URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2022, 17:25

În Oradea ar urma să fie ridicate şi deschise o şcoală şi o grădiniţă în limba engleză

În Oradea ar urma să fie ridicate şi deschise o şcoală şi o grădiniţă în limba engleză (foto generic, arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii din Consiliul Județean Bihor a aprobat joi, în unanimitate, documentația de atribuire pentru realizarea unei școli și grădinițe în limba engleză, de către un investitor privat, pe un teren din strada Ceyrat, în vecinătatea viitorului Campus pentru învățământul special.

În limbaj birocratic, hotărârea adoptată de consilierii județeni se numește „Aprobarea documentației de atribuire pentru realizarea obiectivului de investiție Campus școlar cu sistem internațional și național cu predare în limbi străine și în limba română”. În „traducerea” făcută de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în ședința plenară de joi, acesta a explicat că este vorba despre un teren de 8.759 metri pătrați pe care administrația județeană îl deține între Campusul pentru învățământul special și cartierul de blocuri dezvoltat pe strada Ceyrat, teren care va fi scos la licitație pentru un investitor care va avea drept de superficie (folosință) pe o perioadă de 25 de ani, contra unei redevențe anuale, stabilită prin licitația care va porni de la suma de 3 euro/metru pătrat.

Va fi licitație

Motivația construirii unei școli în limba engleză, căci despre această limbă este vorba, în care să fie predate toate materiile, a fost prezentată în documentația aferentă proiectului de hotărâre ca fiind necesitatea „diversificării și dezvoltării sistemelor de învățământ din județ”, dar și necesitatea „unei administrări eficiente pe termen lung a domeniului privat al județului prin atragerea de venituri suplimentare la bugetul județean”, așadar interesul de a încasa bani pentru utilizarea terenului respectiv, dar în acord cu funcțiunea școlară a zonei, stabilită la începerea construirii campusului pentru învățământul special.

Potrivit documentației CJ Bihor, valoarea investiției pe care va trebui s-o facă firma interesată să construiască școala în limba engleză este estimată la 4,3 milioane euro.

În 6 luni după semnarea contractului de superficie (care va avea loc în urma unei licitații), investitorul va trebui să obțină autorizația de construire, iar în 8 luni de la semnarea contractului să înceapă lucrările de construire.

În 15 luni trebuie executat minimum 7% din obiectivul de investiții (adică până la 30 septembrie 2023), ceea ce înseamnă o grădiniță, în etapa a II-a (în cel mult 3 ani) să fie executat 51% din proiect, iar în maximum 5 ani acesta trebuie finalizat integral.

Școală privată... cu sprijin public

Nu este pentru prima oară când Ilie Bolojan promovează inițiative în favoarea unei școli internaționale. În Oradea funcționează deja, din 2017, o școală cu predare în engleză, denumită chiar International School of Oradea (ISO), având ca membri fondatori Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ – Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (care mai are şcoli private în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa), Primăria Oradea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, un ONG înființat tot de ADLO.

Așa cum primarul Bolojan din acea vreme explica, scopul școlii internaționale este să învețe copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului. ISO a primit spații de funcționare în cadrul Colegiului Economic Partenie Cosma, unde funcționează și în prezent.

În plus, Primăria a alocat către ISO locuințe pentru cadrele didactice și a investit, prin ADLO, în amenajarea sălilor de clasă necesare elevilor „internaționali”. În plus, Oradea și-a asumat să suporte financiar școala, hotărârea de consiliu local din acea vreme prevăzând că ADLO va putea deconta pierderi anuale ale ISO între 35.000 și 150.000 de euro.

Investițiile semnificative din bugetul local într-o școală privată, unde și taxele de școlarizare sunt pe măsură, așadar orădenii de rând nu au acces, au determinat la acea vreme consilierii PSD ai Oradiei să critice vehement proiectul. Fără succes, însă, căci „mașinăria liberală” din Consiliul Local Oradea a asigurat voturile necesare. Ulterior, nici Primăria Oradea, nici ADLO nu au comunicat cât au investit și plătit pentru funcționarea ISO.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sandu ...
... tu ar trebui să reiei parcursul de la grădiniță la școală. 10 clase măcar. În limba română, evident.
Postat 03 Aprilie 2022, 09:52 de KP
săndele
Filialele aparțin de biblioteca județeană. Când mai treci pe lângă, înăuntru mușcă, holbează-ți ochii pe placă, scrie clar: Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, Filiala Decebal. De ani de zile perpetuezi prostia, trebuie și să te mândrești cu asta?
Postat 03 Aprilie 2022, 08:35 de User anonimizat
macese
Cel care a postat, a postat BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ DE PE DECEBAL, nu a zis nimic de filială, biblioteca județeană nu e pe Decebal, cum nici pe Dacia nu e. Tu probabil conduci o Dacie cu volan de Reno
Postat 02 Aprilie 2022, 23:45 de Sandu2100
scola in engleza....
F.bine......dar mai repede.....
Postat 02 Aprilie 2022, 14:29 de cosmin5z
KP,
la biblioteca universitatii clujene este o sectie japoneza de zeci de ani. asta in timp ce Sandu nu stie unde-i filiala in Decebal, asta e nivelul…
Postat 02 Aprilie 2022, 13:16 de macese
CrisDumi aka KP
Nu ne interesează limba Chineză sau Rusa
Postat 02 Aprilie 2022, 12:19 de Sandu2100
Omul deștept își face sania în miez de vară.
În câteva țări europene, unde liderii au vedere bună la distanță, încep să se concretizeze școlile cu orientare opțională în limba chineză. Bihorenii au ajuns abia la stadiul educațional din ultimul deceniu al secolului trecut ... și se vor trezi doar după ce clujenii vor avea chiar o facultate de limbi orientale.
Postat 02 Aprilie 2022, 10:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON