URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2022, 17:42

Încă puteți cere! Orădenii mai au patru zile pentru a propune Primăriei proiectele pe care le doresc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii mai au la dispoziție patru zile pentru a propune municipalității proiectele cu bugetare participativă pe care le doresc implementate.

Cereți acum!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până miercuri, la prânz, pe platforma activ.oradea.ro au fost depuse 45 de proiecte.

„Mai sunt patru zile în care orădenii care doresc să se implice activ și să propună proiecte menite să îmbunătățească condițiile de trai în cartierul lor, le mai pot înscrie în programul de bugetare participativă. Nu mai puțin de 43 de proiecte au fost depuse până acum pe platforma online - activ.oradea.ro”, a transmis Primăria.

Printre altele, orădenii au cerut: amplasarea de panouri fotovoltaice deasupra băncilor pentru odihnă din noile parcuri, digitalizarea grădinii zoologice pentru a ușura accesul vizitatorilor la informație, amenajarea unui parc de aventură și escaladă, de terenuri de beach volei pe malul Crișului Repede sau de mese de tenis în aer liber.

Orădenii au mai propus achiziționarea unei mașini de transplantare a arborilor maturi, separare a benzilor de circulație, amenajarea unui spațiu pentru concerte sau evenimente de familie, înființarea de stații de încărcare a mașinilor electrice și altele.

Pregătiri de vot

După cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul campaniei de bugetare participativă din anul 2022 se ridică la 1,5 milioane lei cu limitarea fiecărui proiect la o finanțare de maximum 100.000 lei pentru a putea fi implementat mai repede.

Pentru a putea intra în procedura de selecţie, proiectele vor trebui să fie de interes local, să poată fi asimilate unei investiţii publice care vizează domeniul public şi să se refere la dotări, modernizări ori reparaţii ale bunurilor aflate în proprietatea publică.

În plus, acestea vor trebui să fie delimitate zonal, să nu fie incompatibile cu planurile municipalităţii pentru amplasamentul vizat şi să se încadreze în buget.

Potrivit calendarului stabilit de municipalitate, orădenii vor putea depune proiecte până pe 19 iunie.

Ulterior, propunerile orădenilor vor fi analizate până pe 3 iulie, după care în intervalul 4 iulie - 4 septembrie vor fi supuse votului online, iar în perioada 5 - 25 septembrie va avea loc etapa votului cu urnă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu ma asteptam la atatea proiecte interesante
de vazut insa cate vor fi eliminate ca fiind peste buget, dar doc pentru paddle/kayak pe cris, masina de transplantat copaci, beach-volei pe malul crisului, banci cu panouri solare si priza + incarcator USB, digitalizarea Zoo, captarea apei de ploaie pentru irigatii, dar totusi raman sceptic cate din ele vor fi declarate eligible de primarie si cate nu, dat fiind ca lumea cere si parcari, telegondole, noi parcuri...
Postat 15 Iunie 2022, 21:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON