URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2022, 16:42

Imagini cu picturile paleolitice din peștera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală, expuse la Muzeul din Beiuș (FOTO)

Imagini cu picturile paleolitice din peștera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală, expuse la Muzeul din Beiuș (FOTO) Unul din desenele descoperite în peștera Coliboaia (foto: Andrei Posmoșanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ocazie rară pentru bihoreni: Muzeul Țării Crișurilor expune, la Muzeul Municipal din Beiuș, galeria desenelor paleolitice din peștera Coliboaia. Ultima oară, imagini ale acestor picturi au fost expuse în 2012.

Cercetate cu francezii

„Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal face cunoscut publicului faptul că din luna mai a.c. expoziţia Galeria desenelor paleolitice din peştera Coliboaia, Bihor, România - 31640 BP (proiect franco-român de cercetare şi valorificare), realizată de Muzeul Țării Crișurilor și Aven d’Orgnac Grand Site de France, este itinerată la Muzeul Municipal din Beiuş, unde a fost deja deschisă pentru public”, se arată într-un comunicat al MȚC.

Expoziția aduce în atenţia publicului istoria descoperirii şi imagini cu desenele paleolitice descoperite în peştera Coliboaia - cele mai vechi din Europa Centrală, care au fost datate cu o vechime de 31640 B.P. ani (before present, adică înainte de ziua de azi) în urma analizelor radiometrice - şi este rezultatul unei colaborări ştiinţifice între cele două instituţii muzeale, din România și Franța.

Curatorul expoziției este arheologul Călin Ghemiș.

Coliboaia
(foto: Muzeul Țării Crișurilor)

Cine au fost descoperitorii

Desenele rupestre din cavernă au fost descoperite în 2010 de speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad.

Peștera Coliboaia (foto jos) se află pe Valea Sighiștelului, la cinci kilometri depărtare de satul cu același nume din comuna Câmpani, iar desenele găsite reprezintă un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri.

Ele au fost evaluate în proiectul de cercetare derulat de MȚC și muzeul din Franța, în 2011. Parteneri au fost instituţiei muzeale orădene au fost Ambasada Franţei în România,  Asociația Franţa-România Speologia, Consiliul Judeţean Bihor, Federaţia Română de Speologie, Parcul Natural Apuseni şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”.

Caverna este închisă publicului, pentru protecția ei.

Coliboaia
(foto: Andrei Posmoșanu)

Expoziție și la Marghita

MȚC a mai anunțat că la Casa de Cultură din Marghita s-a deschis expoziția Primăvara întregirii, care are ca temă principală participarea bihorenilor la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, precum şi evenimentele premergătoare şi cele de după această dată.

„Panourile foto-documentare reflectă situația populației din Transilvania, dar și din Bihor în perioada înaintării armatei române pentru eliberarea teritoriilor românești din Țara Crișurilor. De asemenea, se regăsesc informații și despre câțiva dintre ofițerii care au participat la aceste acțiuni militare, precum Generalul Traian Moșoiu, dar și despre vizita familiei regale a României din 23 mai 1919”, a transmis Muzeul.

Ambele expoziții vor putea fi vizitate în locațiile menționate pentru o perioadă de 6 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Progresism???!
Mai nou este la modã sa te aluniezi tuturor aberatiilor asazis globaliste progresiste, noilor directii impuse de cei care nu se pot hotãrâ cãrui sex apartin. Autoarea articolului poate fi ateu convins, nimic împotrivã, dar, dupã ce indicatii pretioase nu mai are curajul de a aminti de vremuri înainte de Cristos cum orice om pe lumea asta tine socoteala vremurilir.
Postat 12 Mai 2022, 14:28 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON