URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2023, 11:23

În sfârșit! Județul Bihor nu mai are nicio școală și nicio grădiniță cu latrine în curte (FOTO)

În sfârșit! Județul Bihor nu mai are nicio școală și nicio grădiniță cu latrine în curte (FOTO) Școala din Topa de Sus, comuna Dobrești, are acum toalete în containere amplasate chiar lângă clădirea în care învață elevii și racordate la apă și canalizare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, anul școlar 2023-2024 începe în Bihor cu condiții decente în toate unitățile de învățământ.

Mai precis, după cum a anunțat inspectorul școlar general Horea Abrudan, în județ nu mai există nicio școală și nicio grădiniță care să aibă toalete de tip latrine în curte.

„O veste foarte bună este că, începând cu anul școlar 2023-2024 nu mai există în Bihor unități de învățământ care dețin grupuri sanitare neconforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”, a declarat Abrudan, miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit șefului IȘJ Bihor, ultimele două unități de învățământ care au avut grupuri sanitare neconforme au fost grădinița din Remeți, care din această toamnă nu a mai fost cuprinsă în rețeaua școlară, deci nu mai este folosită de preșcolari, și Școala Gimnazială din Topa de Sus, comuna Dobrești, unde primăria a amenajat grupuri sanitare în containere.

„S-au achiziționat containere cu grupuri sanitare, pentru băieți și fete, cu coridor (n.r. de legătură cu școala) acoperit, astfel încât copiii să nu meargă prin ploaie. Sunt dotate cu apă curentă și au fosă septică”, a explicat inspectorul școlar general.

Anul școlar 2023-2024 debutează în 177 de unități de învățământ cu personalitate juridică din Bihor și într-un total de 750 de clădiri. În unele dintre aceste școli și grădinițe încă se fac lucrări de renovare și de igienizare, a mai spus șeful IȘJ, dar majoritatea șantierelor vor fi închise până luni, când elevii revin în clase.

În schimb, mai există în Bihor și corpuri de clădiri de învățământ care au parte de lucrări de reabilitare ample, iar acestea au determinat schimbări în activitatea didactică.

Potrivit lui Abrudan, în școlile din Săcădat, Copăcel, Pocola și Abrămuț, anumite clase au fost relocate în alte clădiri decât cele cuprinse în rețeaua școlară, clădiri ce urmează să fie verificate de inspectorii școlari.

Pe de altă parte, unitățile de învățământ din Bihor au fost verificate și de o comisie mixtă, inclusiv de către angajații Direcției de Sănătate Publică, la ordinul Prefecturii județului, dar raportul controalelor nu a fost încă finalizat, așa că urmează să fie făcut public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Petre93
Tu ești cu reviste sau frunze ???
Postat 07 Septembrie 2023, 10:36 de Sandu2100
Drop/sandu
Deci sandu alupigus, trebuie sa fim toti ca tine cu buda in curte, comenteaza tu viata satului. Mars in Teleorman daca nu iti place
Postat 07 Septembrie 2023, 09:59 de Petre93
next: cursuri de etica pentru profesori
sa fie oare adevarat? ar fi extraordinar, un lucru cu adevarat de apreciat! *** urmatorul pas: cursuri de etica pentru profesori. contribuiti la educatia corecta a copiilor si opriti meditatiile si banii ilegali care merg in buzunarele lor. ar fi cazul sa se ridice la normalitate si calitatea actului de invatamant!
Postat 06 Septembrie 2023, 21:05 de roger
Bihor primul județul care nu are budă-n curte la scoli
Felicitări Bolojan, aștept cu nerăbdare obligativitatea ca fiecare casă sa aibă budă-n casă, sa nu ne căcăm in ea de casă :::::))))) propaganda nu prea răspunde ::::::))))))
Postat 06 Septembrie 2023, 20:44 de Sandu2100
Bravo ... le-au eliminat pe cele din curte.
În schimb, le-au refăcut sub acoperișul școlii.
Postat 06 Septembrie 2023, 14:07 de KP
Petre93
Alo propaganda, cum nu are toalete publice, Justifică
Postat 06 Septembrie 2023, 12:10 de Sandu2100
Excelent
Bine ca Oradea nu mai are toalete publice
Postat 06 Septembrie 2023, 12:05 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON