URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2024, 08:09

În Ţara Soarelui Răsare: După ce a studiat la o universitate din Tokio, o orădeancă face carieră de top în Japonia, o lume total diferită (FOTO)

În Ţara Soarelui Răsare: După ce a studiat la o universitate din Tokio, o orădeancă face carieră de top în Japonia, o lume total diferită (FOTO) ACASĂ. Anda Ungur se simte în Japonia acasă. „Japonezii sunt distanţi şi mulţi au idei preconcepute, consideră că străinii nu le pot respecta regulile. Şi eu m-am simţit mult timp singură şi respinsă, dar acum mi-e bine”, spune ea. De altfel, îmbrăcată în chimonoul tradiţional la absolvirea facultăţii, arăta deja ca o japoneză veritabilă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anda locuieşte de 5 ani într-o ţară în care regulile se respectă fără tocmeală, iar educaţia şi munca sunt un adevărat cult, „lucrul bine făcut” însemnând responsabilitate, organizare, eficienţă şi performanţă.

„Mi-a plăcut că aici nimeni nu îmi spune că e ciudat să te străduieşti”, spune orădeanca de 24 de ani. Fascinată din copilărie de limba şi tradiţiile japoneze, după terminarea liceului, Anda a câştigat o bursă de studii din partea guvernului de la Tokyo, iar acum e convinsă că a ajuns... acasă.

„Mă considerau ciudată”

De mic copil, Anda a fost captivată de cultura și civilizația japoneză, de frumuseţea sakurei, a gheișelor şi a templelor. A început să studieze limba japoneză la 13 ani, din pasiune. Întâi singură, dar apoi, văzând-o atât de hotărâtă, părinţii au cerut sprijinul unor profesori. La 15 ani, era deja admisă la examenul de atestare a cunoştințelor de limba japoneză de nivel M2, iar la 17 ani şi pentru M1, considerat cel mai avansat, M5 fiind cel mai uşor nivel.

„Mie îmi plăcea să învăţ, aşa, în general. Îmi plăcea nu doar japoneza, ci şi engleza, matematica. Am şi avut de tras pentru asta, căci copiii mă considerau o ciudată. Chiar şi mama îmi spunea să mai ies, iar eu mă revoltam. Voiam să învăţ”, povesteşte tânăra.

În 2018, când a absolvit Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, a considerat firesc să-şi urmeze în continuare pasiunea. S-a înscris la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj şi la Universitatea din Bucureşti, singurele care au secţii de limbă şi literatură japoneză, fiind admisă la ambele. În final, a ales Universitatea din Bucureşti.

În paralel, însă, a aplicat şi pentru o bursă oferită de statul nipon, prin Ambasada din România, pentru a-şi continua studiile la o universitate din Japonia. „Au fost examene de japoneză, matematică şi engleză, apoi şi un interviu. Am fost singura care a obţinut bursa în acel an. M-au sunat în decembrie 2018, când eram deja studentă în Capitală, dar n-a fost greu să mă decid. Cum în Japonia anul şcolar începe în aprilie, am hotărât s-o iau de la capăt acolo”, zice Anda.

Studenţie la… muncă

Aşa a început marea ei aventură. S-a înscris la Facultatea de Economie şi Management a uneia dintre universităţile publice de top, Hitotsubashi din Tokio. Bursa îi acoperea integral costurile de şcolarizare, dar şi cheltuielile pentru mâncare, cazare și utilităţi, aşa că ar fi putut sta, comod, în cămin, pe parcursul celor 4 ani de facultate. A vrut, însă, să se susţină singură, aşa că s-a mutat în chirie şi s-a angajat, lucrând part-time ca traducătoare la Ambasada României şi ca profesoară de limba engleză la o şcoală privată.

„În Japonia profesorii de la şcolile de stat nu pot să-şi pregătească elevii suplimentar, este interzis. Pentru asta există unităţi de învăţământ private, unde copiii merg după program. Unii fac pregătire de la vârste fragede, ca să aibă un avantaj şi să ajungă la şcoli mai bune. Am avut un elev de 4 ani care dimineaţa mergea la grădiniţă, apoi avea alte cursuri, iar seara venea să facă engleză, de trei ori pe săptămână. Câteodată era atât de obosit încât adormea la oră”, îşi amintește tânăra.

În anul trei, când studenţii japonezi sunt obligaţi să-şi caute serviciu pentru a avea siguranţa că la absolvire au un loc de muncă, Anda a aplicat pentru un post la PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari companii de consultanță și audit din lume, prezentă în 155 de țări, cu peste 280.000 de angajaţi specializaţi în servicii de audit, consultanţă fiscală şi pentru afaceri. „Au fost 30.000 de candidaţi pentru circa 1.000 de posturi scoase la concurs, iar eu am fost printre cei acceptaţi”, zice ea.

Munca e pasiune

Anul trecut, după absolvirea facultății, Anda a rămas în Japonia, angajată la PwC ca auditor financiar debutant specializat pe companii financiar-bancare. Poate părea dificil, dar vorbeşte cu atâta pasiune despre legi, cifre de afaceri, corectitudine financiară, solvabilitate, încât se simte cât de mult îi place ce face. „Aici nu îmi spune nimeni că sunt ciudată pentru că mă străduiesc, pentru că rămân de multe ori peste program să-mi termin treaba.  Fiecare îşi vede de treaba lui, colaborăm, ajut şi sunt ajutată la nevoie”, spune ea.

Salariul de 400.000 yeni japonezi (circa 12.000 lei) este unul decent, deşi recesiunea nu a ocolit nici economia Japoniei, iar preţurile încep să crească atât la servicii, cât şi la produsele de consum. Ca urmare, îşi drămuieşte cu grijă banii. O treime se duc pe chirie şi utilităţi, o altă treime pentru mâncare şi abonamentul de tren cu care face zilnic naveta câte o oră dus și o oră întors, şi are grijă să păstreze ceva şi pentru eventuale urgenţe. „De pildă, pentru medic. Aici statul decontează numai 70% din valoarea serviciilor medicale, restul îl plăteşti tu”, dă ea un exemplu.

O lume a bărbaților

În România, pe aceeaşi poziţie ar câştiga mai bine şi admite că de-a lungul şederii departe de casă s-a luptat cu numeroase frustrări, cu singurătatea şi cu dorul de părinţi. O deranjează, de pildă, că în Japonia este o lume a bărbaților, care sunt mai bine plătiţi şi pot avansa mult mai uşor în funcţii de conducere, dar şi că există cutume care în alte părţi ar fi inacceptabile.

Dacă la firmele străine, cum e cea unde e angajată, programul este flexibil și nu sunt reguli vestimentare, iar după program angajații sunt liberi, în firmele japoneze unele cerinţe sunt de neînţeles. „Sunt companii unde femeile trebuie să se fardeze, pentru că cearcănele și oboseala trebuie mascate. Se consideră lipsă de respect faţă de clienţi şi că poate afecta activitatea firmei. În plus, la unele firme angajaţii au obligaţia ca în fiecare vineri să iasă în grup, să-şi distreze şefii. Oamenii se pregătesc din timp, fac chetă, merg cu câteva zile înainte la restaurant ca să aranjeze locurile la mese, așa încât, dacă X şi Y nu se înţeleg, să nu stea aproape unul de altul, iar şeful să aibă cel mai bun loc și o privelişte frumoasă”, povesteşte ea.

Vrea să rămână

Cu toate acestea, Anda e hotărâtă să rămână. Îi place mâncarea japoneză, adoră curăţenia, simţul civic al oamenilor, punctualitatea, politețea, grija japonezilor față de natură, dar şi cea a autorităţilor faţă de locuitori. „În Japonia există puţine coşuri de gunoi pe străzi. Ambalajele le duci acasă. Nu se fumează decât în locuri amenajate. În fiecare oraş, la orele când copiii ies de la şcoală, sunt anunţuri pentru şoferi, să conducă cu prudenţă. Pe toate străzile sunt benzi ajutătoare pentru nevăzători, în staţiile pentru mijloacele de transport persoanele cu dizabilităţi primesc ajutor să urce şi să coboare”, povesteşte ea.

Până la 24 de ani, Japonia a învăţat-o să trateze problemele cu responsabilitate, dar şi să pună pasiune în tot ce face, chiar şi în cele mai mărunte sarcini. Tot aici a învăţat că barierele culturale pot fi îndepărtate şi şi-a întâlnit marea iubire. Ceea ce a început, așadar, ca o aventură, s-a transformat într-o relaţie de durată. Iar Andei îi place să lucreze sub presiune, aşa că va răzbi...


VIAȚĂ AGITATĂ
Durerile se reprimă

Cel mai greu i-a fost orădencei să se obişnuiască cu personalitatea rigidă a japonezilor, educaţi încă din copilărie să nu îşi exprime public nici afecţiunea, nici supărările, dezamăgirea sau mânia. S-a lovit de această problemă inclusiv în relaţia cu prietenul ei, care este japonez. „Suntem împreună încă din primul an de facultate. Nu spunea niciodată dacă îl supără ceva, dacă îi place sau nu. Am fost mult timp supărată, dar cu timpul mi-a trecut”, spune Anda.

De altfel, reprimarea frustrărilor generează numeroase tragedii, Japonia având una dintre cele mai mari rate de sinucideri din lume. „Viaţa e agitată şi stresantă, mai ales în Tokyo (unde locuiește și în prezent - n.r.). Oamenii muncesc mult, sunt obosiţi, cei care au probleme le ţin reprimate. Se ajunge la depresii, la probleme grave, sinucideri... În staţiile de metrou sunt peste tot panouri de protecţie, tocmai pentru ca cei cu gânduri negre să nu se poată arunca sub tren”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Riviera
Nici in Americi (ma refer la nativii din Americi), nu le tine judeo-hrestinilor cu vrajeala. Judeo-musulmanii incearca sa se impuna acum dar tot fara succes. Majoritatea nativilor din Americi resping hotarati aceste religii. Este inca vie in memoria lor colectiva, modul brutal prin care s-a incercat "hrestinarea" stramosilor lor. Nu s-a intamplat cu foarte mult timp in urma. Dogma judeo-hrestina nu a reusit sa spele creieri bastinasilor. Ei au credinta lor in Manitou, iar in traditiile lor se vorbeste despre oameni veniti din stele (extraterestri).
Postat 17 August 2024, 17:16 de TheSolarConnection
Tara Soarelui Rasare
Ce religie au japonezii ? Tot secte d'astea crestine, sau judeo-crestine, ori cum isi mai zic (cu origini in Orientul Mijlociu), si care pretind ca sunt "buricul" Pamantului ? Dilii sectanti asa zis judeo-crestini imbecilizati, intoleranti, extremisti sunt la putere ? NU sunt astia la ciolan in Japonia ? Nu se poate! Pai, extremistii astia sustin ca fara ei si fara zeul lor, "sfintii" lor nu creste un fir de iarba! Nu sunt extremistii astia care se pretind detinatorii adevarului absolut si ca fara ei, extremistii escroci intermediari, fara cladirile lor (biserici, adunari), nu ai nici o sansa, nici pe lumea asta si nici pe lumea "ailalta" ??? Extremsitii aia care iti turuie ca fara "cartea cartilor" plina de minciuni si aberatii, esti pierdut. Nu se poate! Pai, exista viata si fara nemernicii astia cu minciunile si cu propaganda lor ? Nu e adevrat asa ceva! Lasand gluma la o parte, in Japonia religia majoritara este Shintoism-ul, religia strabunilor lor. Budhism-ul, tot o religie din extremul orient, acopera un procent de 46.4%. Si acum "ghici ce?". Astia cu sectele judeo-crestine reprezinta 1% (unu la suta!). Eh, n-au reusit sa-i "crestineze" si pe salbaticii japonezi, care triesc ca vai de capul lor. Treaba e ca Japonia nu le-a tinut propagandistilor crstini, cu prosteala, sau cu forta, asa cum au facut prin alte parti. Si inca ceva, "ghiciti ce?" Nu exista nici musulmani cu legea "suprema", "sharia", (alti detinatori ai adevarului absolut)! Bietii japonezi, care traiesc ca vai de capul lor, si fara nici o spiritualitate (asa pretind escrocii extremisti propagandisti crestini si musulmani, ca cei care nu au religia lor crestina, sau religia musulmana, in cazul musulmanilor, nu au spiritualitate!!!!
Postat 17 August 2024, 05:45 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON