URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Ianuarie 2024, 19:01

În siguranță pe internet. Sfaturi și instrumente pentru protejarea datelor online

În siguranță pe internet. Sfaturi și instrumente pentru protejarea datelor online Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat vineri pe pagina de Facebook câteva sfaturi pentru a evita site-urile frauduloase și a naviga în siguranță pe internet. Avertismentele vin în contextul în care sunt reclamate din ce în ce mai multe infracțiuni cibernetice.

Specialiştii DNSC spun că un prim pas în protejarea datelor ar fi verificarea adresei site-ului înainte de a da clic pe un link. Site-urile legitime au adrese clare şi autentice, în timp ce cele frauduloase pot conţine caractere neobişnuite sau erori de scriere. 

Totodată, sistemul de operare, browser-ul şi programele antivirus trebuie să fie mereu actualizate. Actualizările includ adesea patch-uri de securitate esenţiale, sporind astfel rezistenţa la atacuri cibernetice.

Educaţia permanentă în domeniul fraudelor online este importantă, astfel că specialiştii recomandă o informare continuă asupra metodelor de fraudă şi a tacticile infractorilor cibernetici, pentru o protecţie eficientă.

DNSC a compilat și o listă de instrumente gratuite care pot fi folosite pentru a navigarea în siguranţă pe internet. Printre acestea se numără site-uri unde se poate verifica dacă un link, un ataşament sau un magazin onine este sigur pentru a fi accesat.

"Să nu uităm nicio clipă cât de ingenioşi şi atenţi la detalii sunt infractorii cibernetici, apelând astfel la diverse tactici de a compune recenzii de pe conturi false sau chiar de a răspunde la numerele de contact furnizate pe site pentru a vă asigura că sunteţi pe mâini bune”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

La sfârşitul anului trecut, DNSC semnala un val de tentative de fraudă propagate prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. În acest caz utilizatorii primeau diverse mesaje de tipul "Apreciază postarea pentru bani".

Prin intermediul aplicaţiei Telegram victimele erau determinate să dezvăluie date private şi să investească bani, sub pretextul unor oportunităţi fictive de profit.

Totodată, Poliţia Română a atras atenţia asupra fraudelor online de tipul investment frauds şi a recomandat utilizatorilor, printre altele, atenţie la promisiunile nerealiste sau verificarea cu atenţie a firmei sau platformei prin intermediul căreia urmează fie plasate investiţiile.

Un trilion de dolari

Conform datelor unui raport pentru anul 2023 al Global Anti-Scame Alliance (GASA), organism internaţional de cercetare în domeniul fraudelor cibernetice, doar 59% din populaţia expusă la fraudă online raportează problema. Dintre aceştia, 43% se adresează poliţiei, 25% băncii, 24% se plâng prietenilor şi familiei, iar 23% apelează la site-uri specializate de raportare a escrocheriilor.

Raportul GASA mai arată că majoritatea fraudelor online au vizat utilizatorii de telefon mobil, cu un procent de 61%, iar până în prezent, la nivel mondial, totalul prejudiciilor cauzate de astfel de acţiuni a ajuns la peste 1 trilion de dolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON