URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2023, 10:22

Încă un incendiu cauzat de coșul de fum în Bihor: Acoperișul unei case din Gălășeni s-a făcut scrum

Încă un incendiu cauzat de coșul de fum în Bihor: Acoperișul unei case din Gălășeni s-a făcut scrum foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coșurile de fum necurățate sau neprotejate suficient fac tot mai multe pagube în Bihor. Acoperișul unei case din localitatea Gălășeni, comuna Măgești, s-a făcut scrum marți seară.

Focul a fost anunțat la 112 în jurul orei 21.15, la caz intervenind pompierii militari din cadrul Stației Aleșd.

„Echipajele au constatat că arderea se manifesta violent la nivelul întregului acoperiș, existând riscul propagării incendiului la camere și la alte trei clădiri din apropiere.

Incendiul a fost stins în aproximativ 20 de minute, echipajele de pompieri împiedicând extinderea flăcărilor la încăperile casei, la două anexe și la locuința învecinată, reușind astfel să salveze bunuri de o valoare semnificativă”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor.

Cercetările făcute de pompieri la fața locului au arătat că cel mai probabil incendiul a fost provocat de un burlan metalic de evacuare a fumului, neprotejat termic față de materialele combustibile, acesta fiind lipit de elemente din lemn din structura acoperișului.

Au ars acoperișul casei și bunuri depozitate în pod.

Nu au existat persoane rănite.

Atenție la coșurile de fum!

În acest context, pompierii le reamintesc cetățenilor că în această perioadă a anului cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coșurilor de fum față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.  

Pentru a preîntâmpina dezastrele, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.

„În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile”, arată ISU.

Totodată, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON