URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2024, 17:35

În ce stadiu sunt lucrările la piaţeta de pe strada Independenţei din Oradea (FOTO)

În ce stadiu sunt lucrările la piaţeta de pe strada Independenţei din Oradea (FOTO) (Foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la realizarea piațetei Independenţei din Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de 35%. Se lucrează în aceste zile la realizarea pavajului, cu piatră naturală din granit auriu şi cubeţi de porfir, pe o suprafață totală de 7.600 mp, a transmis vineri Primăria Oradea. 

De asemenea, potrivit comunicatului, au început lucrările şi la amenajarea spaţiilor verzi, cu 500 de arbori, arbuşti, plante căţărătoare şi plante perene.

„În partea de est a piațetei, unde planşeul de beton al parcării nu permite plantarea pomilor, va fi o vegetaţie alcătuită din gazon (aproximativ 611 mp) şi arbuşti plasați pe «lentile» de iarbă. Aceste «lentile» sunt, de fapt, uşoare denivelări organice curbilinii, lipsite de borduri, ce se nasc direct din planul de călcare”, transmit reprezentanții municipalității. 

În piaţetă vor fi realizate şi locuri de odihnă, mai multe bănci cu jardinieră din bloc de granit şi cu şezut din lemn de stejar.

„Până în momentul de faţă, au fost efectuate lucrări de demolare, lucrări la structurile de rezistenţă a celor trei corpuri de clădire, s-au realizat lucrări la structurile de rezistenţă a esplanadei şi zonelor de promenadă, lucrări de hidroizolare. De asemenea, s-au executat lucrări de instalaţii de preluare a apelor pluviale, s-au efectuat lucrări de instalaţii sanitare, lucrări de instalaţii fântâni arteziene, lucrări de instalaţii HVAC, s-au executat lucrări de instalaţii electrice exterioare, precum şi de instalaţii electrice şi sanitare interioare la corpurile de clădire, împreună cu lucrări de placare cu pavaj de piatră naturală din granit auriu", se arată în comunicat.

Piaţeta va avea acces la Crişul Repede, dar şi o galerie de artă, prevăzută cu etaj, care va avea pereţii acoperiţi cu gradene de apă.

„Spaţiul urban nou creat va fi unul reprezentativ pentru oraşul nostru, prin reinterpretarea în cheie modernă a stilului Art Nouveau – Secession, specific Oradiei. Sunt convins că, odată cu finalizarea lucrărilor, orădenii vor aprecia noua piaţetă pietonală din centrul oraşului, cu acces direct spre Criş", a precizat primarul Florin Birta, prin același comunicat. 

Piațeta ar urma să fie gata până în vara acestui an. După cum a precizat recent directorul APTOR, Alexandru Chira, noua piațetă din oraș va găzdui și evenimente din agenda publică locală. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@KP
KP care le stie pe toate, loveste din nou. Cat iei pe cuvant scris intr-o postare contra? De ce nu te muti inapoi in hruba de unde ai venit? Ai scapa de acest stres pe care ni-l demonstrezi aici zilnic!
Postat 11 Februarie 2024, 16:01 de Biggie
Dar banii cheltuiți pe marele premiu dat unui proiect contestat unde sunt?
Firma liberală din București, căreia municipalitatea i-a dat bani ca mare câștigătoare pe un proiect respins de orădeni, stă bine mersi? Obligația municipalității este de a recupera acei bani, dați cu dedicație, pentru că altfel este "furt calificat". Grupul infracțional organizat cu acel prilej, care a declarat câștigător un proiect neconform și care a trebuit refăcut în totalitate la nivel local, să facă bine și să scoată banii din buzunar, dacă nu-i în stare să-i recupereze de la acei membri de partid cu sediul central pe aleea Modrogan.
Postat 11 Februarie 2024, 08:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON