să rămână la același tarif, și să mărim subvenția noastră pe gigacalorie. Acum vom mai reduce din această subvenție”, a explicat Birta.

Primarul a arătat că, având în vedere liberalizarea prețului la gaz, care a scumpit costurile de producție a gigacaloriei, costurile bugetului cu subvenția la încălzire au crescut de la circa 21,4 milioane lei în 2018 la 38,4 milioane lei în 2024, cu un vârf de 40,5 milioane lei în 2022 (foto jos).

„Scăderea să o simtă și orădenii”

Dezbaterile s-au lăsat însă cu scandal în ședința de miercuri a Consiliului Local Oradea.

Social-democratul Liviu Sabău Popa (în imaginea principală) a cerut pe de o parte ca organizațiile neguvernamentale, cu activitate socială, să beneficieze de un tarif la gigacalorie preferențial, similar celui pentru consumatorii casnici și nu la nivelul prețului, mult mai mare, plătit de firme.

Pe de altă parte, acesta a cerut ca și populația, nu doar bugetul local, să simtă proporțional, la buzunar, reducerea prețului de producție al gigacaloriei.

„O reducere semnificativă a prețului ar trebui să fie resimțită și de orădeni”, a cerut Liviu Sabău Popa.

În replică, primarul Florin Birta a explicat că scopul municipalității este să mențină un preț suportabil pentru populație.

„Deși avem cea mai mică subvenție la gigacalorie (n.r. - 80 lei în prezent), nu mai veniți cu aceeași paradigmă că avem cel mai scump preț la termoficare (n.r. - 397 lei). Populația plătește pe gigacalorie 448 lei în Craiova, 448 lei în Cluj, 398 lei în Arad și 484 lei în Timișoara. Bucureștiul, unde acum un an și jumătate prețul gigacaloriei a fost la 180 lei, l-a ridicat la 393 lei și îl va mai majora”, a spus Birta (foto jos).

Certuri pe luarea de cuvânt

Explicațiile primarului au fost insuficiente pentru consilierul Liviu Sabău Popa. Mai mult, pentru că președintele de ședință, liberalul Teofil Filimon (foto jos), a cerut să se treacă la vot, social-democratul i-a cerut să îi dea cuvântul.

Pentru că Filimon a refuzat, Sabău Popa a explodat. „Nici cuvântul nu mai avem voie să îl luăm în Consiliul Local...”, a protestat PSD-istul.

Replica primarului Birta, care i-a spus consilierului că și-a formulat deja propunerile, nu a făcut decât să îl enerveze. „Este prima dată în 8 ani când cineva nu dă cuvântul unui consilier local”, a protestat pe un ton ridicat Sabău Popa.

Pentru că acesta a continuat să vocifereze, aruncându-și replici cu consilierii liberali, consilierul local Ioan Tau (PNL), unul dintre decanii de vârstă a Consiliului Local, i-a cerut acestuia să se liniștească.

„Liviu, ajunge”, a cerut Tau. „Ce ajunge?! Acum trebuie să îmi cer voie și când vreau să beau apă?!”, a protestat Sabău Popa.

„Nu e o propunere rea...”

Social-democratul s-a mai calmat după ce președintele de ședință Teofil Filimon a anunțat că va supune la vot cele două propuneri pe care le-a formulat.

Solicitările lui Liviu Sabău Popa au fost respinse, însă, prin vot, acestea întrunind doar voturile opoziției PSD și UDMR.

Astfel, noile tarife ale gigacaloriei au fost aprobate cu votul consilierilor locali ai PNL, care sunt majoritari. Cu toate acestea, primarul Florin Birta a promis că va ține cont de propunerea PSD-istului.

„În ceea ce privește prețul pe gigacalorie plătit de ONG-uri va trebui să mai discutăm. Nu este o propunere rea. Vom face o distincție între categoriile de consumatori și vom reveni într-o ședință ulterioară”, a promis Birta.

Noile tarife ale gigacaloriei adoptate miercuri vor fi valabile în perioada 1 iulie – 31 octombrie. În sezonul rece, când TVA-ul aplicat la gigacalorie va scădea din nou de la 19% la 5%, acestea vor fi supuse din nou votului Consiliului Local. Atunci se va vedea și sub ce formă...

Vezi mai jos Hotărârea de Consiliu Local privind noile prețuri ale energiei termice în Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Gargară ca la PSD.
Măi, politrucilor socio-democrați, în cazul acesta edilii liberali au dreptate, chiar dacă nu cu totul pentru că și ei sunt tot urmași de comuniști și securiști cu mintea la slănină. Începând cu 2025, afică oeste câteva luni doar, se elimină obligatoriu toate subvențiile pentru utilități, începând cu termia în sistem centralizat. Așadar, etapizarea prin reducerea acestei subvenții la Gcal este foarte bună. Rămâne doar o problemă apoi de rezolvat, după orice principiu al economiei de piață, respectiv egalizarea tarifului. Pentru că de la "poarta" CET-ului, indiferent că-i vorba de persoane fizice sau agenți economici, tariful trebuie să fie același, având în vedere că nu există diferențe la prețul de producție, ci doar la nivelul administrativ la care liberalii birtinezi s-au putut întinde.
Postat 01 August 2024, 07:27 de KP
shapoi
lasa-i sa o creasca la anu' la 500 , sa traieste si gurile la familiile si gobii lor la bardidu de la cormaci , ca munceste greu , speram sa se rascoale viniturilii din blocurilii de betoanele anvelopatele in bolistiren care ajunge sa sencalzaca cu copacii taiati din oras si la taiat arbustii de pe mal de cris si sa mance cirighelilii ...:-)
Postat 01 August 2024, 04:57 de sodelica
::::))))))
Ultima suflare a lui SABĂU :::))
Postat 01 August 2024, 00:05 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON