URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 10:33

În sfârșit! Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată, cu bani de la CNI (FOTO)

În sfârșit! Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată, cu bani de la CNI (FOTO) Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
În sfârșit! Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată, cu bani de la CNI (FOTO) Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
În sfârșit! Clădirea Facultății de Medicină din Oradea va fi reabilitată, cu bani de la CNI (FOTO) Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre ultimele clădiri-monument din centrul Oradiei, cea a Facultății de Medicină și Farmacie, aflate într-o stare precară, va fi reabilitată.

Lucrările în valoare de 136 milioane lei vor fi finanțate de Compania Națională de Investiții, după cum informează un comunicat transmis vineri de Universitatea din Oradea.

„Valoarea totală a proiectului, realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții „CNI” – SA, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, este de 136.328 mii lei, inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj este de 49.342 mii lei. Contribuția Universității din Oradea la aceste lucrări este de 412 mii lei, inclusiv TVA. Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de doi ani”, se arată în comunicat.

Pe lângă reabilitare, lucrările vor presupune și mansardarea podului clădirii, pentru crearea de noi spații de învățământ. De asemenea, vor fi reabilitate elementele arhitecturale spectaculoase din interior, elementele de tâmplărie vor fi refăcute sau reabilitate conform modelului istoric, iar datorită intervențiilor, la finalul șantierului, sediul FMF va fi și protejat antiseismic.

Decanul FMF, Adrian Maghiar, a făcut anunțul privind demararea investiției joi, la ceremonia de absolvire a generației 2024 a studenților mediciniști orădeni. El le-a mărturisit, cu umor, absolvenților că „pe parcursul ultimilor ani, nu mi-a fost teamă pentru calitatea actului didactic din facultatea noastră, cum m-am temut să nu vă cadă ceva în cap”.

Somptuosul imobil din Piața 1 Decembrie a fost construit în 1894 de către Rimanoczy Kalman jr., găzduind inițial sediul Camerei de Comerț din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Clan Madar: “nu mi-e teama ptr calitatea medicinei la oradea”
Lumea merge la Pelican ca sa fie luat rapid, fara coada si ptr conditii hoteliere mai bune, dar Pelicanul nu iese in evidenta cu specialisti. Maghiarii sunt mai afaceristi buni decat medici exceptionali.
Postat 12 Iulie 2024, 14:00 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON